Moderátoři: smith, Altmann

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 10:58

Koukám už jsme překročili 1000 příspěvků 😃
Celkem výkon v pěti lidech cca.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 12:17

Tanky, pořád tanky.. Bezpochyby Československo bylo velmi dobře motorizovano a to hlavně našimi tanky.. Pokud pomineme strategickou nevýhodu obklopeni naší země,zeměmi kteří jen čekali na příležitost nás také napadnout a budem spekulovat a porovnat , byla hlavním nacistickým tahounem v 39 tým luftwaffe a také možnost mobilizovat po anšlusu Rakousko.. Luftwaffe bylo tehdy nejmodernější a největší leteckou silou Evropy, ne-li světa... A Altmann jistě potvrdí, že silné letectvo je základ každé úspěšné ofenzivny.

Sami a zrazeni,za všech těch okolností bychom neměli sebemenší šanci, ale samozřejmě oceňuji správný postoj všech vojáků, kteří by se prali jako lvi... Beneš udělal velmi dobře..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 12:30

Já jsem vložil dva příspěvky, jeden je z "Palba" a druhý z odborného tisku.,Stačí si to pozorně pročíst, opravdu pozorně neb se tam o všem hovoří i o letectvu, motorizaci atd. Jde mi o to, abychom se samo nestavěli na úroveň habešské armády. měli jsme jednu věc a z toho měla německá generalita strach. Chtěli jsme přijmout boj a měli jsme na to. Možná by to v určitém okamžiku skončilo. Němci neměli jednotky SS jak se někde mylně píše. Sice se říká, že pevnosti by se nedobývali a Němci by utočili jinak, ale nikdo přesně neurčí jak, píše se Morava atd. Ale Němci měli vycvičené od roku 1935 jen tolik vojáků, které mohli cvičit, my jsme měli ročníky pravidelně cvičené a udržované.
Víte, já jsem trochu studoval Slovenské jednotky v roce 1941, tedy byl to klasický výcvik čs.armády a oni obstáli, není tedy pravda,že nebyli připraveni. No, ale již je to za námi, zhruba 5% lidí se možná stydí, ale dalším to je jedno.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 12:33

barbar
Ne, tanky hrály hlavní roli v úspěchu Wehrmachtu. Tanky a jejich revoluční nasazení ve sborech, nezávisle na pěchotě. To je taková obecná poučka, na který se shodnou všichni historici.
Až v průběhu války, při zdokonalení protitankový obrany jejich důležitost poklesla.

Luftwaffe dostala na frak už nad Anglií a její vliv upadal.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 12:34

LT-38 již pro německou armádu, kvalitní lehký tank před který Frantíci utíkali a měli tanky lepší. Je to krása, technická dokonalost.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 12:39

Altmann pěknej kus, divizní znak náležící 1st Panzer Division

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 12:46

Paul napsal/a:

barbar
Ne, tanky hrály hlavní roli v úspěchu Wehrmachtu. Tanky a jejich revoluční nasazení ve sborech, nezávisle na pěchotě. To je taková obecná poučka, na který se shodnou všichni historici.
Až v průběhu války, při zdokonalení protitankový obrany jejich důležitost poklesla.

Luftwaffe dostala na frak už nad Anglií a její vliv upadal.

Luftwaffe dostalo nafrak jen proto, že dal nepokračovali. Anglie mělo jen štěstí, stačilo by pár týdnů bojů navíc a RAF by padla..

milan.heczko@yahoo.com

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 12:52

barbar žádný štěstí, strašlivý ztráty, ještě pár tejdnů a Luftwaffe by přestala existovat.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 13:05

Paul napsal/a:

barbar žádný štěstí, strašlivý ztráty, ještě pár tejdnů a Luftwaffe by přestala existovat.

🙂

milan.heczko@yahoo.com

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 13:20

Paul -
no dovolím si nesouhlasit a doplnit:

Tanky měly ve válečný výrobě vždy prioritu před ostatní výzbrojí. Zakopanej pes byl v průmyslu, kterej nepracoval efektivně. (V začátku války.) Co armáda požadovala, nebylo dodáno.

Tiger vznikl jako přímá reakce na Sovětský tanky(KV a T34). Nebylo potřeba ho stavět dřív, Tiger nebyl tank, kterej se dal vyrábět ve velkejch sériích. Bojoval jen jako doplňková těžká zbraň, v minimálních počtech. Páteří tankovejch divizí byl pz IV následně Panther.
On navíc Tiger se ani nehodil pro Blitzkrieg v počátku války. Byl příliš pomalej a měl nehoráznou spotřebu.

tanky neměli jednoznačnou prioritu, čísla z hlavy nedám, ale prostě dělili se o zdroje se všemi ostatními. průmysl byl nejen neefektivní, ale hlavně nebyl ještě připraven/přestavěn na válku. to byl větší průser pro němce.
není snad potřeba připomínat, že šlo o "novou" zbraň a i jak uvádíš dál, i v německu byli kruhy a názory, že je potřeba mimo MBT i lehky (podpora pěchoty!!!, jezdecký!!!, průzkum, ostatní úkoly) tank a také těžký tank... a s těmi se nepočítalo až od 41, ale jak již jsem psal od 37 - ok, 6tka by nejspíš vypadala jinak (hlavně po zbraňové stránce), ale KV30 měl mít 2x takovou hmotnost než MBT (že měl nakonec skoro 3-4x je věc druhá, ale v našem hypotetickém směřování nedůležitá). tiger fakt nevznikl (konceptově) jako reakce na ruské tanky, reakcí byla 5tka.

k počtům (jak už jsem psal, zajímá mě jen tanková a odvozená technika) - dle archivu měli převzít 219ks a dalších 150 vyrobit (to by bylo tak jako tak). jinde jsem čísla neověřoval, je možné, že jich převzali víc, ale třeba nezařadili do divizí, to nevím. každopádně to jsou čísla pro rok 39 shodné cca se stavy 3a4, tj. ano, určitě to není málo.

marder - to byl nic moc stroj, z nouze cnost a pokud se nepletu, tak slavné hetzery se začali vyrábět 44.

továrny - to bylo to co potřebovali a získali (by tak jako tak)

ferovyobchodnik@seznam.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.