Moderátoři: smith, Altmann

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 15:21

Paul napsal/a:

A defacto i taktická stupidita může bejt prospěšná strategii..v případě Sovětů.

Někdo to nazývá stupiditou, někdo hrdinstvím.. Sovětská strategie byla jaká byla a jiná z mnoha důvodů nemohla být .. Za mne rudoarmějci v ww2 byli bezesporu velcí hrdinové, čím vším si prošli a za jakých podmínek a kolik jich padlo..

Altmanne díky, příspěvky ze svých vlastních zkušeností jsou neocenitelné..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 15:39

Paul napsal/a: A defacto i taktická stupidita může bejt prospěšná strategii..v případě Sovětů. ...

Nepochopil jsi to přesně. Vojenská stupidita byla utrácet nesmyslně živou sílu v beznadějnejch akcích..Stalin zakazoval ústupy, nesmyslný protiútoky...Nakonec se ale Stalin poučil a pustil k veslu profesionály..a tím nastal obrat..To mu vyhrálo válku! Už před Stalingradem při operaci modrý Sověti spořádaně ustupovali, místo držení pozic a chytání se do obřích kotlů...

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 15:47

Paule-nerozumím Rusové ( ale i Francouzi a Angláni) v první fázi války prokázali, že nejsou schopni bojovat proti Němcům. Ale jak Rusové, tak i spojenci se bojovat rychle naučili, v tom bych nehledal politiku neb např. Montgomery převzal 8. armádu v době, kdy byla plně doplněna, dozbrojena a dokázala zvítězit. Jinak Monty nebyl žádný zázrak. Němci pravda dokázali v bitvě u Rževa zničit tisíce tanku ( BT a T-26 a 28) což asi pomohlo sovětům neb se pustili do výroby tanku T-34 a v bitvě u Moskvy, kde bylo 1500 Tanků z toho asi 450 z dodávek) zde to již bylo vojenské umění. Ty keci, že byla zima a mráz jednak to není až tak pravda, údajně byla zima mírnější, ale zima byla na obou stranách. Zahynulo mnoho Rusů i Němců, ale bylo to první vítězství. Za půl roku se vzpamatovali, Francouzi měli vynikající výzbroj a kapitulovali. No, ale je to i tak, jak se k historii dokážeme postavit. Řeknu to takto. Profese Pekař byl ve sporu s Palackým v hodnocení husitské doby a bylo to ostré. Je to tedy i úhel pohledu. ...

Taky trochu jinak jsem to myslel.. gró bylo, že západní Spojenci utráceli techniku a živou sílu chránili, Sověti opačně..U Sovětů nebyl problém sto tisíc, pět set tisíc.. zajatců v kotli, mohli si to dovolit. A jako totalitní země se nikdo nezodpovídal z chybnejch rozhodnutí..(diktátor Stalin)

Jinak zima v r.41 vyřadila x krát víc mužů a techniky, než bojový akce. Asi toliko..Němci se porazili sami. Hitler začal měnit Schwerpunkt (odložil útok na Moskvu), zásobování na zimu nikdo neřešil atd.
Hitler porušil všechny zákony války, tak jak je definoval Clausewitz.

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 15:52

A defacto i taktická stupidita může bejt prospěšná strategii..v případě Sovětů.

A tohle doplním - ony i ty sebevražedný útoky Sovětský pěchoty, naprosto takticky stupidní, měly vliv na strategii tažení.. Němce na chvíli zastavily.
A čas byl naprosto zásadní veličinou.

I když při klasickym ústupu, jako proti Napoleonovi, by ukončili válku vítězně mnohem dřív...

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 16:14

Příspěvek jsem vymazal, neb to není povídání o Altmannovi, ale o vojenské historii, mimochodem nenechám se urážet od každého mladíka.

Mohu Vám doporučit se realizovat na Tlachárně, tam si na mně můžete nadávat dlle libosti, nikoho to nezajímá.

Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 16:16

Paule,
rozumím a souhlasím, nějak mi to nedocvaklo a to jsme ještě nerozebírali rozkaz č. 227. Faktem je to, že válka je opravdu hnus. Díky za diskuzi.

Ladislavaliev@atlas.cz

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 16:20

Onen rozkaz č. 227. Nebyl výmysl Stalina, či politbyra.. Rozkaz ani krok zpět byl použit již za první války.

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 16:24

barbar rozkaz vydal Stalin...a Stalin za to nesl zodpovědnost. Nikdo jinej.A vedlo to k obrovskejm ztrátám..
Stejně jako když ho vydal Hitler na konci války.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 16:25

.........omlouvám se, ale mýlíte se, ty rozkazy jsou zajímavé, třebas 224 řeší vodku.
V carské armádě takoví "píchoviny" neexistovali.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 16:25

Paule, rozumím a souhlasím, nějak mi to nedocvaklo a to jsme ještě nerozebírali rozkaz č. 227. Faktem je to, že válka je opravdu hnus. Díky za diskuzi.

Jasný, já se nevyjadřuju úplně přesně, nebo se mi nedaří to napsat tak, jak bych chtěl.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.