Moderátoři: smith, Altmann

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
16. 9. 2020, 21:49

čeští, českoslovenští velitelé kdy???

Ladislavaliev@atlas.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
16. 9. 2020, 22:13

čeští, českoslovenští velitelé kdy???

Například.. karpatsko dukelská operace...
Svědectví poručíka který střílel, zastřelil dezertery..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
16. 9. 2020, 22:54

Vzpomněl jsem si tady v tomto dokumentu, ale znovu jsem si to prošel, abych některým urychlil hledání podstatné v 28 minutě.... Altmanne
https://youtu.be/FVvYYdoN6H0

Velitel se zachoval správně, to je můj názor...

milan.heczko@yahoo.com

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
16. 9. 2020, 23:11

Chruščov byl katastrofa především z pohledu stalinistů. Věcně byl ale první, se kterým se dalo i trochu mluvit. Pro svět dobrý. A celkem dobrý i pro obyvatele CCCP. Krutovláda byla redukována.
Akorát jsem dodnes nepochopil, proč vlastně "odhalil" nebo nechal odhalit Stalina. Byl na něho, řečeno po našem, nasrané?

Jinak jistě, žádný lumen ani Masaryk to nebyl, ale z toho co bolševik vyprodukoval měl určité klady. A dohodu s Němci udělal oficiálně.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
16. 9. 2020, 23:14

Otázka dezerce je k diskusi. Často se o žádnou skutečnou dezerci ani nejednalo, jenže mnohdy nebyl čas ani chuť to řešit. Ostatně, jeden příklad máme i u Švejka. Těm zastřeleným-oběšeným ale už život nikdo nevrátil ať byli vinni či nevinni.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
16. 9. 2020, 23:20

Otázka dezerce je k diskusi. Často se o žádnou skutečnou dezerci ani nejednalo, jenže mnohdy nebyl čas ani chuť to řešit. Ostatně, jeden příklad máme i u Švejka. Těm zastřeleným-oběšeným ale už život nikdo nevrátil ať byli vinni či nevinni.

Pusť si to celé... Od 28min..pochopíš .

milan.heczko@yahoo.com

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 09:12

Například.. karpatsko dukelská operace... Svědectví poručíka který střílel, zastřelil dezertery..

Byl to poručík Kvapil. který zastřelil opravdu 6 vojáků, jiné řešení neměl jinak bych ji Němci postříleli více. To je tak řídký případ, že jsem si to neuvědomil. V čs. armádě to nebylo ve zvyku, i když trest za dezerci ano.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 10:57

Například.. karpatsko dukelská operace... Svědectví poručíka který střílel, zastřelil dezertery..

Pokud vojáci začnou panicky ustupovat/utíkat, není to dezerce. Dezerce je zběhnutí, opuštění jednotky.
Ale to že do nich střílel je "normální"..Někdy to jinak nešlo.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 14:39

Paule,
já tu knihu opravdu četl, ale zapomněl jsem na ní. Prostě mně nezaujala. On tam píše např. že ranění byli vyskládaní na nosítkách a německá stihačka na ranění střílela a bylo vidět, že to je ruský kulomet, neb měl talíř( myslí zásobník) Ale letecké kulomety model 35 v letadla měli podobné talíře u kulometu, no spletl se nevadí. Jinak vyrovnaní " raněn" vojáci nehybní a přikrytí, nemohli to být mrtví rudoarmějci připravení k odsunu nebo ponechání pohřebnímu odřadu.
Pokud byl raněn bodákem, tak rána sna nesroste, tedy asi byl škrábnutý, v prostředí špíny by se mu rána zanítila. Byl to prostě intelektuál zasazený mezi prostý lid
Ale hrozné věci:
Žukov dostal rozkaz udržet obranu za každou cenu, ale žádné extra posily nedostal. Vydal tedy rozkaz, který mu do dnešních dnů historie vyčítá. Pokud voják dezertuje, bude jeho rodina žijící v tylu popravena. On to již nikdo nezná. Sám Ždanov se lekl a cestou politických komisařů tento rozkaz rušil,prostě zakázal jeho plnění, ale to vojáci nevěděli a dezercí tam bylo opravdu hodně. Kdyby Leningrad padl, bylo by tam moře. Na místě Moskvy velké jezero. Byla to opravdu obrana vlasti. Ano, někteří vojáci i páchali sebevraždu.

Jinak Nikulin ty poznámky psal pro svoji potřebu, nechtěl je vydat, on se tak chtěl od války distancovat.
Je toho hodně, ale já to zde vše psát nebudu zajímá to pouze Vás. Já Vám nějaké odkazy y diskuzi ke knize mohu i poslat, ale je to rusky.

Upozornění pro chytráky.Slušná diskuze je vítaná, pokud z toho vznikne hádka a sproťárny vše co jsem napsal smažu. Děkuji za pochopení.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 14:45

.................smaznu asi to večer

Je to hodnocení knihy a řekl bych objektivní. Snad smysl pochopíte, přesně to překládat nebudu
Opravdu mladý chlapec hozený mezi drsné vojáky, asi bych se posral také:

Výklad války podle Nikulina:
pronásledován hrůzou před tábory na Sibiři a kulometnou palbou oddílů NKVD vedených osobně Žukovem a dalšími generály a maršály, asijský dobytek a další „rolníci“, jako stádo, pokračovali v útoku a naplnili své mrtvoly dobře živenými a spokojenými Němci, kteří nesli nenapravitelné ztráty ze skutečnosti, že se zbláznili s důležitostí sovětských vojsk. Stalin to všechno sledoval s láskou a prostřednictvím svých chapadel - pracovníků strany, nastavil scénář celé této orgie. Na frontě nebyli žádní normální, pouze Nikulin byl D Artanyan, všichni ostatní byli úplně hloupí, krveprolití, zloději a násilníci. Rusové, kteří přišli do Evropy, měli dostatek inteligence a touhy jen se vysrat v opuštěných domech, pít alkohol zdarma, znásilňovat evropské ženy a navzájem si krást trofeje. Nikulin se před celým intelektuálním světem nesmírně stydí za nedůstojné chování asijské hordy v Evropě, je pro něj škoda, že všichni hodní lidé zemřeli a přežili jen ničemové, krysy štábu a političtí pracovníci (sám se samozřejmě nepočítá). Pamatujte, že válka je velmi špatná. Všechno. To je paradox. Mnoho lidí uvádí tuto Nikulinovu knihu jako „drsnou zákopovou pravdu o válce“, „nejlepší dílo o druhé světové válce“ atd., Ale sám autor v předmluvě zdůrazňuje, že: Mé poznámky neměly být zveřejněny. Toto je jen pokus osvobodit se z minulosti: stejně jako v západních zemích lidé chodí k psychoanalytikům, šíří své starosti, starosti, svá tajemství k němu v naději, že budou uzdraveni a naleznou mír, obrátil jsem se na papír, abych ze zadních ulic paměti hluboce zakořenil ohavnost. , dřiny a nechutnosti, abych se osvobodil od vzpomínek, které mě utlačovaly. Pokus byl pravděpodobně neúspěšný, beznadějný ... Tyto poznámky jsou hluboce osobní, psané pro sebe, a ne pro zvědavé oko, a proto jsou extrémně subjektivní. Nemohou být objektivní, protože jsem válku zažil téměř v dětství, v úplné absenci životních zkušeností, znalostí lidí, v úplné absenci ochranných reakcí nebo imunity vůči úderům osudu. Chybí jim důsledná a přesná prezentace událostí.

Ladislavaliev@atlas.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.