Zaregistrován
12. 6. 2012
Dnes jedna žlutá balíková s pěknými sytými barvami (jako jistě, modrozelená bude nejspíš dána technologií tisku, kdy je nejprve vytištěna modrá a teprve přes ni žlutá, ale vo tom to je😎 ). Od všech ostatních podobných uzávěrů se tento odlišuje tím, že pod modrozeleným označením 13-340 B je totéž bíle (vynecháním ve žluté barvě - viz detail, aby to bylo líp vidět). O posun žluté se jednat nemůže, to by nevyšlo, nad modrým (z poloviny modrozeleným) křížem by byl ještě bílý půlkříž.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Takže, uzávěry se zkratkou M.P. jsou pro velké zásilky směřující do Brna (velké jako třeba časopisy, čili A4 atp.). A vzhledem k tomu, že M ani P není Brno, znamená zkratka asi něco jiného a obecně to budou zásilky posílané na místně příslušný přepravní uzel (?). Svazky jsou, překvapivě svazky s obyčejnou malou poštou. Tady by se sice vtírala myšlenka že M.P. je malá pošta, ale zjevně tomu tak není. Aspoň se to tak nepoužívá.
(Významy dalších označení, co se tu dosud nevyskytla, si musím nechat na příště, doufejme, že to do té doby nezapomenu, ale mám to poznačený! 😃 )
Zaregistrován
12. 6. 2012
Sice jsem si tuhle nachystal další várku uzávěrů, ale přišla práca, tak jsem to musel zase shrnout a budu to muset někdy později zase rozebrat, co jsem to vlastně chtěl.
Ále abych z toho pracování úplně nezblbl, vynašel jsem pár zajímavějších velkých obálek:
1) Kdyby někoho zajímalo co se v těch obálkách posílá doporučeně z pošty na poštu, tak tady z VAKUS pošty "749 20 odd. Pošta 90 Vítkov a služby" posílali doporučeně reklamační list. Obálka je dokonce 3× reko (a dala by se bez problémů použít ještě jednou, ale to už by se ke mně nedostalo 😳 )
2) Z Bezděkova nad Metují posílali doporučeně nějaké předávací protokoly na Depo Náchod (pěkné štempl depa), pak šla, už jen obyčejně,do Hradce Králové 3, odtud do Hradce Králové 9 (z Hradce do Hradce 😎 ), ale odeslána byla ale z Hradce Králové 9 do Brna (601 95) a odtud do Brna (601 00 - na štempl se vykašlali).
3) Obálka použita dokonce 6×??, ale i přes to má jen jediné razítko a nerozumím těm přípisům na konci 4. a 5. řádku. Divný je, že je to zřejmě jen jedenkrát proškrtaný. Teda pokud všechny řádky, krom prvního, nejsou jen nějaké neuskutečněné cesty. Něco vypadá jako psané jednou rukou.
4) Obálce se nějak líbilo v Jablonci nad Nisou 1, kam ji vždy vrátili (data na razítkách 6.6., 19.6., 8.9., 25(?).10. a 7.11.2017).
5 a 6) Před měsícem (obě z 8.11.2017) zřejmě neměli v Bílovicách (Bílovice nad Svitavou - Liška Bystróška, kdyby někdo nevěděl 😉 ) dostatek použitelných velkých obálek, tak si vypomohli bílou samolepkou. Na obr. 5, starší typ obálky s černým tiskem, je pěkné razítko Hroznové Lhoty s datem 24.6.2010 (!).
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Náhoda je blbec a občas přeje i připravenému:
Obálka byla odeslána 5.4.2016 z Bojkovic do Prahy (128 01). Nějak se dostala na Brno 2 a odtud byla 17.7.2017 odeslaná opět do Prahy (128 00). Byla předisponovaná do Dačic, kde ji 6.11.2017 nočním kurzem (24 hod) odeslali do Telče. Patrně šetřili, či co, neb adresu napsali do prvního řádku černou fixou (588 56 Telč). V Telči ji hned následující den poslali do Brna, ale zároveň ju orazítkovali kašetem k 80 letům KF, což je, dle mého názoru, celkem pozoruhodná věc. No a dnes jsem ju objevil a zabavil, protože pravděpodobnost, že bych se s ní ještě setkal, se limitně blíží nule.😁
Obrázky:
Zaregistrován
12. 10. 2010
Malá poznámka - nejedná se o "kašet", ale o příležitostné poštovní razítko, které bylo na poště "588 56 Telč" standardně používáno od 2. do 7. listopadu 2017. Na menších poštách je obvykle na stole u vedoucího pošty - a tak byla tato zásilka oražena v poslední den používání tohoto razítka.
[
VIDEO kanál o filatelii a filatelistech
=http://www.example.com]](https://www.youtube.com/@newsphilaz.s.4284)
[
něco málo o příležitostných dopisnicích od roku 2006 doposud...
=http://www.example.com]](http://dopisnice.blogspot.com/)
[
něco málo zpráv a drbů z filatelie celého světa (včetně zajímavých odkazů)...
=http://www.example.com]](http://newsphila.blogspot.com/)
Zaregistrován
12. 6. 2012
Jo? Já poslední dobou ty příležitostné štemple už ani nesleduju. Ale i tak je to v praxi asi dost neobvyklá věc a navíc to zároveň orazili i obyčejným razítkem, a ne tolik povedeným.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Taky mne napadlo, že by Pavlínka mohla takovou obálku (s razítkem Hrubá Vrbka, Kněždub atd.) mohla zařadit do exponátu. S patřičným komentářem cože to je za čudo, pochopitelně. Byly by to body plus nebo by to bylo mínus? Akorát najít takovou obálku nemusí být zrovna jednoduché.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Pro zajímavost - v nejnovějším čísle Filatelie (č.12/2017, str 13) je vyfocena jedna malá vnitropoštovní obálka nového typu, podtyp s větší trubkou (ozn. 11-094 (07-09)). Je to tam kvůli razítku a R-nálepce Depo Brno 71 (jinak je to 2× reko). Pokud by byl zájem, razítek různých dep mám na obálkách řadu a i nějaká ta R-nálepka se najde. A nejen depa se vyskytují.
A dnes pár (slovy tři) uzávěry na doplnění. První jako doklad, že noviny chodí nejen do Brna. Tento typ uzávěru je v příspěvku #17. a uzávěr z jiné rampy než je v tomtéž příspěvku (tam je rampa 11, zde 12). Tento uzávěr nesl tak silné stopy poštovního provozu a byl v tak bídném technickém stavu, že jsem byl nucen jej podlepit (proto rámeček místy "kulhá"). Vzhledem k tomu, že Česká pošta noviny roznáší naposledy 30. prosince, lze tento druh uzávěrů specifikovat jako výběhový a "do spotřebování zásob" asi budou používány na OP, reklamní letáky a podobné zbytečnosti. Aspoň si to myslím. Nerozřezané(?) archy by mohly být potištěny z druhé strany (těšte se, paralely existují).
Třetí ukázka je balíková z Depa Praha 701 jaká je už v příspěvku #22 jen s jinou směrovkou.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Dvě malé obálky s, nějakým způsobem, zajímavými razítky (shodou náhod obě typu s větší trubkou, stejný typ jako ve filatelii):
První je hříčka náhod, něco pro tématického sběratele - "zvířecí obálka" - razítko pošty Králíky a Kozlovice hned pod sebou. Ale trvalo to dlouho! Králíky 15.3.13 a Kozlovice až 21.9.17!
Druhá byla (poprvé) odeslaná z úložny600 30 Brno 300 (6.10.15). To je ta instituce kam se posílají nedoručitelné a nevratitelné zásilky. Prostě když adresát se na uvedené adrese nevyskytuje a odesílatel nenapsal zpáteční adresu. Typicky tam končí pohlednice (pokud je někdo na úložnu pošle) nebo různé pozvánky a oznámení "po letech", kde to lidi posílají ve velkém a nechce se jim psát zpáteční adresu. Pak se ovšem nemají šanci dozvědět, že spolužák už po těch 20 letech na dané adrese skutečně nebydlí a proto na sraz asi nedorazí. Myslím že na dopisech se toto razítko asi moc nevyskytuje.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Podařilo se mi rozpoznat další typ, respektive podtyp velké obálky. Je to obdoba velké obálky s malou trubkou, podstatný rozdíl je v oddělení pole pro razítko od adresního řádku. Všechny obálky tohoto typu, které jsem dosud předvedl, mají toto dělení čárkovanou čarou. Tento podtyp má tu čáru tečkovanou. Viz přiložený porovnávací detail (po krajích "starší" typ, uprostřed "nově popsaný" (připadám si jako objevitel nového druhu kytky 😁 ).
1) První obálka tohoto podtypu má razítka 696 11 Mutěnice 8.9.16-24 (razítko č. 9, by jeden ani neřekl, že tam budou mít tolika razítek); 696 03 Vacenovice 16.-3.16.24; 695 03 Hodonín 3 24.10.1717 (zajímavý jak v prvním případě je rok od hodiny oddělen pomlčkou, ve druhém tečkou a v Hodoníně není nic vidět); 766 07 Depo Zlín 70 25.10.17.20; 701 01 Ostrava 1 3010.17-13 (bez tečky za dnem, razítko č. 84) a 792 07 Depo Bruntál 70 -111.17-19 (opět bez tečky, vysloveně to vypadá jako 111, razítko č.😎. Hned 2× depo, pro sběratele razítek zkrátka dobrý materiál.😉
2) Druhá obálka, razítka Bohuslavice nad Metují, Náchod 1, Hradec Králové 2, Červený Kostelec a Dobruška je zajímaví právě tím prvním razítkem, kdy je rok od hodiny oddělen obdélníkem. (Při tétopříležitosti mne napadlo, jestli by nestálo za zvážení založit vlákno jen o razítkách, kam by se dávaly vzácná, zajímavá, defektní, málo frekventovaná či, jen tak pro radost, vzorně otištěná razítka.)
Na dalších obrázcích, aby monografie byla dokonalá, jsou chlopně.
3) První je velká obálka - nejstarší typ (proto si taky myslím, že je nejstarší) tištěný hnědofialovou barvou, viz příspěvek #30.
4) Druhý typ chlopně mají všechny ostatní typy (černý tisk i ty modré s trubkou).
Další dva obrázky jsou malé obálky.
5)+6) První dva jsou opět nejstarší s hnědofialovým tiskem, zjevně se vyznačují určitou variabilitou.
7) Třetí druh chlopně mají všechny následující typy.
8) No a na závěr jedna velká obálka (malá trubka, čárkovaná čára), kde se někdo na Depu Náchod buď vyřádil, přepracoval se, nebo kdoví co to jako má znamenat. První razítko je 549 84 Heřmánkovice (3.11.16.16, razítko č. 3 - dneska Pošta Partner, před rokem asi ještě ne?), odtud to odeslali na Depo Náchod a tam to nastalo - razítka jsou z 28.-2.17.16; -3.-3.17.16; -7.-3.17.16; 17.-3.17.16; 27.-3.17.16; 30.-3.17.16 a konečně 31.-3.17.16, kdy to odeslali na 586 11 Jihlava, což nevím, co je.
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.