Moderátoři: smith, Altmann

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 19:38

Paul napsal/a:

Pokud vojáci začnou panicky ustupovat/utíkat, není to dezerce. Dezerce je zběhnutí, opuštění jednotky.
Ale to že do nich střílel je "normální"..Někdy to jinak nešlo.

Ty si to musíš vyložit po svém... 🙂 Je to dezerce s boje...
Paule nechci nijak šlapat po tvých vědomostech, ale určité věci musíš uznat.
Chápu, že vše koncipuje s tvou kritikou k vedení války.. Naopak mé reakce na tvé příspěvky jsou opodstatněné..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 19:57

Pánové, přátelé, klid. Ti vojáci byli sice dobrovolníci, ale nevycvičeni, dostali nové uniformy a bylo jim řečeno postupuje (Vrocánka a Machnovka) a najednou jim na hlavu začnou padat granáty, ruce, břicha otevřené, prostě šok, úlek a to hrdina se musí chvilku zamyslet.
Můj názor je, z za to fakt může velení (ruské i české). Velitel dělostřelectva sboru ( nebudu jmenovat) se zhroutil a plakal a byl v Anglii byl delší dobu ve sboru. byl to předválečný důstojník, ale plakal, muselo to být hrozné. Do toho zmatek, lidé běhali sem tam a velké minomety do nich řezali, byli totiž na otevřeném prostoru Jediná záchrana byl útek, ale vpřed. Nevím co to generála Kvapila napadlo se chlubit tím, že zjednal pořádek a zastřelil 6 vojáčků, vlastně civilistu v uniformě. Existuje jednoduché vysvětlení. U závory stáli dva ruští vojáci a říkali tam se nesmí, ale nafoukaní čs důstojníci je poslali do prdele ( to je to, co popisuje například Nikulin, prostě hrozná válka, to bylo stejné v ruské i naší armádě).

Nezlobte se, oba máte svůj díl pravdy ale mohli by jste říci, jo, Altmann má asi pravdu, přece se nebudete hádat.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:07

Prostě mně nezaujala. On tam píše např. že ranění byli vyskládaní na nosítkách a německá stihačka na ranění střílela a bylo vidět, že to je ruský kulomet, neb měl talíř( myslí zásobník) Ale letecké kulomety model 35 v letadla měli podobné talíře u kulometu, no spletl se nevadí.

Pro zajímavost jsem to zpětně našel. O kulometu tam nic není. Píše, že se vyklonil pilot a střílel samopalem špagin....

Ano, je to silně subjektivní, neučesaný, plný vzteku..A já to naprosto chápu..Však 4 roky na frontě jsou silný kafe. Takovej člověk má i na tu přehnanou kritiku tak nějak právo. Není historik.

A bajonetem si to nepamatuju, střepinama byl několikrát prošpikovanej.

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:19

Mě naopak ta knížka zaujala a to i díky morbidnostem, co jsem snad jinde ještě nečetl v takový míře.
V poškozenym bunkru po Němcích byl jeden z nich výbuchem narvanej ve stropě, dolů mu visela ruka a nohy. Nemohli jsme Hanse vytáhnout, tak jsme pod ním prostě bydleli..

"Tanky přejeli pár mrtvol a odklízeči pak seškrabovali hlavy o velikosti metrových disků."

A takový další věci 😲 😃

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:35

"přejely"

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:45

Svata prostato, budete mít bujné sny.
Problém je v překladech, to vím ze zkušenosti. Právě dnes ty překladatelé chybí, nebo jim chybí znalost voj. terminologie ( např. kulometná pistole) Ale samopal má účinek do 200_300 metrů, kadence dobrá, ale proč by střílel samopalem, když tam má kulomety. Ty vyrovnané řady přikryté prostěradlem to mohli být právě mrtví. Víte, že zdravotní služba SSSR měla v návratnosti stejné výsledky a možná i lepší než Němci? Existuje o tom statistika, ale to mně moc nezajímá. Berte Nikulina fakt jako intelektuála hozeného do žumpy, ale všimněte si, že vždy za blbce a lumpy jsou všichni kolem, jen on ne.Ale jako čtení, kdy mrzí asi jo. Víte, oni vydrželi obranu města, byli tam i Finové a dokonce Italové, ale oni vydrželi, měli hlad, asi tam byl i kanibalismu, ale oni vydrželi. Nebo si fakt myslíte, že vyhráli válku náhodou ,
Po Stalingradu a hlavně u Kurska to již byla jiná armáda i když hodně tvrdá.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:49

Paule, on tam uvádí, že se svalili na zem v nějakém domě a když se probudili, spali společně s Němci a začala rvačka, on dostal do stehna bajonetem,,,,,,, atd. Nebo si myslíte, že jsem si to vymyslel.?
Já již vím proč jsem tu knížku odložil, to je vylepšená rusofobní dílo.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:54

Já to pitvat nechci, prodávám, jak jsem nakoupil. 😉
On v tý knize všechny za blbce a sebe za kavalíra rozhodně nemá (píše, že se třeba naučil chlastat vodku ve velkym), tu recenzi psal evidentně někdo, koho nasralo, že míří do vlastních řad a dehonestuje Stalina a stranu..To se v Rusku nenosí. A soudit knihu dle takový recenze je nespravedlivý.

Na Finy pozor, Mannerheim odmítl na Leningrad útočit a překračovat hranice.

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:55

Paule, on tam uvádí, že se svalili na zem v nějakém domě a když se probudili, spali společně s Němci a začala rvačka, on dostal do stehna bajonetem,,,,,,, atd. Nebo si myslíte, že jsem si to vymyslel.? Já již vím proč jsem tu knížku odložil, to je vylepšená rusofobní dílo.

To si tak podrobně pamatujete? Psal jste, že kniha nezaujala..Nebo jste teď četl ukázku?

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
17. 9. 2020, 20:57

to je vylepšená rusofobní dílo.

Nesmysl.. kritizovat stranu a Stalina není rusofobní, naopak tam ruskej naturel a hrdinství prostýho člověka vyvyšuje.Vždyť je to Rus!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.