Moderátoři: smith, Altmann

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
16. 5. 2020, 19:28

umřela hodně mladá, škoda jí.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
17. 5. 2020, 12:21

Премьера! СНАЙПЕР. ОФИЦЕР СМЕРШ. 1 серия. Военный Боевик

Zkuste toto, je to na Youtube, v ruštině, ale alespoň se pobavíte.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
22. 5. 2020, 13:15

Bojovali jsme zde společně bitvu u Kurska a s ní spojenou i bitvu u Prochorovky. Hádali jsme se což bylo v normě ale ten závěr nebyl až tak jasný. Dovolím si sem vložit pár výtahu z článku ruského historika.

Kdo vyhrál

1. a 29. tankový sbor, který zahrnoval 365 (podle jiných zdrojů - 398) tanků a samohybných děl, včetně 206 středních a těžkých tanků, se přímo zúčastnil bitvy Prochorovky. 237 z nich bylo ztraceno. Ze strany Němců bojovala divize Adolfa Hitlera se 77 tanky. Pouze 7 z nich bylo ztraceno. 12. července probíhaly bitvy na celé frontě. 604 tanků bojovalo v armádně gen. Rotmistrova a dva samostatné tankové sbory, z nichž 328 bylo zničeno. Němci ztratili 55 z 294 tanků. Právě to byla legendární prochorovská bitva, která se ale v ten den ukázala jako úspěšná pro sovětská vojska na Kurském oblouku. Němci neměli nadřazenost v nejnovějších tancích. Všechny tanky Panther byly začleněny do 48. tankového sboru, ve 2. tankovém sboru nebyly. Bylo v ní pouze 15 tanku „Tigrů“, z nichž 11 bylo 12. července ztraceno. Kvůli nesprávnému výpočtu sovětského velení na všech úrovních - od nejvyššího velení po velitele armády - se pokus o poražení postupující německé skupiny úderem do boku proměnil v náhlou blížící se bitvu a taktickou porážku sovětských jednotek. Je pravda, že ve strategickém měřítku to nemohlo ovlivnit výsledek bitvy o Kursk, ve které byl německý plán uspořádat pomstu za sovětské jednotky za Stalingrad narušen.

Je to dlouhý článek, podložen fakty, ale pravda je i to, že Prochorovka nebyla ruským vítězstvím. Vím, hádali jsme se zde a tak jsem si řekl, že to musím dostudovat.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
22. 5. 2020, 13:32

Nehádali. Strategicky vyhráli Sověti, nehledě na větší ztráty.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
22. 5. 2020, 17:48

Paul napsal/a:

Nehádali. Strategicky vyhráli Sověti, nehledě na větší ztráty.

Pochopili jsme se a díky

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
22. 5. 2020, 18:00

Dodnes to nedokážu pochopit. Rozbít si hlavu o zeď, dobrovolně. (Věděli že Sověti se masivně opevňujou a přisunujou zálohy.)

Zásadně proti operaco Zitadelle byl myslím jen Guderian.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
31. 5. 2020, 10:08

Přátelé, existuje nový pořad o Velké vlastenecké, má 12 dílu a název Osloboditeila
každý díl pojednává o druhu vojsk. Není to žádné "vytahování trička" asi to je zaměřené na mládež. Ale i já jako falerista jsem si přišel na své. lze to stáhnout na "Ulož to" Možná na to čas nemáte, možná ano. Jistě můžete i kritizovat, ale je to docela věrné době.

Ladislavaliev@atlas.cz

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
31. 5. 2020, 11:04

Přátelé, existuje nový pořad o Velké vlastenecké, má 12 dílu a název Osloboditeila každý díl pojednává o druhu vojsk. Není to žádné "vytahování trička" asi to je zaměřené na mládež. Ale i já jako falerista jsem si přišel na své. lze to stáhnout na "Ulož to" Možná na to čas nemáte, možná ano. Jistě můžete i kritizovat, ale je to docela věrné době.

Jestli je to to co dávali na dvojce, tak větší sračku pohledat...

ferovyobchodnik@seznam.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
31. 5. 2020, 11:52

Nevím co dávali na dvojce a nikomu to nenutím. Je to propagandistické to je jasné, dělají to tak Angláni, Frantici i US. Jsou tam zbraně, vyznamenání a polopatické vysvětlování. Výhoda je ta, že když to nechcete, tak si to prostě nestáhnete-že. Já jako falerista jsem se dozvěděl, že řád Rudí hvězdy byl dokonce udělen 6 x. Prostě každý si najde něco zajímavého. Třebas to jak rádi rusové používali Stug-III i další kořistní techniku.

Ladislavaliev@atlas.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.