Paul napsal/a:
Pokud vojáci začnou panicky ustupovat/utíkat, není to dezerce. Dezerce je zběhnutí, opuštění jednotky.
Ale to že do nich střílel je "normální"..Někdy to jinak nešlo.
Ty si to musíš vyložit po svém... 🙂 Je to dezerce s boje...
Paule nechci nijak šlapat po tvých vědomostech, ale určité věci musíš uznat.
Chápu, že vše koncipuje s tvou kritikou k vedení války.. Naopak mé reakce na tvé příspěvky jsou opodstatněné..
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Pánové, přátelé, klid. Ti vojáci byli sice dobrovolníci, ale nevycvičeni, dostali nové uniformy a bylo jim řečeno postupuje (Vrocánka a Machnovka) a najednou jim na hlavu začnou padat granáty, ruce, břicha otevřené, prostě šok, úlek a to hrdina se musí chvilku zamyslet.
Můj názor je, z za to fakt může velení (ruské i české). Velitel dělostřelectva sboru ( nebudu jmenovat) se zhroutil a plakal a byl v Anglii byl delší dobu ve sboru. byl to předválečný důstojník, ale plakal, muselo to být hrozné. Do toho zmatek, lidé běhali sem tam a velké minomety do nich řezali, byli totiž na otevřeném prostoru Jediná záchrana byl útek, ale vpřed. Nevím co to generála Kvapila napadlo se chlubit tím, že zjednal pořádek a zastřelil 6 vojáčků, vlastně civilistu v uniformě. Existuje jednoduché vysvětlení. U závory stáli dva ruští vojáci a říkali tam se nesmí, ale nafoukaní čs důstojníci je poslali do prdele ( to je to, co popisuje například Nikulin, prostě hrozná válka, to bylo stejné v ruské i naší armádě).
Nezlobte se, oba máte svůj díl pravdy ale mohli by jste říci, jo, Altmann má asi pravdu, přece se nebudete hádat.
Ladislavaliev@atlas.cz
Prostě mně nezaujala. On tam píše např. že ranění byli vyskládaní na nosítkách a německá stihačka na ranění střílela a bylo vidět, že to je ruský kulomet, neb měl talíř( myslí zásobník) Ale letecké kulomety model 35 v letadla měli podobné talíře u kulometu, no spletl se nevadí.
Pro zajímavost jsem to zpětně našel. O kulometu tam nic není. Píše, že se vyklonil pilot a střílel samopalem špagin....
Ano, je to silně subjektivní, neučesaný, plný vzteku..A já to naprosto chápu..Však 4 roky na frontě jsou silný kafe. Takovej člověk má i na tu přehnanou kritiku tak nějak právo. Není historik.
A bajonetem si to nepamatuju, střepinama byl několikrát prošpikovanej.
Mě naopak ta knížka zaujala a to i díky morbidnostem, co jsem snad jinde ještě nečetl v takový míře.
V poškozenym bunkru po Němcích byl jeden z nich výbuchem narvanej ve stropě, dolů mu visela ruka a nohy. Nemohli jsme Hanse vytáhnout, tak jsme pod ním prostě bydleli..
"Tanky přejeli pár mrtvol a odklízeči pak seškrabovali hlavy o velikosti metrových disků."
A takový další věci 😲 😃
Svata prostato, budete mít bujné sny.
Problém je v překladech, to vím ze zkušenosti. Právě dnes ty překladatelé chybí, nebo jim chybí znalost voj. terminologie ( např. kulometná pistole) Ale samopal má účinek do 200_300 metrů, kadence dobrá, ale proč by střílel samopalem, když tam má kulomety. Ty vyrovnané řady přikryté prostěradlem to mohli být právě mrtví. Víte, že zdravotní služba SSSR měla v návratnosti stejné výsledky a možná i lepší než Němci? Existuje o tom statistika, ale to mně moc nezajímá. Berte Nikulina fakt jako intelektuála hozeného do žumpy, ale všimněte si, že vždy za blbce a lumpy jsou všichni kolem, jen on ne.Ale jako čtení, kdy mrzí asi jo. Víte, oni vydrželi obranu města, byli tam i Finové a dokonce Italové, ale oni vydrželi, měli hlad, asi tam byl i kanibalismu, ale oni vydrželi. Nebo si fakt myslíte, že vyhráli válku náhodou ,
Po Stalingradu a hlavně u Kurska to již byla jiná armáda i když hodně tvrdá.
Ladislavaliev@atlas.cz
Paule, on tam uvádí, že se svalili na zem v nějakém domě a když se probudili, spali společně s Němci a začala rvačka, on dostal do stehna bajonetem,,,,,,, atd. Nebo si myslíte, že jsem si to vymyslel.?
Já již vím proč jsem tu knížku odložil, to je vylepšená rusofobní dílo.
Ladislavaliev@atlas.cz
Já to pitvat nechci, prodávám, jak jsem nakoupil. 😉
On v tý knize všechny za blbce a sebe za kavalíra rozhodně nemá (píše, že se třeba naučil chlastat vodku ve velkym), tu recenzi psal evidentně někdo, koho nasralo, že míří do vlastních řad a dehonestuje Stalina a stranu..To se v Rusku nenosí. A soudit knihu dle takový recenze je nespravedlivý.
Na Finy pozor, Mannerheim odmítl na Leningrad útočit a překračovat hranice.
To si tak podrobně pamatujete? Psal jste, že kniha nezaujala..Nebo jste teď četl ukázku?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.