No, Beneš kapituloval bez boje.
Problém byl především v tom Mnichově. Tam se na nás doslova vysrali. A kdybychom se bránili, tak by nás jednak označili za strůjce války, což by rozhodně dobré nebylo a dvak tu byla ta pátá kolona. Ano, třeba i 300 000 Němců v Praze. Jistě, ne každý by byl ochotný bojovat za Adolfa, ale bojechtivých bylo celkem dost (řadu z nich to pak přešlo v Rusku, jenže to už bylo pozdě).
Čili, Benešovi můžeme vyčítat kde co, ale primární vina, možná kupodivu, neleží na něm a na Československu. Jestli by to TGM dokázal vyřešit líp, to jest otázka, kterou nelze zodpovědět. Možná by dokázal delší dobu vzdorovat, ale Chamberlaina by sesadit nedokázal. Ani Hitlera.

Pauvlové - ano, z vojenského hlediska a z hlediska toho, že dnes víme co bylo a co nemuselo, by boj měl smysl a význam. z politického by to byla čistá sebevražda (možná ne úplná, ale to bychom museli vyhrát a to bylo dost nepravděpodobné)...
ferovyobchodnik@seznam.cz

Nebyla žádná šance se ubránit..Ale Leonidas se na to taky mohl vykašlat..

Jemu (Sparťanům)to dávalo smysl ze strategickýho hlediska.
A předat nedotčenou výzbroj do rukou nepřítele (jak udělal Beneš), kterej si ukradne zem, za kterou hodně lidí cedilo krev...To je hanebnost. To nemá obdobu.
Když už se vzdal, všechnu techniku a výzbroj měli naši zničit, do posledního vozidla.

no, satisfakce, nevím...
ano, mohli to zničit, nevím jak moc to bylo reálné. ale tady šlo hlavně o podniky. němci/hitler byli diletanti (asi jako, kdybych měl řídit stát a válku já😃). až řekněme speer to tam dal trochu dokupy. podle mě měli bojovat. třeba by to nedopadlo dobře, já tady tou dobou ještě nežil, takže bych se třeba max. naučit lépe německy a na JM by mi bylo furt dobře jak dnes😃
ferovyobchodnik@seznam.cz

Paul napsal/a:
No Beneš mohl bejt dnes jako ten Leonidas, kdyby měl trochu koule a plivnul Hitlerovi do obličeje.
To měl udělat Chamberlain. Ten s ním jednal z face do ksichtu.
Furt zapomínáte na to, že nás se nikdo neptal a kdyby nesepsali tu ostudnou dohodu, armáda byla na hranicích připravená!
A ani v srpnu 1968 se nás nikdo na nic neptal a přišli nás bratrsky osvobodit. Spojenci.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.