Počátkem května byl překonán světový rekord v mrtvém tahu. Dvěstěkilové hovado zvedlo půltunovou činku.
V době, kdy ještě nebyla metrická soustava zvedl Hektor balvan tak těžký, že by ho 4 muži neuzvedli na vůz. Zašpičatělou částí ho hodil proti bráně. Pak vstoupil do brány, v každé ruce kopí. A 10 000 vojáků se dalo na panický útěk.
Jsem rád, že jste připomněl tanky Panzery IV, samotní Rusové ( dnes již) píši, že s Tigrem si T-34 přece jen poradila, ale P-IV. s dlouhou hlavní (jak oni píši) měla více přednosti a v prvé řadě uvádějí komfort posádky, kvalitní radiostanici a výtečný kanon. Já vím a chápu. že T- 34 byl v mnoha ohledech dobrý či lepší. Já vím, již jsem to zdě psal tak jen jako připomínku, když mi něco vrtá hlavou tak o tom mluvím. Však sami vidíte rozdíl mezi Tigrem a Panterem ( doufám, že jsem to nepopletl. Sice jsem byl v Kroměříži na takové stáži u Tankového pluku, ale tanky mně nenadchly. 🙄
Ladislavaliev@atlas.cz
Paule,
je to zajímavé, mně šlo jen o T-34 versus P-IV. Domnívám se, že to bylo i díky lepšímu výcviku, dále výtečnému kanonu, proto se objevuje T-34-85, tedy lepší kanon. Válka fakticky hnala vývoj vpřed.
FO na každý tank stačila mina či Molotovův koktejl i když teoreticky? Dále rozhodující bylo i nasazení tankových jednotek. Ale přiznám se, že jsem rád, že jsme to nemusili zkoušet prakticky.
Na každé vojenské škole se prováděl nácvik kdy Vám přes hlavu přejíždí vrzající, hřmotící tank. To jsem právě zažil v Kroměříži ve věku 16 let.
Ladislavaliev@atlas.cz
Plošina byla stažena do požadované části dráhy a v oblasti mezi dvěma pražci byl nainstalován mechanismus, který byl vyroben předem. Poté byla plošina uvedena do pohybu rychlostí 10 km / h pomocí dvojice lokomotiv. To stačilo, aby kovový hák úplně zničil celou část kolejnice.
Je to zajímavé co Němci dokázali vymyslet.
Prameny
Obrázky Spolkový archiv (Bundesarchiv)
Obrázky:
Ladislavaliev@atlas.cz
Otáčení tanku se používalo. Ale likvidovalo lidi jen v těsné blízkosti. Proto před válkou návrhy dvouvěžových tanků. Tank najede na zákop a palbou nebo plamenometem likviduje pěchotu na obou stranách.
Ale někdy zákopů bylo příliš mnoho (Kursk): Pěšáci se vynořovali ze svých liščích děr a plamenomety útočili na ventilační žaluzie motorů.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.