Moderátoři: smith, Altmann

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 13:54

Tanky měly prioritu NO1, Hitler dokonce sám zasahoval do vývoje..Žádná jiná zbraň ho tak nepřitahovala. Sám se nechal slyšet "chci tanky, tanky tanky!" "Chci víc tankovejch divizí!".

Dokončení/urychlení vývoje Tigeru bylo přímou reakcí na T34. Abych to napsal přesně. Že ho vyvíjeli už v 30tejch letech to je známá věc. (resp. těžkej tank)

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 13:57

ferovyobchodnik

To je dobrý postřeh. Vy máte všeliké invektivy, ale zde jste dokázal, že se v problematice velmi dobře orientujete a ten postřeh je dobře propracovaný. Pokračujte a budeme moc rádi..

Ladislavaliev@atlas.cz

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 14:09

Paule, já si to nemyslím, kv36 byl zadán na začátku roku 41 (nevzpomínal kdy, ale prostě pře napadením SSSR) a na těžkých a průlomových tancích dělali téměř od začátku s tím, že budou BĚŽNĚ zařazené u každé divize. To, že je nic nenutilo to uspíšit a mohlo se to jevit jako slepá ulička je věc druhá.
Ohledně průmyslu ti to večer dohledam, třeba se pletu, ale nepamatuju si to tak

ferovyobchodnik@seznam.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 14:28

No, já to mám z pamětí Heinze Guderiana. Pamatuju si, jak zmiňoval, že u jeho sk. armád byla inspekce waffenamtu(listopad 41)..jela si prohlídnout T34.. Nejdřív uvažovali o kopii T34, ale vzhledem k surovinám a technologiím to padlo. Tak se dohodli na vývoji novýho středního tanku, kterej převezme prvky T34 (šikmej pancíř) a urychlenym dokončení Tigeru. (na základě těch modelů z třicátejch let, u kterejch nějakym způsobem probíhal vývoj, ale evidentně dost neurčitě a pomalu).

To je přímo z pamětí Guderiana

Pro zajímavost ještě kniha Historie Německé armády (Masson), str 182-83
Neměcká technická komise urgentně podrobila kořistní T34 zkouškám. Okamžitě připravila studii nových modelů tanků. Studie vyústily ve dva typy - Typ V "Panther" a typ VI Tiger. (dodám, že i očíslování typů stojí za pozornost, tj Panther před Tigerem)

Našel bych ještě dost zdrojů v knihovně.
Nevím odkud máš informace ty. Možná gůgluješ (není myšleno pejorativně, sbíráš si ty informace dobře)

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 14:52

Samotní Rusové říkají asi toto:
S tanky Tiger jsme si dokázali v boji poradit, ale model P-IV s dlouhou hlavní byl v boji lepší než T-34 a
teprve nasazení T-34-85 se situace zlepšila . Dokonce to šla tak daleko, že velitele myslím od praporu výše, používali německý kořistní tank P,IV. jako tank velitelský, měl vysílačku, a luxusní vnitřní vybavení.

Je to z ruských pramenů, nevím, ale je v tom kus logiky.

Ladislavaliev@atlas.cz

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 15:14

Paule, zatím to dávám hlavně z hlavy, ale doma mám takový šikovní excel, kam si značím věci co mě zajímají (i včetně takových blbostí jako je zadání, plán prototypu, realizace prototypu skutečná, začátek výroby....). takže u některých věcí jsem si jist. večer dohledám, jen nevím v které knize bylo to info o dodávce tuším oceli podle typu zbraně. i když samozřejmě ocel není vše

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 15:15

Altmann - Díky tý vysílačce bych tomu i věřil. Němci si vyhráli s každým kusem, Rus jich bouchal horem dolem jeden za druhym...a i proto vyhrál.

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 15:47

Dodávka oceli podle druhu zbraně, to by mě i zajímalo. I když si nejsem jistej, kolik je třeba oceli třeba na bitevní loď..Přitom lodní průmysl byl na druhý koleji..vyjma ponorek.
Vždycky jsem měl za to, že Němci se nejvíc soustředili právě na výrobu obrněnejch vozidel..že právě tohle odvětví spotřebovalo nejvíc kapacit.
Ale třeba leteckej průmysl zaměstnal víc lidí,netuším.

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 16:10

Předpokládám, že v massonovi to tedy není. Pokud to však bude u lodi (moje druhá záliba) tak to nenajdu ani do zítřka...
U tanků, i lodí, je taky zajímavá cena/náklad a hlavohodina. Ale to už jsme v letech dál

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
28. 4. 2020, 16:28

Není. A nemám žádnou knihu, kde by to bylo rozebraný číslama. Jen vágní údaj že leteckej průmysl měl v r.1939 200 tisíc zaměstnanců.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.