Moderátoři: smith, Altmann

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
1. 6. 2020, 18:42

Nejste sám,
poptával jsem se i v Rusku, ale tuto stránku naštěstí otevřeli hledači a teď komise, která hledá padle. Je to záslužná věc.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
1. 6. 2020, 18:55

Hledání padlejch, vracet jim jména..to by mě sakra bavilo..pochmurná práce, ale záslužná.

Ivozilberman

Uživatel

Zaregistrován:
30. 1. 2009

Vytvořeno:
3. 6. 2020, 14:03

Bojovali jsme zde společně bitvu u Kurska a s ní spojenou i bitvu u Prochorovky. Hádali jsme se což bylo v normě ale ten závěr nebyl až tak jasný. Dovolím si sem vložit pár výtahu z článku ruského historika. Kdo vyhrál a 29. tankový sbor, který zahrnoval 365 (podle jiných zdrojů - 398) tanků a samohybných děl, včetně 206 středních a těžkých tanků, se přímo zúčastnil bitvy Prochorovky. 237 z nich bylo ztraceno. Ze strany Němců bojovala divize Adolfa Hitlera se 77 tanky. Pouze 7 z nich bylo ztraceno. 12. července probíhaly bitvy na celé frontě. 604 tanků bojovalo v armádně gen. Rotmistrova a dva samostatné tankové sbory, z nichž 328 bylo zničeno. Němci ztratili 55 z 294 tanků. Právě to byla legendární prochorovská bitva, která se ale v ten den ukázala jako úspěšná pro sovětská vojska na Kurském oblouku. Němci neměli nadřazenost v nejnovějších tancích. Všechny tanky Panther byly začleněny do 48. tankového sboru, ve 2. tankovém sboru nebyly. Bylo v ní pouze 15 tanku „Tigrů“, z nichž 11 bylo 12. července ztraceno. Kvůli nesprávnému výpočtu sovětského velení na všech úrovních - od nejvyššího velení po velitele armády - se pokus o poražení postupující německé skupiny úderem do boku proměnil v náhlou blížící se bitvu a taktickou porážku sovětských jednotek. Je pravda, že ve strategickém měřítku to nemohlo ovlivnit výsledek bitvy o Kursk, ve které byl německý plán uspořádat pomstu za sovětské jednotky za Stalingrad narušen. ...

Rozhovor s p.Zamulinym, ten asi najsolidnejsi spec-historik na Kursku bitku. Hodne info, vc. drobnosti , ale v ruštine.

https://youtu.be/aPXS1vaawNM

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
3. 6. 2020, 15:26

Já jsem poslouchal pozorně, ne všemu jsem rozuměl, ale ne se vším mohu jako laik souhlasit. To co jsem vložil, to je !výcus" z ruského článku. Škoda, že nás co rozumíme rusky je dosti málo.
Více mně zaujala diskuse, jsou tam zajímavé postřehy a docela to dokresluje rozložení ruské společnosti, ale to zde rozebírat nechci.Děkuji za odkaz.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
3. 6. 2020, 19:29

Ivozilberman:
Pokud sledujete historii bojů z roku 1944 :
Navzdory slávě operace Bagration v ní zůstává mnoho bílých skvrn - ty momenty, které nejsou známy široké veřejnosti. známý domácí historik Алексей Исаев se to snaží opravit. Denní televizní kanál zveřejňuje svou přednášku o událostech léta 1944 na západních hranicích SSSR. Mně osobně zaujalo to, že otevřeně říká, že je nutno hledat hroby hrdinů a dát jim alespoň jméno.

Já pochopitelně se zajímám i o boje na západní frontě. Přiznávám se, že více mně zajímá válka po 10. květnu 1940. Po vylodění spojenců existuje již dostatek literatury, ale ty první boje v roce 1940 to silně připomíná boje Wehrmachtu 1940 v Rusku, rád porovnávám.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
4. 6. 2020, 21:36

Možná by se dalo připomenout 100 let od Trianonské smlouvy (Trianon - 3× NE!) a k tomu 102 let od bitvy u Lipjag, kde 1600 legionářů naprosto rozdrtilo 4000 bolševických vrahů. Naši ztratili 30 mrtvých a 89 bylo zraněno, bolševici měli 1500 mrtvých, 2000 jsme zajali (co ale pak s nima?) a 300 se utopilo. Prostě masakr. Při těchto počtech jsme mohli zlikvidovat Lenina za 2 měsíce.😉

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
4. 6. 2020, 22:21

Snad jen by jste mohl používat ustálené výrazy, jako např, nepřítel. Lipjagy to byl 4.pluk Prokopa Velikého a padl velitel pluku ta čísla uvádí každý "badatel jinak" No a jak jste to napsal, nesmíme se potom divit, když v Rusku a dnes většina nazývá Bíločechy vrahy.
Zlikvidovat Lenina, rozparcelovat Rusko na území, které by ovládalo USA Velká Británie a Francie již tehdy to byl sen. Jinak ano, připomínat máte právo, konec konců, proto jsme to zde zřídili.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
4. 6. 2020, 22:37

Ještě by jste kolegům, především ze Slovenska mohl vysvětlit co to znamenána Trianonská smlouva 3 x NE, kterou podepsal dr. Beneš v roce 1920. Házet slova bez vysvětlení je opravdu na guano. čs. Legionáři, možná z Francie a Itálie na jihu Slovenska bojovali za uznání hranice našeho státu a další především české útvary osvobozovali Košice, nespletl jste se ?

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
4. 6. 2020, 22:56

https://www.valka.cz/10671-Lipjagy-1918

Kdo máte zájem o Lipjagy, smrt por. Gayera, podívejte se na odkaz z www. valka, uvidíte, jak lze napsal článek s historickou věrnosti, bez nenávisti.

http://www.karelvasatko.cz/historie-ceskoslovenskych-legii/odborne-clanky/ruske-legie/bitva-u-lipjag

I tento odkaz je napsán ve vší slušnosti

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
4. 6. 2020, 23:12

3× ne je jasné: tria non. Maďaři to zvěčnili v hesle: NÉPE NEM NEM SOHA!

Holt, ne pro každého to bylo vítězství.

Zlikvidovat Lenina a bolševické Rusko - svět by byl krásnější!! Vrahy byli Rudočeši (viz ne zrovna pěkné chování jakéhosi Jaroslava Haška) a že co bolševik, to vrah, o tom není zapotřebí diskutovat.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.