barbar to je zidealizovanej názor.
pragmaticky Němci Rusáky chladnokrevně postříleli bez námahy. Pokud by je Sovětské velení využilo líp (tj obchvaty, útok po dělostřelecký přípravě apod.), Němce by vyhnali mnohem rychleji a s mnohonásobně nižšíma ztrátama.
Němci měli na postech důstojníků a podd. profesionály, u Rusa měl komisař bez vzdělání větší pravomoc než velitel praporu...
Navíc, vojáci do těch útoků nešli samozřejmě dobrovolně... každej asi slyšel o zajišťovacích oddílech..který pálili vlastním do zad.
Byla to masová vražda vlastních lidí.
Komisaři od poloviny roku 1943 spíše na podzim již NE.
Pokud jednotky NKVD postříleli vlastní vojáky, museli tedy logicky odrážet útok sami
O udělování řádu a vyznamenání v době války toho vím opravdu hodně, je to můj koníček, ale to udělování řádu v týlu je hrozná blbost. To možná v RU armádě.
Nikulin se dobře prodává, ale byl bych opatrný, jsou dnes lepší autoři.
Ladislavaliev@atlas.cz
Altmann šlo konkrétně o situaci u Leningradu, kdy se divize doplňovali vším, co bylo po ruce. Nemocní, 14letí kluci, dělníci. Útočilo se nonstop dokud divize nevykrvácela a nešla znovu na doplnění. Je to svědectví vojína Vierse, 255 pěší divize Wehrmachtu. (Autor s ním po válce mluvil, bojovali ve stejném úseku proti sobě) Tam zmiňuje, že po několika vlnách který Němci rozstříleli šla poslední beze zbraní.!!
Ale, setkal jsem se s tím i v jiný literatuře.!! To dávám svoje slovo. Ale najít to asi bude problém, mám knížek kvantum.
Nechápu, proč to dehonestovat jako lež, nebo z nějakýho filmu nesmysl. Navíc co s tím má společnýho Stalingrad netuším vůbec.
Jméno plk. Hroch byl to můj vysoký nadřízený ,y řidič toho tanku, co projel po mostě v Ostravě, nerad, ale dosti věcí mně vysvětlil, byla to hrozná doba, byli dobře vyzbrojeni, vycvičení a uspěli. Sám mi říkal, že děl. granáty, aby měli více jak palebný průměr naskládali v tanku na zem a seděli na nich. To důležité bylo to, že nikdo si nepřipouštěl, že může padnout, šli do toho se strachem, ale šli. Teprve po skončení útoku se klepali strachy a opravdu dostali vodku ( Němci šnaps)
Voják německé armády tak to je tedy historický pramen jako bych já hovořil o cvičení Krkonoše 1980, ale Paule v prostoru Leningradu se podobný stav mohl i vyskytnout, neb padlí vojáci měli zbraň a nechali ji na zemi a mrtví také tak. Leningrad bylo obležené město a tak zbraně to byl problém. To je fakt možné, ale ne masové aby to byl fakt. Pokud bojoval u Leningradu tak tím bych se nechlubil. Potom 5-9 let stavěl to co rozbil, to tam také uvádí. Jak byli připraveni Leningrad zničit, na jeho místě udělat jezero? Ten věk 15-16 let to bylo i v armádě USA vojáci chtěli jít bojovat za vlast. U Poláků, Srbů to bylo normální, bohužel.
Ladislavaliev@atlas.cz
Paule,
určitě jste viděl filmy US, kde vojáci US jsou do útoku právě v klasických vlnách a Japonci také, Ztráty na Iwošimě a Okinavě byly tak hrozné, že USmani si s tím již nevěděli rady. Prostě to je válka a já ji nechci ani když ji budou vésti demokrati, válka je velký hnus!
Ladislavaliev@atlas.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.