Moderátoři: smith, Altmann

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 18:58

Pro zajímavost, máme poblíž pomníček u lesa.

https://www.valka.cz/Kirov-II-t46287

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován:
28. 10. 2015

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 19:13

Koukal jsem na ten pomník i další viz.odkaz

https://www.vets.cz/vpm/2620-pomnik-boje-partyzanske-skupiny-kirov/

Sovětské výsadky byly základem několika známých odbojovych partyzanských hnutí, včetně na slovenském a polském území..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 20:00

Pavle, Vy o tom jen mluvíte, já jich hodně rehabilitoval ( byl jsem sekretář komise což v praxi znamenalo, člověk co vše udělá). Řidič tanku, který první přejel most v Ostravě sloužil v HK dosti jsem s nim mluvil.On docela klidně mi říkal, že většinou první tank přejede, vyhodí to až tam tak budou tři. Ale prožili si své. Jednoho bojovníka od Ostravy jsem měl v evidenci Jistě, jeden takový fanatik byl v oddílu Mistra Jana Husa a to byl fanatik. V roce 1965 když přijel nezván na oslavy oddílu dostal od bývalých spolubojovníku facku a odejel s ostudou pryč. Já bych to tak netřídil na politické a ty další. Většinou chtěli domů a mít klid. Nevím, kde sbíráte ty informace, ale přece jen jsem starší, více si pamatuji a mám to od těch lidí. Oni prožili hrozné věci což zde ani nemohu psát. Nedivte se, že mnohdy se stali politickými vojáky!

Vy jste rehabilitoval nějaké Rusy - Sověty? Bych se divil.

Taťka taky občas něco řekl. Nebojoval, k tomu se tak nějak nedostal (a asi ani neměl snahu, nebo se k tomu "nedostal" jako většina) a děda zase nebyl nejmladší (válčil v Tyrolích proti Taliánům), ale každý někoho znal, včetně parašutistů z Anglie (byl to soused a s takovým sovětským politrukem mezi partyzány se taky potkal). Něco měli z vlastní zkušenosti - třebaže ustupující Němci používali maďarské a jiné jednotky na stráž a že třeba Slovákům natolik nevěřili, že jim do té stráže ani nedali náboje. Že Rusi prošli-projeli dědinó, ale v lese, kde zůstávali zakopané německé jednotky, které se nechtěli vzdát, tam bojovali Rumuni skoro jak za první války a naši jim tam v noci dopravovali zásoby, hlavně jídlo, na munici měli vlastní. Blbý to tehdy měli ti, kteří utekli před frontou do lesa a tam museli být schovaní mnohem dýl, než kdyby zůstali doma.

Mne akorát mrzí, že děda umřel, když jsem byl moc malé, chodil jsem do první třídy, takže na nějaké vyprávění s první války jsem neměl rozum.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 20:58

Potkají se dva staří partyzáni:
Jak to, že jsem tě už podvakrát neviděl na našem každoročním setkání?
Já už tam nechodím, já ty mladé už ani neznám.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 22:40

Vy jste rehabilitoval nějaké Rusy - Sověty? Bych se divil.(Vaše věta)

Pavle,
napsal jsem, že jsme rehabilitovali rozvědčíka (Čech), který byl vysazen z Kyjeva (byl to voják 1. armádního sboru), po válce měl nějaký politický průšvih a v rámci rehabilitací jsme jej rehabilitovali. Pavle, pokud proti mně osobně něco máte, napište mi to, ale všichni pochopili a jen Vy ne? Opět ?
Já již na to fakt seru, proč bych měl moderovat něco, kde stále někdo má připomínky k mé osobě. Po třiceti letech vítězné Velké sametové revoluci jste fakt směšný.
Konec konců, zde si povídáme více o pocitech k nějaké historické akci, ale většinou se tam dostanu já a já to fakt nemám nervy.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
29. 3. 2020, 23:16

Já měl na mysli vždy sovětské politruky, kteří v těch výsadcích byli taky. Nikdy jsem nemyslel naše lidi (Čechy, Moravany, Slováky), byť takových jistě taky pár bylo.
Takže mi už tak nějak není jasné o čem se vlastně hádáte/~me. Je to tak, že vy říkáte, že onen rozvědčík nebyl politruk? To já nikdy netvrdil (a taky by nejspíš později neměl průšvih, leda by ho přihodili ke Slánskému a dalším soudruhům). Nebo to je tak, že tvrdíte, že v sovětských výsadcích žádní politruci nebyli? S tím nesouhlasím.

V čem vlastně tkví problém této naší občanské války? O čem se vlastně konkrétně dohadujeme?

P.S.: Nehledejte v tom nic osobního, to mne ani nenapadlo. Byť mne podezíráte, a právem, že ani nésu Čech, což opravdu nésu! (Ať si o tom sódruzi z Prahe a z ODS myslí cokoliv.)😁

beem51

Uživatel

Zaregistrován:
9. 9. 2013

Vytvořeno:
2. 4. 2020, 22:03

Moc to sem nepatří, ale nedalo mi to sem nedat. Vypadá to, že něco sledují na smartphonu, že?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
2. 4. 2020, 22:07

beem51 🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

Vytvořeno:
4. 4. 2020, 12:11

Když jsme u těch výročí - tohle jsem neznal: [https://cs.wikipedia.org/wiki/Gruzínské_povstání_na_Texel(http://www.example.com) . Předpokládám, že návrat do CCCP z těch Gruzínců nikdo nepřežil delší dobu jak několik měsíců.

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

Vytvořeno:
4. 4. 2020, 16:40

Paul nedávno sme mali odlišné názory na Beneša a jeho tajné rokovanie v Moskve, hoci informácie tzv" neobjektívne sa strácajú z vebu"😃 niečo som dohľadal.😉

Alibista Beneš

Kolářovým ďalším argumentom na odstránenie sochy bolo, že maršal Konev velil sovietskym vojskám, ktoré potlačili maďarské povstanie v roku 1956 a tiež, že po preniknutí Konevovej armády na východné Slovensko na jeseň 1944 odtiaľ odvážali tisíce občanov do gulagov. „V decembri 1943 rokovala delegácia československej emigrantskej vlády v Londýne na čele s prezidentom Eduardom Benešom v Moskve o budúcich sovietsko-československých vzťahoch. Eduard Beneš žiadal pri rokovaní Vjačeslava Molotova, aby sovietska vláda vykonávala „priateľský“ tlak na čekoslovenskú vládu, aby táto potrestala slovenských občanov, ktorí nesú vinu na vojne proti Sovietskemu zväzu. Beneš by mal alibi na trestanie na Slovensku, koho by zachcel. Molotov to odmietol. Povedal, že Slovákov nemožno dávať na jednu rovinu s Nemcami a Maďarmi. Benešova žiadosť sa nachádza v sovietskom zápise o rokovaní, ale nie v československom. Píše o tom ruská historička Valentína V. Marjina v knihe SSSR i Slovakia 1939-45: vojenno-političeskije aspekty. Keď sa v roku 1990 pripravoval zákon o súdnej aj mimosúdnej rehabilitácii, slovenskí navrátilci z gulagov sa domáhali, aby aj oni boli zaradení do zákona. Zástupcovia Verejnosti proti násiliu, hlavného slovenského partnera českého Občanského fóra to odmietli s argumentom, že odvlečení do gulagov boli väčšinou fašisti. Slovenskí väzni gulagov dosiahli zákon o svojej rehabilitácii až v nasledujúcom roku,“ vyvrátil Kolářove bludy právnik a bývalý slovenský politik Ján Čarnogurský vo vyjadrení na webe srspol.sk.

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.