Pro zajímavost jsem teď ještě nakoukl do Kovaříka. Ten píše, že masakr ve Frankfurtu byl horší. (?) A že Magdeburg byl notně pokroucenej propagandou.
Třeba wikipedie píše, že i lidi v kostele byli upáleni atd.
Jenže podle záznamu bojů, vznikl obří požár (buď založenej obráncema úmyslně, nebo útočící vlnou, střelbou, vypalováním) a díky němu zahynulo velký množství lidí. (udušení, spálení)
Ještě jsem nakoukl do Německý wiki + několik prací v němčině co jsem našel zběžně.. (Němci přeci jen jako zdroj budou nejlepší) Tam jsem čekal třeba něco víc. Vyvrací to nesmysl z český mutace a časopisů jako epocha atd., že upalovali lidi v kostele a další.. nic takovýho se nestalo, naopak, v kostele byli v bezpečí.
Ono spoustu českej zdrojů vyvolává dojem, že tam Tillyho vojáci povraždili 20 tisíc lidí.
Většina uhořela a udusila se. Část zmasakrovali, především vojáci Pappenheima. (Ten Tillyho moc neposlouchal). Kolik se samozřejmě neví a samozřejmě to bylo šílený. Rozbuškou běsnění měl bejt řetězovej výstřel a odpálení raket při postupu vojska (? normální věc,) a delší dobu nevyplácenej žold.
Zajímavá je douška:
Neposlušní občané Magdeburgu byli císařskou rodinou považováni za postavené mimo zákon;
a
Tilly chtěl Magdeburg jako lekci pro všechny rebely a jako pevný bod ve středu Německa; živé město, ne hromada sutin a mrtvol. Nedokázal zastavit plameny.
Kovařík má zřejmě pravdu, že výklad týhle události je poněkud nepřesnej v mnoha zdrojích.
V kostele je nejspíš upálili dobyvatelé, ale u požáru města se uvádí, že to ze zoufalství udělala místní obyvatelka. A mělo to prý efekt - přestalo se vraždit a rabovat, začalo se hasit, případně zdrhat. Čistě ze stavebního hlediska zase není tak jednoduchý upálit lidi v kamenné katedrále požárem vzniklým zvenku a ani udušení není moc pravděpodobné. Je to vysoký, kamenný = spousta vzduchu, má to nespalný strop, i když se propadne, je furt kam utýct, čili šance je jedině založit požár uvnitř, u vchodu, materiál se nanosí, pak chytnou lavice atd., odpor proti zbraním je marný, takže tomu bych i věřil. Něco jiného to bylo za války, tam měli plamenomety a benzín, to bylo jednodušší. Jo a zamezit přistup na kruchtu.
P.S.: I v Notre-Dame se klenba propadla jen v jednom místě a to proto, že na ni spadla ta vížka.
Vypadá to že ne.
Německá wiki - translator, nechce se mi to "učesávat", Německy už jsem dost zapomněl
Válečné činy a plenění se táhly několik dní, dokud nebyly zastaveny 24. května na Tillyho rozkaz. V magdeburské katedrále našlo útočiště mezi 2000 a 4000 lidmi. Katedrála zůstala pro císařské vojáky tabu, protože Tilly nesměla zničit dřívější i budoucí arcibiskupský katedrální kostel, ani premonstrátský klášter. O záchraně uprchlíků se traduje následující příběh, který by mohl být také legendou: Když Tilly dva dny po bitvě otevřel katedrálu, padl před ním protestantský kazatel katedrály Reinhard Bake na kolena a odnesl od Virgila upravený verš o zničení v latině Troy [9], načež Tilly ušetřil občany:
Asi za to můžou básníci Schiller a Goethe, na který si stěžoval Kovařík ve svý knize. (Kde je dobytí Magdeburgu věnována jedna kapitola.) Ti dva prý rozšířili dost nepřesný informace, který se držej dodnes.
Docela dobrej film....
Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com
Pánové,
oba, pokud by jste na "vejšce" studovali historii toho o čem zde vedete debatu, hodně by záleželo na profesorovi jak to hodnotí on, již nevím, ale bylo tomu tak, fakt neznám nejnovější poznatky romantika 15-19 století dala obraz zcela jiný, Goethe i Schiller to patřilo k dobrému vzdělání a meziválečně se právě toto téma probíralo na gymplu. Přestaňte se dohadovat a dodávat argumenty fakt to nemá cenu a já jsem velmi mile překvapen jak tuto dobu hodnotíte. Oba se mýlíte, oba máte pravdu, já se míchat nebudu neb mám názor jako voják, tedy oproštěný od romantiky, ale jinak (nedovolil bych si hodnotit, dostal bych opět po tlamce). Víte Geothe a Schiller to je klasika, ale musíme to hodnotit jaké byli výsledky, ale již jsem potichu, fakt jste dobří.
Ladislavaliev@atlas.cz
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.