nikoho neurážím, to si vyprošuji... že nemáte znalosti, snad se za to nebudu omlouvat... vy jste urazil lidi 21 (a méně?) a radši jste si to sám smazal? to je hrdinství...
ferovyobchodnik@seznam.cz
Si myslím, že nebýt úsilí našich nadšenců, tak by ty památníky (dávno) nebyly. Některé (daleko na Sibiři) sice asi zachraňovali (nebo spíš bránili v jejich likvidaci), v rámci odboje, místní, sem tam i potomci legionářů, ale sovětská vláda nepřispěla ničím. Přece jen, byli to kontrarevolucionáři a zrádci. A možná, že později (tedy v posledních letech) se i v Rusku našla taková partyja zákopníků, kteří se zajímají i o víc jak o hrdinné vítězství RA v boji nad kontrarevolucí a o Wehrmacht (který jejich předci zlikvidovali). Stejně jako u nás jsou takoví, kteří se starají a vyhledávají hroby německé (a rakouské, abychom nezapomněli).
Ale ani u nás to není jednoduché. Viz povyk kolem tábora v Letech, kde prostě mnoho našich (si) nechce přiznat, že to nebyl žádný pionýrský tábor plný radosti a her, ale že to byl sprostý koncentrák, jen nebyl vysloveně vyhlazovací, i když se nepočítalo s tím, že by se osazenstvo vrátilo domů.
Nedalo mi to a vyslídil jsem, jestli a jak moc se používala šraplnelová munice za Napoleoniky.
Mám údaje z bitvy u Waterloo.
Byla použita následující munice :
70-80% klasická plná koule
zbytek: hořlavá munice do houfnic, kartáče...
a pouze Angličani měli a v menší míře použili šrapnelovou munici.
Je zajímavý, že Napoleon neaplikoval tuhle moderní munici do svojí armády, byl přeci dělostřelec... To by pak britský pěchotě bylo ho.no platný, že zalehávala za svahem.
"Argument s hrobečkama našich je dobrej, ale na naše hrobečky už tam dávno kašlou, ničej je a rozkrádaj peníze co jim posíláme..Navíc socha Koněva jde do muzea, nechápu tu histerii okolo, jako kdyby jí někdo veřejně vyhodil do vzduchu.
Spolupráce a smlouva z r. 1993 se rušit rozhodně nemůže, socha je pouze přemístěna, což není v tozporu se smlouvou...
Bohužel s Ruskem se nedá normálně komunikovat, jejich agresivní kroky po tomto pseudoincidentu jsou abolutně neakceptovatelné v civilizovaném světě."
No, Paule, respektuji váš názor, ale za mě palec politicky hodně dolů!
Paule, zdvořile se dotazuji - máte např. nějakou vlastní zkušenost s jednáním s Ruskem, a jejich agresivitou apod., nebo čerpáte pouze z tiskovin, rádia, doslechu, případně přednášek? Jde mi o to, zda je váš názor něčím podložen, nebo zda prezentujete to, co rádio (televize, Respekt, knihovna Václava Havla, jedna teta, Kolář mladší/starší, Štětina aj.) povídalo. Ono se toho hodně píše, povídá a zde použiji jednoduchou citaci od známého cikána, který je jinak trouba, ale toto by se mělo tesat: "Když někdo něco říká, je třeba zjistit, KDO to je a JAK to říká." Tohle třeba použil jako odpověď na to, když jsem se ho ptal, zda je Cikán, nebo Rom. Ale ono to má všeobecné použití. Možná bych k tomu ještě v souvislostech obecně dodal - "Koho chleba jídáš, toho píseň zpívej". --- Není to o Vás, ale o těch, kteří tvoří váš názor, avšak pokud je utvořen vaší zkušeností a sdělíte jak, uznám, že jsem se spletl.
Já myslím, že máme dostatečné zkušenosti se Sovětskem (když se musí používat ty jednoslovné názvy). Na jazyku med a na srdci jed. A celé to nazvou jako internacionální bratrská pomoc. A pochopitelně, není to jen naše zkušenost, ale i maďarská, dederonská, polská. Tito taky dobře věděl proč si držet Sovětsko od těla. V Afghánistánu taky ví své a Ukrajinci rovněž. Tudíž, je to pořád stejná pakáž i když kapánek pozměnili rétoriku a už tak moc netlačí před tankama dělníky a rolníky spojené ze všech zemí světa (okovy diktátora).
Zase netvrdím, že každý Voloďa je takový, Voloďa může být dobrý chlapec, ale režim a systém takový prostě je. Jednou jsem slyšel, že se nějaký ministr nebo vyslanec Ruska, bokem, neoficielně, o čemsi vyjádřil: "My jsme se opravdu snažili, ale dopadlo to jako vždycky."
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.