Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#21 - 10. 9. 2017, 03:36

Dnes něco pěkného pro sběratele razítek - Obálky pro korespondenci mezi poštami (katalog neuvádí😎 ).
První, malou, mám ve dvou typech a ještě podtypu (abych se držel filatelistické terminologie). Velikost je jednotná cca 16,2 × 11,5 cm:
První (starší) typ má označení 11 - 094 a tisk je černou barvou a pznačení je uvnitř orámování, druhý (novější) typ má označení 11-094 (07-09) a je tištěn barvou modrou a doplněn logem pošty, označení je pod orámováním (a mezi několika obálkami lze dohledat různé drobné nuance v odstínu modré, barvě papíru atd.). Podtyp tohoto druhého typu se vyznačuje výrazně vyššími číslicemi oproti předchozímu typu. Menší je i orámování jako takové: 15,2 × 10,35 cm a 15 × 10,2 cm, první - starší - typ má orámování téže velikosti, takže lze mít za to, že podtyp je vývojově starší. (Vědecká práca, tohleto!😁 ).
Druhou, větší, obálku, velikosti cca 22,9 × 16,2 cm mám jen v jednom typu (označení 11-094A (07-09), orámování 21,5 ×14,7 cm. Jak vidno z přiložené obálky, i korespondenci mezi poštami lze vést doporučeně. Přidávám ještě jednu na které jsou (snad) vidět právě ty drobné odlišnosti - světlejší odstín modré a i bělejší papír (jestli svítí nebo ne, případně jak, jsem nezkoumal). Z logiky věci je jasné, že musí existovat i starší typ obdobný jako malý a dost možná i podtyp. Pokud ale označení 07-09 znamená červenec 2009, pak asi nebude úplně snadné takovou na poště najít. 11-94 bude nejspíš listopad 1994 a tudíž je zřejmě jasné, že žádný starší typ této obálky České pošty není.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#22 - 20. 9. 2017, 00:03

Další typ vlaječek pro prioritní (spěšnou) poštu. Možná běžná věc, ale já mám jen tento jeden. Od ostatních se odlišuje dost výrazně a to tím, že odesílací pošta je předvytištěna a není tam klasické kolečko pro razítko. Navíc nemá linky "pro". Zkrátka, úplně jiný typ. Možná mají i jiná depa tuto "osobní" variantu, ale já je zatím nezachytil.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#23 - 22. 9. 2017, 19:56

Kdo hlodá občas i najde, takže zde další dva tipy velkých vnitropoštovních obálek:
První je, jak již dříve předesláno, onen "chybějící článek", čili starší typ. Má označení 11-094A(3-03), tištěn je černě a orámování má velikost 22 × 15,2 cm.
Druhá obálka je zajímavá označením T11-094A (07-09) a vyznačuje se větší trubkou (logem pošty). Orámování 21,4 × 14,8 cm, barva modrá. Obálka je zajímavá dlouhou "životností". 18. 11. 2011 byla odeslána z Českých Velenic (krásné štempl) do Třeboně, odtud 21. 11. 2011 do Plzně, pak se nějak dostala do Hrádku u Rokycan, odkud byla 9. 12. 2014 odeslána na poštu 225 07 Praha 190 a pak je to už nejasné, protože další razítko je 13. 6. 2016 Sušice, to bylo posláno do, patrně Malontů a odtud 16. 2. 2017 (12 hodin) do Českého Krumlova a odtud tentýž den do Jihlavy (17 hodin). Razítko Malontů a Č. Krumlova jsou na špatných místech.

Mimochodem, třetí obálka z předchozího příspěvku byla odeslána 29. 4. 2011 z Doubravic u Dvora Králové nad Labem do Trutnova, pak to dlouho, dlouho leželo, nějak se dostala do Horního Maršova, neb odtamtud byla zaslána do Prahy (130 00), nějak se to dostalo někam co má v názvu HOV nebo NOV (PSČ asi 50(?)6 ?? a 31. 7. 2017 odesláno do Brna.

Třetí, malá obálka, je obdoba prvního typu malých obálek, ale orámování je 15 × 10,4 cm a je tištěno takovou hnědofialovou barvou. Odeslána byla už 27. 10. 2004 z Plzně 12 do Sušic, pak, nějak se to tam dostalo, 4. 10. 2016 z depa Klatovy na Prahu 4 (140 22), pak na 735 00 a 615 00, ale na razítka se vys*ali. Hodně dlouhá životnost.

A další dvě jsou na ukázku toho, že na obálkách lze najít různorodá razítka, jako třeba pošty Partner, a dokonce i některá na poště používaná, ale neurčená na korespenci.

Zkrátka, pro razítkáře dobrý materiál, řekl bych.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#24 - 22. 9. 2017, 19:59

Nechápu, ale vypařil se mi prostřední obrázek (hnědofialový tisk):

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#25 - 28. 9. 2017, 15:02

Budu pokračovat v krasojízdě - dalšé modré uzávěry zde:
První obrázek je obdoba uzávěru z příspěvku č. 2 poslední obrázek s tím rozdílem (pokud nebudeme počítat jiný ořez, respektive níž položený tisk), že na druhé straně od ounačení 13 - 340 A (IV-01) je doplněno PTC, a.s. Praha (což mi samo o sobě přijde zajímavý fakt). Tisk je rovněž, jako u toho zmíněného, oboustranný. Lze najít různé odstíny modré barvy a někdy je z jedné strany ta modrá kapánek jiného odstínu, takže tři takové varianty v detailu.
Další je zcela odlišný typ, označení má 13-340 A (Tisk: HP) a tady jsem byl přinucen přistoupit k úpravě barvy, protože se mi to oskenovalo jako krásná čistá sytá modrá (nebudu dávat), což není. Upravený odstín jsem sice netrefil přesně, ale tak nějak přibližně to vypadá, jen je ještě trošku taková "jásavější" (černá je pochopitelně sytě černá jako jinde, padla za oběť úpravě modré).

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#26 - 28. 9. 2017, 21:36

Přece jen - takto se mi ten poslední uzávěr naskenoval. Když ty dvě barvy zprůměrujete, bude to nejpřesnější. Ona je to taková pěkná barva, která se ale v různém světle jeví pokaždé kapánek jinak. To sice (téměř) každá, ale tady u té to je takové výraznější.
Vpravo nahoře není nic, pokud by chtěl někdo něco vyčíst. Je to jen čárka.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#27 - 1. 10. 2017, 04:30

Dnes první díl bílých uzávěrů. A nejprve ten možná nejobyčejnější. Má označení 13-339 B (obdoba těch s časem ze sedmého příspěvku). Tento (a další podtypy co budou příště) se vyznačují tím, že nápis je malými písmeny. Tedy krom počátečního U.
A můžeme na nich dokumentovat i "skrytý život" pošty. Konkrétně na destinacích a různých poznámkách. Některé jsou jasné, jiné si lze domyslet a některý,... tam vím kulový:
1) úplně obyčejný poslaný z Brna 02 (SPU) na dodejnu (poštu) Brno 28
2) to samé, ale s doplňkovou nálepkou CIZINA (balíčky z Číny, nejspíš)
3) totéž, ale obsahem uzávěru byl časopis 5+2
4) v pytli, i když v tomto případě v kleci nebo bedně (není technologicky pomačkaný na a od přivázání na pytel) byly prázdné pytle na další použití
5) nevím přesně, ale ze Žďáru nad Sázavou (v tomto případě) nejspíš posílali v jedné kleci vícero menších uzávěrů na přeposlání na vícero pošt, řekl bych
6) přihrádky netuším
7) a to už vůbec ne
8.) taky nevím, ale bude to souviset s přepravním uzlem
9) nemám nejmenší ponětí o tom, co je to "nevhodný svazek"😳 , ale vypadá to zajímavě.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#28 - 4. 10. 2017, 00:13

Dokončím první díl bílých uzávěrů, varianta s "Uzávěr" a řádky "Pro:".
První čtyři jsou totožné od těch minulých se vyznačují označením 13-339 B (Tisk: HP) - nevím co je HP, Harry Potter to nebude a Harmanecké papierne asi taky ne. Pochybuju i o označení počítače - tiskárny (i když, jeden nikdy neví). Ale lze opět různá označení. Jednotné je směrování na uzel Brno 02. První je posláno na listovní oddělení (přeškrtnuté je "M.P." - Militar Post to asi nebude), druhý má "podtitul" "strojní" (patrně zásilky určené na strojní zpracování), třetí "svazky" (netuším), čtvrtý "neoražené", zásilky je patrně nutno prohnat ohyzdnou (ve smyslu funkce) razítkovací mašinou, která hodně známek poničí.

Další, na tenkém kancelářském papíru, má označení T 13-339 B a tento konkrétní má vlevo nahoře číslici 2 (obdoba těch pro noviny, ale bez času). "CN" nevím, asi nějaké noviny. (Pěkné razítko POSTKOMPLET OLOMOUC)

Další, s označením 13-339 B je opět na tenkém, kancelářském papíru, a byť to na první pohled možná není tak úplně poznat, je jiný než ty minulé. Například je jiné rozevření šikmin a jiné posazení slova Uzávěr.

Dnes poslední má označení T 13-339 B vlevo a vpravo Tisk: JANEVA Hořice a je tištěn oboustranně. Provedením je to obdoba jednoho z dříve uvedených modrých uzávěrů.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#29 - 13. 10. 2017, 00:58

Dnes dokončím varianty s "Uzávěr". JEdná se o tři typy mající společné to, že postrádají linky "Pro: ..........." a nemají žádné tiskové označení

1) takový, abych tak řekl, klasický typ (akorát to někdo zapomněl orazítkovat)
2) dtto s nálepkou "CIZINA". Pomačkání a potrhání je od toho, jak to bylo připevněné na pytel (pane stavitel😉 ). Tudíž to není vandalství, leč provozní záležitost - provozní stopy poštovního provozu😃 .
3) typ, kde je "Uzávěr" výrazně výš než u předchozího. Je zajímavý i výrazným rastrem tisku, zatímco snad všechny ostatní jsou tištěné plochou.
4) ddto, jen rastr není tak výrazný (zřejmě víc barvy - dávám pro porovnání, jinak jsou úplně stejné)
5) typ bez nápisu o razítku idesílateli. Vpravo nahoře označení zakázky " Zak 437 bílé 2.000 1A ". Ve směrování je zaškrtáno VK.

Jinak, pokud má někdo pochybnosti, obvykle to je tak, že je vytištěn uzávěr a ty tištěné směry (BRNO 02, Brno 36 atd.) jsou natištěné až v druhé fázi, dost možná někde úplně jinde. Často je to totiž úplně jiný způsob tisku. Jednorázově je, z těchto zde, asi tištěn ten poslední.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#30 - 14. 10. 2017, 23:02

Podařilo se mi najít asi nejstarší variantu velkých obálek (z těch co mám). Má označení 11 - 094A (3-03) (umístěno v orámování) a je velikosti 22 × 16,2 cm. Tato konkrétní je seskládaná kapánek našibr. Tištěna je hnědofialově (viz malé obálky) a velikost orámování je 21,4 × 14,8 cm. Zajímavá je svou dlouhověkostí: První razítko je Havířov 21 z 4.3.2004, druhé 17.5.2004 Litoměřice (do Hradce Králové, odtud byla předisponována do Velkého Poříčí, kde ji odeslali 6.10.2004 do Chrudimi, dlouho to tam leželo, předisponovali ji do Proseče u Skutče, kde ji 17.3.2010 (čili po pěti a půl roce) odeslali zase do Chrudimi a 31.3.2017 ji odeslali do Jihlavy. A nevím jak, ale v říjnu 2017 se to dostalo ke mně.😋 (Mohli ji v té Jihlavě vesele zlikvidovat.)

Druhá je malá (běžná) obálka jakou už jsme si předvedli například s razítkem pošty partner. Tato konkrétní je, dle mého, zajímavá neobvyklou R-nálepkou 749 20 odd. Pošta 90 Vítkov a služby. Myslím, že takováto se bude na obyčejných rekomandech hledat poměrně těžko.

Možná by to už stálo za nějaký oficiální článeček?

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.