Četl jsem u Kovaříka, že byl minimálně v podezření, že se Švédama opravdu vyjednával...A vzhledem k tajnostem se spekulovalo přímo o zradě. Ostatně proč ne, Valdštejn na to měl právo, postavil vojsko za svoje. A o čem opravdu vyjednával můžem jen spekulovat, logicky tohle mohlo vědět jen několik lidí.
Švédská armáda byla už jen jménem, v RAF bylo Čechoslováků pár desítek (stovek), Švédů bylo ke konci snad jen 11%, zbytek myšmaš z celý Evropy. Ano, byla to pořád Švédská armáda, ale já to myslel v kontextu k náboženství (tj že Morava by se měla přidat k nim, jak jsi tu psal), tj to byl nábožensky dost nejednotnej celek.
I ve válkách Habsburků s Osmany se samozřejmě přebíhalo.
Rozhodně ne celý tělesa jako za 30 letky a pro peníze. Jednotlivci přebíhaj vždy, to je zanedbatelný.. A asi byl vynechal MaĎary a ostatní na rozhraní říší, tam je to složitý.
Moc jsou zákonitě peníze a zrod moci tkví v náboženství, platí to v podstatě u všech světově známých náboženství..
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
No nevím. Bethlen přeběhl možná jako jednotlivec, ale s hromadou oddaných poddaných, vojáky a vším okolo. On nepřeběhl jako bezvýznamný nikdo.
Valdštejn z principu věci a ze své hodnosti měl právo vyjednávat se Švédy. Třeba o jejich bezpodmínečné kapitulaci. O teorii že by vyjednával o tom, že by se stal českým králem si můžeme nechat jen snít. Sice byl nehezky nemocný a věřil v horoskopy (což ovšem byla taková dobová móda a z výtěžků se platil základní výzkum, řečeno dnešní terminologií), ale až do konce života se o něm nedá tvrdit, že by zblbl. Čili teorii o zradě můžeme klidně nechat různým kartářům, věštcům a podobně důvěryhodným lidem, jako je třeba Ovečka. Třeba k tomu najde nějaký článek od Peroutky.😎
Tak jsem to nakonec našel.
str 274 (zkráceno, nechce se mi přepisovat tolik textu)
Jedinou nadějí Ferdinanda II a katolíků vůbec se stal už v roce 1631 odstavený Albrecht z Valdštejna. Během svého odstavení začal jednat jak se Švédy i Sasy a zvažovat, zda by jeho dotčené pýše nevyhovovala více změnit stranu a císaře jednoduše zradit.
Následně v nouzi Ferdinand II kývl na neuvěřitelné požadavky Valdštejna. A z něho se v tu chvíli stal člověk s obrovskou mocí.
Nevím, ale mám pocit, že k tomu "zvažování" nejsou žádné věrohodné důkazy.
Ovšem je pravda, že hodně lidem z okolí Ferdinanda byl Valdštejn trnem v oku, neb je tak nějak převyšoval ve všem. A někteří z nich se neštítili ničeho.
Ovšem to je starý problém známý již z dob starého Řecka a možná i z Egypta.
Altmanne ty knihy jsem četl.
Pokud jde o Valdštejna, jednou dobu jsem se docela dost zajímal a to ji sběratelsky..
Cituji :
Josef Janáček, podle kterého byla Valdštejnova kariéra projevem hlubokého úpadku tehdejší aristokracie. „Hranice jeho vzestupu předurčila doba, v níž žil a v níž se hnal bezohledně dopředu, předurčila však také nutnost tragického konfliktu, když hranice přestal respektovat,“ shrnuje Janáček. Zrádce Valdštejn se stal strašákem, do kterého je možné projektovat vinu za pád českého stavovského království.
Svými slovy:
Jediný v České historii generalissimus valdštejn byl rozporuplná osoba, Čech ktery se cítil byt spíš Němcem . Generalissimus díky svým schopnostem a díky císaři. Zrádce nezradce i s jeho titulu hodnosti možná tenkrát neměl jednat s nepřáteli císaře za zády císaře v podstatě to rozhodl o jeho pozdějším osudu, tyto jednání ve své podstatě se můžou jevit jako velezrada, což svým způsobem také byla těžko soudit, ale když na to(po jednáních) ze slezka Švédy vytlačil..?
Byli to zejména odpůrci Valdštejna Španělé a jejich kral Filip, političtí nepřátele, kteři měli strach z jeho moci a vlivu, přesvědčili císaře aby se jej zbavil..
No a pokud se jedna o Čechy v popravach stavovskych pánů měl prsty on a jeho lidé s tím spojená konfiskace majetku..
Možná i proto ho máme za svého jediného největšího vojevůdce titulem generalissimus svým a způsobem prahnem po něm a po oněch představách českého krále , ale také ho máme za zrádce české země. Frýdlant, Jičín a jeho okolí byly jeho města a dalo by se říci, že ve své době to byl stát ve státě.. Valdštejn nebyl jen schopný vojevůdce, ale také bohatý podnikatel se silným vlivem..
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Však ne. Proto jsem psal "Snad i Valdštejn vyjednával se Švédama"... nechával jsem si rezervu. Jaký jsou přesně indicie, jestli vůbec, tak daleko už nejsem a znalcem Valdštejna taky ne.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.