Alle v této krizi jsou úlohy jednotlivých aktérů velmi přesně pojmenovány. Na začátku nelze smýt vinu ze Srbů, kteří tento vnitrostátní konflikt rozpoutaly a nesou hlavní vinu. Začalo to politickým nepochopením dějinných událostí, končilo to použitím armády vůči svým občanům jiných národů a podporou Srbů v jiných svazových republikách. Srbským představitelům šlo předně o zachování starých pořádků a to jakýmkoli způsobem.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
barbar napsal/a:
Ne měli jen STRACH z Němců vzhledem k bezvýchodné situaci u leningradu.. Jinak Vlasov by byl možná opěvovaným maršálem.. Do leningradu byl angažovanym a věrným bolševikem, který dokonce zasedal v tribunalu se stalinistickymi procesy v 30letech..Vychytralý generál, který zverboval armádu proti své zemi.
Jenže padl do zajetí, nezastřelil sebe ani ostatní, jak asi Stalin očekával a soudruh velkomožný Stalin jasně řekl, že kdo upadne do zajetí (vzdá se), je zrádce a bude popraven. Vina je rozhodně na straně Stalina (a zrůdného režimu) a to v každém případě. Ostatně, už smlouva Molotov-Ribbentrop (s tím dodatkem) byla zradou Stalina vůči okolí.
Já ti nevím. Pod Habsburky jsme sice trpěli, ale dalo se to vydržet!😁
Jako důkaz můžeme uvést vystoupení českých, moravských a slezských vojáků a jednotek v celé třistaleté historii, kdy tito naši předkové statečně bojovali za svou vlast a císaře pána a ani jednou s tím neměli problém. I do Velké války se šlo bez odporu (ostatně, viz i Švejk). A pokud někdo nechtěl jít do války, nebylo to kvůli habsburské monarchii, ale kvůli válce jako takové.
Jediná výjimka byl snad rok 1848, ale tam se chtěli oddělit Maďaři, Čechy to v podstatě ani nenapadlo (a my, Moravané, jsme dosáhli jistého narovnání v roce 1905, které bylo tak solidní, že to kopírovali ještě o 60 let později v Africe).
Vina na rozpoutání občanské války v Jugoslávii je jednoznačně na straně Srbů a neustále oprašovaných idejích Velkosrbska. Srbové se vždy považovali za Rusko Balkánu (pravda poté, co jsme jim pomohli dostat se z područí Osmanů), které má jakési právo vládnout všem okolo. A do toho "humanitárního" bombardování (to slovo humanitární si přidal nějaký komunista, chtěje omlouvat zločiny Srbů, a od té doby se to melduje jak na kolovrátku) Srbové vraždili jak zběsilí, protože Srbska se to tak nějak netýkalo a teprve potom poznali, že válka není ta úplně nejlepší věc a pozice mírotvorce Miloševiče se začala hroutit.
Další věcí jsou chyby (zločinem to úplně nazvat nelze, ale trestuhodné to rozhodně bylo a je) těch ostatních, včetně třeba mírových jednotek z Nizozemí, kteří odešli ze Srebrenice a ponechali místní Srbům k vyvraždění. Ale zase. Vraždili Srbové o své vůli. Nikdo to od nich nepožadoval.
Jistě, že měli mnozí zájem o zachování federace, což se nepovedlo a potom mnozí se začali mstít. Já jen čerpám o lidí, kteří tam jezdili na mise, to jsem ještě měl kontakty, potom dostali vojáci na vybranou, buď budete kecat a přijdete o peníze, nebo držte hubu a peníze jsou.
Kdo si začal není jisté.
Dam příklad. když se upravili hranice mezi Českem a Slovenské a chalupáři nemohli po cestách tak jak byli zvyklí, tak to byl docela průser, možná zde někdo z té naší hranice je. Tam se lidé nejprve hádali a potom i prali a potom to někomu došlo a vyřešilo to MV. A to jsme v klidném kraji a je nám každému fuk, kdo je Čech či Slovák( i když pár blbců se najde i zde)
Tam byl zásadní problém, Srbové bojovali za svoji svobodu a v roce 1914-18 se spojenci. Chorvati jako katolíci v RU bojovali proti Srbsku, Itálii atd. Slovinci jako samostatný kmen, kteří žili v RU měli štěstí, pan generál zavřel hranici a bylo to OK.Je mi divné, že nikdo nehovoření o mohamedánech. Jak mi kluci říkali, tam byl klid, bojovníci ze Saudská Arábie a peníze také, tam ani nesměli.
Je to hodně zkratkovité. Tak v současné době je Srbsko poníženo, okradeno o území (Vidov dan 1212 to se podívejte, bitva na Kossově poli. Chorvati, kteří bojovali ve válce 14-18, potom to byl nacistický stát byli a jsou nejvíce podporování, mají velikost státu, kterou chtěli v době let 1941-45. není to zajímavé. Divíte se, že Srbové hledají spojence a nacházejí je v Rusku?
Ladislavaliev@atlas.cz
Kosovo pole a okolí Srbové vyklidili sami. Zem, kde nebylo nic, jen bída a hlad. Odstěhovali se do úrodnějších končin a přenechali to druhým (my si taky nenárokujeme Moravské pole a mohli bychom!!) a nebylo to teď, ale už před pár staletími.
napsal/a:
Je mi divné, že nikdo nehovoření o mohamedánech. Jak mi kluci říkali, tam byl klid, bojovníci ze Saudská Arábie a peníze také, tam ani nesměli.
Toto je nesrozumitelné.
Ale jinak ano. Bosňáci o nějakou internacionální pomoc arabských hrdlořezů, s naprosto odlišnou (ne)kulturou a smýšlením, nestáli. Srbové by možná internacionální pomoc Sovětska (podle vzoru Česko) přijali, ale báli se pozdějšího vměšování do vlastních záležitostí. Už Tito s tím měl problém.
Ale proč neposuzujete konkrétní činy jednotlivých lidí v konkrétní době. Pokud budeme vše zasazovat do kontextu delšího časového rámce a naše nové zločiny budeme omlouvat na základě starých zločinů protivníků, nikam to nepovede.
Přestavte si situaci. Před 50 lety zabije soused mého děda a já dnes zabiji jeho desetiletého pravnuka s tím, že na to mám morální právo a jedná se pouze o jisté vyrovnání minulých křivd.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Pavle "taknějak" a Kosovo je srdce země. To je jako by horu Říp obsadili cikáni a my jsme byli odejití. Prostě obyčejná porodnost v Kosovu zvítězila. Srbové neodešli, neuvolnili zemi pro mohamedány ke který se nehlásí ani Albánie, ale Saudská Arábie ano. Víte , tam to ještě neskončilo.
http://forum.sfs.sk/viewforum.php?f=448
Zde je to ve vyznamenáních, pro pochopení to není špatné.
Ladislavaliev@atlas.cz
Altmann napsal/a:
Pavle "taknějak" a Kosovo je srdce země. To je jako by horu Říp obsadili cikáni a my jsme byli odejití. Prostě obyčejná porodnost v Kosovu zvítězila.
Ne, to je zcela zcestné přirovnání.
Já jsem netvrdil, že "uvolnili pro mohamedány", já jen říkal, že "odešli z neúrodné země, která nedávala takovou obživu do úrodnější" (abych to trochu rozvinul). Zkrátka se povětšinou odstěhovali. A to i v důsledku povstání proti Osmanům. Jenže to bylo před 300 lety!! Ale tak jistě. Proč bychom si nemohli nárokovat Slezsko, že?
Mimochodem, ta slavná bitva na Kosově poli prý taky nebyla tak strašnou porážkou jak dnes Srbové tvrdí, ale naopak prý první zprávy po bitvě hovořily o vítězství, byť nepřesvědčivém. V každém případě ta bitva neměla za důsledek zánik Srbské říše.
A dnes je 205. výročí bitvy u Tolentina, kde početně slabší rakouské vojsko porazilo napoleonského neapolského krále.
Přestavte si situaci. Před 50 lety zabije soused mého děda a já dnes zabiji jeho desetiletého pravnuka s tím, že na to mám morální právo a jedná se pouze o jisté vyrovnání minulých křivd.
Tuhle situaci pěkně popisují Hanzelka se Zikmundem. Krevní msta. Muži celý život proseděli ve speciálních "bunkrech". Vyjít ven mohli o žních, na svatbu a po setmění (aby se mohli plodit další mstitele). Když byl po 2. světové válce v Albánii za krevní mstu trest smrti, přišel za ředitelem přehrady děda. Direktore, nemohl bys zvednou vodu ještě o metr? Mám něco se sousedem. Sám to udělat nemohu, přišel bych o krk. Ale soused už má vodu před prahem, zvedni ji ještě o metr!
Jsou to Vaše názory, které respektuji. Otázka zda jsou pro Srby přijatelné to je věc jiná.Já jen vím, neb tam sloužil syn mého kamaráda a ta situace z jeho pohledu byla složitější.
Jen znova.
Pravoslavný stát Srbsko bojoval po boku spojenců
Katolický stát v rámci RU bojoval proti spojencům
V současné době je výherce Chorvatsko, ale Srbům se nabízí dokonce i vstup do NATO.
Sami si to promyslete. Jinak ani proti jednomu národu nic nemám.
Ladislavaliev@atlas.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.