Moderátoři: smith, Altmann

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 13:28

Něco k výsadkum do protektorátu Čech a Moravy.. https://www.historieblog.cz/2018/12/vysadky-do-protektoratu/ Překvapilo mne kolik výsadku bylo z SSSR.

Potíž je v tom, že řada těch sovětských byla politických. Prostě, nebylo až tak důležité jak (a proti) komu bojovat, ale že to je pro lid a všeobecné blaho dělnické třídy vedené komunistickou stranou.

Altmann :
Pavle to je dosti ubohé, měli hlavní cíl výzvědný a tak i zásobování trhavinami nabylo. V roce 1990 jsem takového vojáka měl k rehabilitaci byl to vojín čs. sboru mně nedůvěřoval, ale to co vypravoval moji personalisce bylo hrozné. Hlavní cíl, sběr info a odeslání do základny v Kyjevě. Nakonec i tyto prosté vojáky se nám podařilo povýšit do hodnosti kapitánů v záloze. Nehovořím o ruských výsadcích s cílem budovat partyzánské hnutí.
Pavle, někdy si říkám zda jste vůbec Čech, není to jen zde, ale Vy jste v opozici i na obyčejné tlachaně. Co jsme Vám udělali, nebo to máte jako úkol?

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 13:37

Tento film se řadí mezi 10 nejlepších světových válečných filmů (kritici)

Jinak to co jste napsal je pravda drsné. Např. Vojna a mír ruský a potom Vojna a mír USA. Ten americký film, ta verze byla zpracovaná nádherně, efekty atd. No, ale já jsem viděl jak kráčí zrcadlovým sálem (teď si nevzpomenu na jméno) a je to jasné. Americký film měl všechno na 150%, ale ten duch, tak jako to Tolstoj napsalo to dokáži zase jen Rusové.

Jdi a dívej se. A jitra jsou zde tichá. Ve stalingradských zákopech 1949, Živí a mrtví, Blokáda a další. Myslím si, že Vy jste na filmy nechodil a máte to vyčtené z novin.

Film Angli- Umírání za dlouhého dne, Bitva o Britanii, Piloti na start. a kupa dalších. Prostě v kinematografii je potřeba se trochu orientovat.

Můj film: 1. verze Na západní frontě klid

Jinak jistě, ty první film takové byly např. Pád Berlína, který se točil s naší pomocí, prostě muselo to tak být. Rusové si užili hlad a smrt dostatečně a tak se fiml přizpůsobil tomu, co lidé chtěli.

Jinak jste nakousl zajímavou věc. Efektivitu armády. Je pravda, že ztráty Rudé armády byly 3 - 5 vyšší něž německé ! Ale to platí i pro spojence v Africe a dokonce i při vylodění. Ono se to koncem roku 1944 obrátilo, to jest pravda.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 13:37

Na druhou stranu, celkem novej US film FURY....S Pittem v hlavní roli.

Strašlivá sračka,..přitom na CSFD má vysoký hodnocení..ale člověk co se zajímá o historii u toho trpí..

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 13:48

Jak jsem se na ten film těšil o to více jsem byl zklamán. Teď se těším na námořní film, kde hlavní roli má Tom Hanks on je zatím taková záruka kvality.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 13:53

Potíž je v tom, že řada těch sovětských byla politických. Prostě, nebylo až tak důležité jak (a proti) komu bojovat, ale že to je pro lid a všeobecné blaho dělnické třídy vedené komunistickou stranou. Altmann : Pavle to je dosti ubohé, měli hlavní cíl výzvědný a tak i zásobování trhavinami nabylo. V roce 1990 jsem takového vojáka měl k rehabilitaci byl to vojín čs. sboru mně nedůvěřoval, ale to co vypravoval moji personalisce bylo hrozné. Hlavní cíl, sběr info a odeslání do základny v Kyjevě. Nakonec i tyto prosté vojáky se nám podařilo povýšit do hodnosti kapitánů v záloze. Nehovořím o ruských výsadcích s cílem budovat partyzánské hnutí. ...

Tak jistě, já nésu Čech. A su na to hrdé!! 😉

Ale v hodně výsadcích ze Sovětska byli politruci. To je nutno si přiznat. Samozřejmě ne ti Svobodovci (i když, taky jich asi pár bylo) a další Češi, ale z těch Rusů to bylo "slušné" procento. Dokonce i v několika filmech (československých) je to zobrazeno.
Na druhou stranu je asi fakt, že řada politruků na místě zjistila, že ideologie je na hovno a musí se věnovat zcela něčemu jinému.

P.S.: Kdyby si všichni jen bratrsky plácali po ramenou, byla by nuda.😁

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 14:34

Ztráty Rudý armády byly vysoký, protože chyběla iniciativa na straně velení. Vládl strach z neuposlechnutí rozkazu, do velení mluvili profesionálům i politruci, byť hodností mnohem níž.
Všichni ze strachu poslouchali tupě rozkazy Stalina, často nesmyslný nebo neplatný situaci...Opakující se útoky vln na dobře opevněný místa..zákaz ustupovat...špatná kooperace jednotek..

Západní spojenci si živou sílu chránili...hodně obezřetně.. Sověti pak částečně svoje katastrofální ztráty použili jako hodnotu, kterou zaplatili za poražení Němců..byť ty čísla byla obrazem jejich diletantismu v počátku války..

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 14:38

Pavle, Vy o tom jen mluvíte, já jich hodně rehabilitoval ( byl jsem sekretář komise což v praxi znamenalo, člověk co vše udělá).
Řidič tanku, který první přejel most v Ostravě sloužil v HK dosti jsem s nim mluvil.On docela klidně mi říkal, že většinou první tank přejede, vyhodí to až tam tak budou tři. Ale prožili si své. Jednoho bojovníka od Ostravy jsem měl v evidenci

Jistě, jeden takový fanatik byl v oddílu Mistra Jana Husa a to byl fanatik. V roce 1965 když přijel nezván na oslavy oddílu dostal od bývalých spolubojovníku facku a odejel s ostudou pryč. Já bych to tak netřídil na politické a ty další. Většinou chtěli domů a mít klid. Nevím, kde sbíráte ty informace, ale přece jen jsem starší, více si pamatuji a mám to od těch lidí. Oni prožili hrozné věci což zde ani nemohu psát. Nedivte se, že mnohdy se stali politickými vojáky!

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 14:40

http://forum.sfs.sk/viewtopic.php?f=90&t=51

Toto si pročtěte, ano, zde najdete statečné lidí i ty druhé (vaše?)

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 14:40

A defacto i taktická stupidita může bejt prospěšná strategii..v případě Sovětů.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 15:14

Paule-nerozumím
Rusové ( ale i Francouzi a Angláni) v první fázi války prokázali, že nejsou schopni bojovat proti Němcům.
Ale jak Rusové, tak i spojenci se bojovat rychle naučili, v tom bych nehledal politiku neb např. Montgomery převzal 8. armádu v době, kdy byla plně doplněna, dozbrojena a dokázala zvítězit. Jinak Monty nebyl žádný zázrak. Němci pravda dokázali v bitvě u Rževa zničit tisíce tanku ( BT a T-26 a 28) což asi pomohlo sovětům neb se pustili do výroby tanku T-34 a v bitvě u Moskvy, kde bylo 1500 Tanků z toho asi 450 z dodávek) zde to již bylo vojenské umění. Ty keci, že byla zima a mráz jednak to není až tak pravda, údajně byla zima mírnější, ale zima byla na obou stranách. Zahynulo mnoho Rusů i Němců, ale bylo to první vítězství. Za půl roku se vzpamatovali, Francouzi měli vynikající výzbroj a kapitulovali. No, ale je to i tak, jak se k historii dokážeme postavit.

Řeknu to takto. Profese Pekař byl ve sporu s Palackým v hodnocení husitské doby a bylo to ostré. Je to tedy i úhel pohledu.
Mohl by jste někdo přijít s něčím vtipným a kladným, jsem unaven a rád bych se zasmál.

Ladislavaliev@atlas.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.