Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#41 - 24. 12. 2017, 22:29

Ne že bych neměl nic jinýho na prácu, ale v rámci pokusu o relaxaci jsem stvořil mikroexponátek pro klubové účely (poprvé by měl být naživo k vidění na únorové velké burze). Má pravda jednu drobnou vadu - místo devíti listů jich je deset. No, nějak se s tím popasujem.😉
Jinak, tohle bylo za "chvilku" hotové, netrvalo mi to ani celý den🙂. Už jen proto, že materiálu, vzhledem k velikosti jednotlivých kousků je tam relativně málo a s textem bylo nutno šetřit. Největším problémem asi bylo přesvědčit počítač že má dost místa v paměti k tisku. Budu muset udělat nějaký úklid a něco zaarchivovat.

A teď - podle článku "Je váš exponát připraven na výstavu PRAGA 2018?" se pokusím o drobný rozbor proč nemá smysl s tím chodit na výstavy (16 listů není problém, beztak je ještě co předvést, 5 rámů by ale byla asi dost nuda, taky nevím co originálního by na dalších cca 3 až 3,5 rámech mělo být, aby to zaujalo).
Už výstavní třída je kapánek problém - je to tradiční filatelie nebo poštovní historie? Asi spíš tradiční, fiskální není zcela určitě. Nejčistěji asi třída celin.
Hodnotící kriteria:
Plán - no bod by za to byl, obsah bych dopsal, to není problém (ovšem literatura je 0, musel bych někde splašit ty poštovní směrnice, nebo kam se píší podobné věci typu "co máte nového dělat na poštách").
Zpracování - budiž, za to by pár bodů asi bylo.😋
Filatelistický význam a komplexnost: Komplexnost, to neumím posoudit, filatelistický význam, vzhledem k tomu, že to spadá do "moderní filatelie" asi nebude valný, takže možná tak 2 body za originalitu? Dále se jedná o střední až malý stát (ČR) a široký(?) záběr.
Odborné znalosti a vlastní výzkum: Vlastní výzkum je asi to jediné, kde by to mělo nějaký bod obdržet. Není mi známo, že by toto někdy někdo řešil, všechno jsem si "vymyslel" sám!!😁 A nějaká ta odborná znalost by se asi taky našla, byť nevím, jak by se to u tohoto posuzovalo.
Stav - obálky nesou stopy poštovního provozu, s tím toho mnoho nenadělám.
Vzácnost materiálu - účetně v podstatě 0, fakticky... fakticky netuším kolik se zachovalo třeba těch nejstarších obálek. Z těch velkých mám jednu jedinou.
Prezentace - no dobře, nějaký bod by asi byl, že?😎
Takže, suma sumárum 3+12+3+8+8+5+2+4 = 45 bodů, možná i 50 a to nemá smysl!😈

Ale tak, sranda musí být i když na chleba není.😋

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

jisi

Uživatel

Zaregistrován
8. 2. 2009

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#43 - 25. 12. 2017, 09:12

A mám po radosti. Body dolů, dohromady sotva jen 30.😳
Ale ty nejstarší tam se už teda nevyskytují.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#44 - 25. 12. 2017, 09:58

"Beru klíče od stodoly a du se nacpat senem!"
Ale přivedlo mne to k myšlence, že bych se mohl pokusit vyžebrat dajaké slovenské. Esi si teda vzpomenu ve vhodnó chvílu!😎

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#45 - 3. 1. 2018, 20:44

Jak jsem psal, Česká pošta skončila s roznáškou novin (takže od pátku nemám žádnou další novinovou vlaječku, v pátek byla poslední), ale s jistou dávkou škodolibosti jsem zhlédl tuto zpravodajskou informaci: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/lidem-nechodi-predplacene-noviny-chybi-dorucovatele/r~ce6c33b6f08311e786cf0cc47ab5f122/?utm_source=volnyHP&utm_medium=newsbox&utm_content=editor1&utm_term=position-5 (a je to pravda, spousta lidí volala na poštu, že jim nedošly noviny😋)
P.S.: Možná že něco jako vlaječky používá i PNS a/nebo Mediaservis. By chtělo vysondovat.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#46 - 6. 1. 2018, 03:27

Novinové vlaječky ještě žijí!
Pokud to bylo skutečně použito jako novinový uzávěr, jedná se pravděpodobně o Metro (to zůstalo poště) a pro celý, minimálně, okres. Má to označení 13-339 C. Razítko je 770 02 Olomouc 02 * * *; -4.-1.18.-2; 2 .

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#47 - 6. 1. 2018, 17:01

Ve čtvrtek se mi podařilo najít (a získat) další zajímavou velkou obálku (obr. 2, proč "až" 2, k tomu dojdeme) a v pátek jsem proběhl krabici s obálkami k poslání a hle, byla tam druhá (obr.1)! Věřte mi, dělám to nerad, protože ještě mohla být aspoň 3× použita, ale musel jsem se jí ujmout taky.🙂
Takže, nalezené obálky možná představují "spojovací článek" (to už je jak v evoluci) mezi starou černoofialovou obálkou s chlopní do špičky a pozdější černě tištěnou obálkou s rovně seříznutou chlopní. Najdeme na ní od každé něco.
Orámování má velikost 21,3 × 14,7 cm (v podstatě totožné jako u starší obálky, záleží taky na tom jak se měří). Velikost, typ písma a odsazení textu v záhlaví se taky podobá starší obálce, ale není to totožné (viz obr. 3). Nejmarkantnější rozdíl je asi v postavení "V" (V názvu) pod "p" (postupně). Podobné je i oddělení adresního řádku od razítka tečkovanou čárkou (v případě novějš obálky jde spíš o čtverečky). S novější obálkou má společný jeden zajímavý detail o kterém jsem se ještě nezmiňoval a to, abych tak řekl, "chybnou trojku". Když se podíváte na pole č. 4 pro "Denní razítko podací pošty", najdete tam u třetího řádku Adresy ještě jednu trojku, která tam nemá co dělat. Tato chyba je ještě u modré obálky, s variantou "oddělení adresy od razítka tečkovanou čárkou".
Obě obálky jsou ale "poměrně čerstvé", asi z nespotřebovaných zásob, nebo se pošťáci zkrátka "dostali až na dno šuflíku".

První obálka (obr. 1) byla odeslána z pošty 664 43 Želešice 7.7.2017 odpoledne (15 hodin) na poštu 656 00 Brno (neznám, 650 00 je "Centrum oběh hotovosti a cenin Brno" na Heršpické, tak to asi bude někde tam, nějaké odd.) a zřejmě odtud neznámo kdy na poštu 601 51 Brno (asi nějaké oddělení na Orlí). Jako první jsem ji dal proto, že se patrně jedná o staší náklad, protože písmeka, hrany a rohy jsou ostré a jasně čitelné.

Druhá obálka (obr. 2), co jsem ale našel jako první, byla odeslána neznámo kdy a odkud na poštu 463 62 Hejnice (paní Brodské😃), odtud, se estetickým datem 10.10 17 17 (jediná tečka je nahoře) do Jilemnice, odtud 12.10.17.18 do Mladé Boleslavi a dále -2.-1.18.11 do Líšně na 628 00. Jako druhou jsem ji dal proto, že, dle mého, jedná o pozdější náklad, kontury tisku nemají tak pevný tvar a u konců patek písmenek a háčků a čárek je vidět určité opotřebení. Navíc bych to, podle tisků u Baraně, nazval "lehkým" (v prvním případě) a "těžkým" tiskem (ve druhém).

No a na závěr, tyto obálky mají oblou chlopeň (obr. 4), čili vyslovený mezičlánek mezi špičkou a rovným zastřižením!

Dvě, pro většinu lidí naprosto nezajímavé a nezáživné obálky, a tolika radosti pro chudého chlapce!! 😁

Obrázky:
obr. 1

obr. 2

obr. 3

obr. 4

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#48 - 18. 1. 2018, 23:04

Času je žalostně málo na cokoliv, ale některé novinky z rozrůstající se sbírky nemohu nechat ležet na později. 😎
Včera se mi dostala do ruk jedna vskutku pozoruhodná žlutá vlaječka s křížem. Čím se, krom výrazně jiné modré barvy, odlišuje od těch ostatních asi poznáte na první pohled. Jen upozorním na zajímavou bílou číslici 6 v pravém horním rohu. Čert ví, co to označuje (třeba tiskové pole?). Z jedné vlaječky nelze usuzovat. Zajímavostí v pravém kraji hranice kříže od šestky je vyhnutí. Patrně souvisí s "výrobou" oné číslice.

Obrázky:

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#49 - 19. 1. 2018, 22:06
Jak jsem psal, Česká pošta skončila s roznáškou novin (takže od pátku nemám žádnou další novinovou vlaječku, v pátek byla poslední), ale s jistou dávkou škodolibosti jsem zhlédl tuto zpravodajskou informaci: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/lidem-nechodi-predplacene-noviny-chybi-dorucovatele/r~ce6c33b6f08311e786cf0cc47ab5f122/?utm_source=volnyHP&utm_medium=newsbox&utm_content=editor1&utm_term=position-5 (a je to pravda, spousta lidí volala na poštu, že jim nedošly noviny😋) P.S.: Možná že něco jako vlaječky používá i PNS a/nebo Mediaservis. By chtělo vysondovat.

Když už jsem to tady načal, tak ta story má pokračování - párkrát přišly Hospodářské noviny jako běžná poštovní zásilka a Rovnost (a nejspíš i další deníky s nadtitulem Deník) posílají jako poštovní zásilku páteční programovou přílohu zároveň s víkendovou přílohou. A vůbec si lid stěžuje, že když už noviny nenosí pošta, že to stojí za hovno.
Další zajímavostí je, že zřejmě nebyl zvládnut problém nedělního vydání (jsou lidi, ale není jich mnoho, kteří mají předplacen třeba Nedělní Sport). Ten totiž vyšel na Silvestra, kdy to spadalo pod Poštu, ale pochopitelně se to roznášelo až v pondělí, v tomto případě v úterý 2. ledna a to už spadalo pod Mediaservis a spol. S největší pravděpodobností se na tuto "předávku" úplně zapomnělo.

Pavel_III

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
12. 6. 2012

#50 - 19. 1. 2018, 23:33

Podle všeho mi do ruk přišla malá obálka - přechodný typ mezi prvním černofialovým a druhým, černým typem (prostě se mi počítání typů kapánek posouvá; inu, vývoj! 😁 ). Obálka má blíž k druhému typu - velikost orámování je cca 15 × 10,35 cm, ale oddělení pole pro razítko a pro adresu víc odpovídá černofialovým obálkám. Chlopeň není ani vysloveně do špičky, ani není rovná, ale ani není, jako u velké obálky, oblá. Je to takový tupý úhel, jak je vidět ze skenu. Asi největší rozdíl na první pohled je v té díře, která je, oproti jiným, vysloveně maličká.
Předmětná obálka byla poprvé odeslána z pošty 793 57 Huzová už 4. 1. 2007 (nastaveno 10 hodin) do Šternberka (785 01 Šternberk 1), odtud 26. 1. 2007 (razítko ovšem v poli č. 3) do Chrudimi, pak dlouho nic, předisponovali ji do Chrastu u Chrudimi a 19.2.2011 ji poslali do Pardubic (530 95 - ? nevím), z Pardubic 1 (530 01) ji po letech (4. 12. 2017) poslali do Ústí nad Orlicí a pravděpodobně odtud na 615 00 (věcně přišla na dodejnu 628 01). Zapomněli na razítko, ale přišla, poznamenal jsem si, 17. 1. 2018. V provozu tedy byla, skoro na den přesně, pěkných 11 let!

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.