Zaregistrován
12. 6. 2012
Myslím, že by to jít mělo, ale jinak to je svehla.pavel(kyselá ryba)volny.cz .
Zaregistrován
12. 6. 2012
Podařilo se mi získat (díky rozhozené síťce) třetí typ červené vlaječky. V porovnání s předchozími typy tento nemá označení, nemá nápis a linky "Pro: ........", ohraničující čáry jsou výrazně tenčí a menší jsou všechny nápisy, kolečko pro razítko je z malých teček. Jednu tuto vlaječku (z celkového počtu tří) mám s hrozivým nápisem "Požadující SVÁTEK" (fixou to je, ne tištěné).
Obrázky:
Zaregistrován
10. 2. 2006
Pavle, kolik našich sběratelů sbírá poštovní uzávěry?
Je to zajímavé téma, ale lze se k těmto materiálům běžně dostat?
Zaregistrován
12. 6. 2012
Tak to teda netuším, ale pár lidí to bude. Otázka je, jak moc intenzivně. Další potíž je v tom, že většina potencionálních sběratelů o tom ví tak nějak ... prd.🙂 Jedním z těch, kteří mají sbírku vlaječek je, abych nejmenoval, "vlaková pošta". Ten má i starší, i protektorátní.
Dostat se k tomu dá běžně vlastně na každé poště. V zásadě jsou 3 možnosti:
1) žebrání u pracovníků pošty
2) vlastní sběr v prostorách pošty (což je potíž, tam se ne každý dostane, ale dá se, při dobrých vztazích, domluvit ledacos)
3) prohledání příslušných kontejnerů!😃
Jinak nevím o tom, že by to někde někdo nějak extra nabízel. Nedávno byla u Černíka ta R-U vlaječka z Loštic, to tak nějak nešlo pominout, když už jich mám tolik, byť nových.
Ono, podobné je to s těma obálkama. Občas mi někdo řekne, že jich má několik a dokonce doporučeně! Obvykle s klasickými R-nálepkami. To zas nemám já (jen jednu a půl). Těch obálek se ročně na poštách vyhodí tuny (rozhodně deseti až statisíce), protože už jsou nepoužitelné (a někteří vyhodí i použitelné) a mezi potenciální zájemce se dostane jen zlomek. Zkuste se zeptat nějakého obchodníka jestli má nějaké v prodeji. Se klidně vsadím, že mít nebude a jestli tak do počtu prstů. Jedině že by od někoho vykoupil právě nějakou sbírku.
V obou případech bude problém ve dvou věcech:
1) v podstatě nikdo se tím nijak zvlášť nezabývá,
2) potenciální sběratelé neví, neznají, nemají zdroj (a to ty obálky jsou pro sběratele "obyčejných" razítek fakt dobrý materiál).
Takže se vlastně snažím, aby se o těchto věcech dozvěděla i trochu širší veřejnost. (Si fandím, že?😉 )
Zaregistrován
10. 2. 2006
Pavle, určitě je dobré, že tomuto sběratelskému zaměření děláš propagaci a popularizaci. Do doby, než jsi o tom začal psát, tak si myslím, že většina filatelistů o něčem takovém vůbec nevěděla, že poštovní uzávěry existují.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Tak já, relativně krátce před dobou než jsem o tom začal psát, o tom taky nevěděl prakticky skoro nic, jen že něco takového existuje, ale pak jsem přišel na to, že je nejen víc druhů (bílý, žlutý, modrý, červený), což by asi nebylo zase až tak zajímavý, ale že existuje hromada typů, podtypů a variant a to už je, aspoň mi to tak přijde, mnohem zajímavější.
Je to podobný jako u těch obálek. Z dálky to vypadá, že jsou jen dva druhy - modré malé a velké, případně starší černé (malé a velké). Ale jak se na to člověk podívá trochu podrobněji, typy se množí jak štěnice!😋
A u obou platí: "Katalog ani literatura neuvádí".😎
Ale zajímalo by mne, jak jsem se ptal výše, zda-li by se to dalo využít v nějakém tématickém exponátu (např. vlaječka EON). Ev. v exponátu poštovní historie (nevím, třeba historie pošty XY Z, dokumentace nejnovějšího provozu na konci exponátu). Ne, že bych něco takového zamýšlel, ale pro zajímavost a informaci.
Zaregistrován
12. 6. 2012
Kdo hlodá, občas něco i uhlodá (před 14 dny vichr uhlodal jedinou funkční větev na jedné z našich stoletých meruněk). Podařilo se mi dohledat dvě obálky se starými R-nálepkami. Jedna, ta nejklasičtější, je bohužel stržená, ale je pořád patrné, že je. Nebo teda spíš byla. Možná že reko bylo zrovna z Horních Krut, což by byla o to větší škoda. (Doba provozu obálky devět a půl roku.) Druhá má kompletní novější R-nálepku samolepící bez zoubků. (V které Filatelii je ta typologie R-nálepek?) Tato obálka byla poprvé poslaná o měsíc dřív než ta předchozí.
Čistě teoreticky by měly existovat i obálky se starou a s novou (s čárkovým kódem) R-nálepkou. Teď ji jen někde čistě prakticky najít. Ovšem byla by to haluz (neulomená).
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Čerstvý přírůstek do "rodiny" vlaječek s modrým pruhem a černým textem. Od těch předchozích se liší kombinací napisu UZÁVĚR velkými písmeny a označením v levém dolním rohu "13-339B (Tisk: HP)". Jinými slovy, na obyčejné bílé byl dotištěn, krom "DEPO Brno 72 venkov", modrý pruh. Originál modré vlaječky mají označení 13-339 D, jak si můžete dohledat v historii.
Obrázky:
Zaregistrován
12. 6. 2012
Další zjištění do vědecké práce na téma obálky 😉 :
Ke svému údivu (a dokonce nejen k mému) jsem dnes zjistil, že, aspoň ty velké, jsou baleny po 10 kusech a, podľa všetkého (podle štítku) pochádzajú zo Slovenska. Ovšem která tiskárna alebo čo, to už se z toho nedozvíme. Jako, přijde mi to zvláštní, že je to jen 10 kusů. Jeden by čekal aspoň 25. Taky je zajímavý, že na štítku je označení "T11-094A", ale na obálce je jen "11-094A".
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.