Moderátoři: smith, Altmann

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 10:56

Já jsem se Vás nechtěl nějak dotknout,pokud byli odvedeni a měli vojenskou knížku byli normální vojáci. Někdy si sám říkám, co museli ti chlapi vydržet a to na obou stranách. Nejsem pacifista,ale války jsem se vždy bál a bojím stále.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 11:08

Složky z týlu běžně bojovaly v první linii. Ale že by nahrazovaly ad hoc komanda a chodily si do nepřátelskejch pozic pro jídlo a PHM, to bude nějakej šum.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 11:38

Já jsem se Vás nechtěl nějak dotknout,pokud byli odvedeni a měli vojenskou knížku byli normální vojáci. Někdy si sám říkám, co museli ti chlapi vydržet a to na obou stranách. Nejsem pacifista,ale války jsem se vždy bál a bojím stále.

Ne mne jste se nedotkl. Ano krom nucenych, byli také nadseni dobrovolníci zejména hlučinsko s významně silnou německou menšinou, ale pokud se jednalo o tešinsko byli to převážně Češi nedobrovolně narukovali a samozřejmě v samotných jednotkách bylo také takto přstupovano k nim.. Ti to muži rukovali až ke konci války, kdy wermacht sáhl po všem dostupným ..
Chlapi zprvu pracovali v továrnách, železárny.
Byla to zlá doba, počínaje polskou invazi při vzniku republiky, pak znovu 38, pak Němci...

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 11:53

Paul napsal/a:

Složky z týlu běžně bojovaly v první linii. Ale že by nahrazovaly ad hoc komanda a chodily si do nepřátelskejch pozic pro jídlo a PHM, to bude nějakej šum.

Pavle ke konci války měl wermacht kulové, některé (většina) jednotky střadaly v zásobování a pohonných hmot.

Ze vzpomínek... Nemohl spát ani v noci, jednotky odpočívali přikopech u cest a okopech na polích, nemohli do žádných staveništ, stodol ani lesů,jelikož měli strach s bombardérů, která neustále bombardovala tyto místa, v lese při dopadu vzadlejsi bomby litaly kusy velké kusy dřeva dost daleko..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

rebel76

Uživatel

Zaregistrován:
8. 9. 2016

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 13:44

Šlunzoci bojovali už od roku 1940 na západní frontě.
Ke konci války brali už i 16leté kluky.

rebel76

Uživatel

Zaregistrován:
8. 9. 2016

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 13:50

V Němci zabraném Slezsku když podepsal Volkslistu měl branou povinnost.
Takže narukoval. Ze začátku války západní fronta a od roku 1941 i východní.
Někteří které jsem znal i k válečnému námořnictvu na ponorky znal jsem 2.
Jeden byl z Karviné a druhý z Těšína.

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 13:58

barbar já to nezlehčuju...jen to jsou věci přeci jen z doslechu..paměť je zrádná.

A že němohli spát v noci..s prominutím...to je u vojáků normální..

Pavle ke konci války měl wermacht kulové, některé (většina) jednotky střadaly v zásobování a pohonných hmot.

Nechápu, znova..Brát si jídlo a zásoby u protivníka je taky normální, Rommel žil často jen ze zásob Britů..
Nejsem Pavel, piš pomalejc, často nechápu, co chceš vlastně napsat.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 14:01

Já se pamatuji na svého staršího kamaráda, který v šílené euforii chtěl napsat něco na téma partyzánský odboj na Těšínsku. Nakonec napsal něco jiného a i v TV vystupoval. ANO, byli tam i námořníci a na základě jejich opce to jsou v Německu stále Němci (rodově) po válce až do smrti dostávali z Německa penze dle délky nasazení i dosažené hodnosti. S tím se neradi chlubili. Já bych to nepitval, oni dostali rozkaz k nástupu, pokud nenastoupili byli dohledání, potrestáni a nastoupili k trestnému oddílu. Ti lidé to neměli lehké, ale v roce 1935 se přihlásili k Německé národnosti.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 14:05

.......to je například případ generálmajora Antonína Sochora, který byl povolán do služby Wehrmachtu... to si lze zjistit. On nenastoupil a utekl za hranice.

Ladislavaliev@atlas.cz

rebel76

Uživatel

Zaregistrován:
8. 9. 2016

Vytvořeno:
4. 2. 2020, 14:22

Nepřihlásili se v roce 1935 k Německé národnosti oni se cítili být Slezany.
Volkslistu měli 3nebo 4 tedy žádní Němci. Byl to Slezan-Čech nebo Slezan-Polák.
Ani po válce na ně nebylo pohlíženo jako na Němce.
Je si museli znovu odsloužit roky v Československé armádě.
A mnozí jich měli už 5odsloužených na frontě.
Peníze dostávali za zranění. A to podle zranění.
Pokud padl dostávala peníze žena a děti a to dodnes.
Za minulého režimu jim západní marky přepočítávali na Tuzexové bony
A poroce 1990 dostávali zase marky

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.