Bojovali jsme zde společně bitvu u Kurska a s ní spojenou i bitvu u Prochorovky. Hádali jsme se což bylo v normě ale ten závěr nebyl až tak jasný. Dovolím si sem vložit pár výtahu z článku ruského historika.
Kdo vyhrál
- a 29. tankový sbor, který zahrnoval 365 (podle jiných zdrojů - 398) tanků a samohybných děl, včetně 206 středních a těžkých tanků, se přímo zúčastnil bitvy Prochorovky. 237 z nich bylo ztraceno. Ze strany Němců bojovala divize Adolfa Hitlera se 77 tanky. Pouze 7 z nich bylo ztraceno. 12. července probíhaly bitvy na celé frontě. 604 tanků bojovalo v armádně gen. Rotmistrova a dva samostatné tankové sbory, z nichž 328 bylo zničeno. Němci ztratili 55 z 294 tanků. Právě to byla legendární prochorovská bitva, která se ale v ten den ukázala jako úspěšná pro sovětská vojska na Kurském oblouku. Němci neměli nadřazenost v nejnovějších tancích. Všechny tanky Panther byly začleněny do 48. tankového sboru, ve 2. tankovém sboru nebyly. Bylo v ní pouze 15 tanku „Tigrů“, z nichž 11 bylo 12. července ztraceno. Kvůli nesprávnému výpočtu sovětského velení na všech úrovních - od nejvyššího velení po velitele armády - se pokus o poražení postupující německé skupiny úderem do boku proměnil v náhlou blížící se bitvu a taktickou porážku sovětských jednotek. Je pravda, že ve strategickém měřítku to nemohlo ovlivnit výsledek bitvy o Kursk, ve které byl německý plán uspořádat pomstu za sovětské jednotky za Stalingrad narušen.
Je to dlouhý článek, podložen fakty, ale pravda je i to, že Prochorovka nebyla ruským vítězstvím. Vím, hádali jsme se zde a tak jsem si řekl, že to musím dostudovat.
Ladislavaliev@atlas.cz
Přátelé, existuje nový pořad o Velké vlastenecké, má 12 dílu a název Osloboditeila
každý díl pojednává o druhu vojsk. Není to žádné "vytahování trička" asi to je zaměřené na mládež. Ale i já jako falerista jsem si přišel na své. lze to stáhnout na "Ulož to" Možná na to čas nemáte, možná ano. Jistě můžete i kritizovat, ale je to docela věrné době.
Ladislavaliev@atlas.cz
Jestli je to to co dávali na dvojce, tak větší sračku pohledat...
ferovyobchodnik@seznam.cz
Nevím co dávali na dvojce a nikomu to nenutím. Je to propagandistické to je jasné, dělají to tak Angláni, Frantici i US. Jsou tam zbraně, vyznamenání a polopatické vysvětlování. Výhoda je ta, že když to nechcete, tak si to prostě nestáhnete-že. Já jako falerista jsem se dozvěděl, že řád Rudí hvězdy byl dokonce udělen 6 x. Prostě každý si najde něco zajímavého. Třebas to jak rádi rusové používali Stug-III i další kořistní techniku.
Ladislavaliev@atlas.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.