Moderátoři: smith, Altmann

ferovyobchodnik

Uživatel

Zaregistrován:
25. 11. 2016

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 10:01

ne! my, věrní Češi, pro nás je to svatý muž!

ferovyobchodnik@seznam.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 10:03

jacx , promiň, prohlížim to až teď. Vim že jsi na to podobně ragoval.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 10:11

Stanislav Auský, Vojska generála Vlasova v Čechách: kniha o nepochopení a zradě, Vyšehrad 2005 (4. vydání).
Sigismund Diczbalis, Zrádci nebo vlastenci? : druhá světová válka očima jednoho z tzv. vlasovců, Víkend 2015.
Karel Richter, Případ generála Vlasova, Panorama 1991.
Karel Richter, Osudový omyl generála Vlasova, Rodiče s.r.o., 2003.

Paule,Stanislav Auský se nechá získat a určitě se Vám bude líbit. Tak jako jen hlupák bude říkat, že dodávky zbrani atd od spojenců byly nepodstatné ALE NE BYLY DOBRÉ. Podívejte např. Buňačenko. on byl velitel a celá jeho jednotka s nim přešla na druhou stranu, těžko vyčítat.
Abych to více přiblížil a to již mi budete nadávat,. Vlasovci jako jako naši legionáři.
Zrádci jsou prostě zrádci, to do mně doslova natloukl můj děda. Když část vojáků z divize Buňačenka bojovala, Vlasov již byl v autě odjíždějící na Plzeň. On vlastně své vojáky zradil opět a znovu.
To co si zde píšeme tak nikdo Vlasovce v Praze nepopírá. Více srandovní však je to, že nějaký novinář píše, že ruští vojáci hráli na garmošku, ale vojáci z Polska, Rumunska či Bulharska v Praze bylo vidět asi si ti hlupec popletl s rokem 1969.

Pro mně je to důkaz, že já a například pan jacx se snažíme co nejlépe vysvětlit, ale on to nikdo nečta a hned vybouchne. Jak se na to mám dívat já? Do toho stále invektivy OK. tak se nedivte, že mně to nebaví.

Ladislavaliev@atlas.cz

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 10:16

Mám i teorii, jak vznikla ta informace, že zde zmíněný pamětník v Ruzyni viděl jen dvě letadla..(čímž rozporoval informaci, že odtud Luftwaffe prováděla bojové lety a vše ukončili útokem právě Vlasovci).

Po útoku Vlasovců na letiště bylo dost letadel poškozeno, co mohlo ihned odlétlo (dle hlášení několik desítek letadel?). Zbytek zničili Němci na zemi. Následně letiště zabrali naši. Vraky prý začli ihned odstraňovat, aby mohli letiště využít Sověti. Následně se na uklizené místo dostal ten pán...a vydedukoval, že se tam nic nedělo..tuto informaci pak dodnes prezentuje, čímž dost pomáhá médiím k tomu určeným.

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 10:20

Stanislav Auský, Vojska generála Vlasova v Čechách: kniha o nepochopení a zradě, Vyšehrad 2005 (4. vydání). Sigismund Diczbalis, Zrádci nebo vlastenci? : druhá světová válka očima jednoho z tzv. vlasovců, Víkend 2015. Karel Richter, Případ generála Vlasova, Panorama 1991. Karel Richter, Osudový omyl generála Vlasova, Rodiče s.r.o., 2003. ...

Já s Vámi ale souhlasím, byli zrádci, to jsem nerozporoval. (Už jsem to kdysi psal tady, vlast je odepsala - Stalinův výrok k zajatcům, tak zradili..)

Invektivu jsem Vám nenapsal ani jednu, spíš pochvaly..tak proč toto?

Pod čarou - spisovatel pan Richter, od něj mám dost věcí, je tak trochu z rodiny.. ale moc mě jeho styl psaní nesedí.

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 10:33

https://muj-antikvariat.cz/kniha/cesky-odboj-a-narodni-povstani-v-kvetnu-1945-zamecnik-stanislav-2006

Pokud na to někde narazíte, kupte. Já jí kupoval asi před 10 rokama, hlavně kvůli fotkám ze soukromejch archivů, je jich v knize dost. Některý bych sem i dal, ale budu respektovat autora.. mě kniha stála asi stovku.

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 10:42

zaujala mě tato studie
https://www.ustrcr.cz/data/pdf/publikace/securitas-imperii/no27/110-136.pdf
dobrý je už její název: Belzebub proti ďáblovi
skutečná úloha i totožnost některých postav (údajný poručík RA Radolinký alias Sokolov, agenti NKGB) asi bohužel zůstane neobjasněná

Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 11:05

jacx - to si vytisknu a pročtu.. četl jsem i, že povstalci žádali o leteckou podporu(napadení kolon Němců mířících k Praze) Američany, ti zaslali dotaz Rusům..bez odpovědi..
Tam už hrála politika velkou roli, řekl bych, že povstání přišlo Sovětům hodně nevhod. Nechtěli aby někdo jinej měl zásluhy (nebo spíš mít Američany ve svý sféře vlivu)...viz i informace, že nemají zasahovat Američani pozemní silou, došlo by prý k nežádoucímu promíchání armád a zmatkům, což je nesmysl, Američani byli "za humny"..Jenže kdyby zabrali Prahu první, kdo ví, jakej by byl osud ČSR. Což by nás možná vrátilo na piedestal z první republiky. Ale to už je alternativní historie.

turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 11:40

Altmann napsal/a:

Zrádci jsou prostě zrádci, to do mně doslova natloukl můj děda. .

Já jsem byl na vojně v 73tém a můžu říct že kdyby došlo k válce s USA, jak nám neustále vyhrožovali v hodinách PŠM, přeběhl bych při první příležitosti a za zrádce bych se v žádném případě nepovažoval.
Jeden z mnoha komunistických zločinů byl i ten, že vygumovali z lidí lásku k vlasti a hrdost na ni. Trvalo mi dlouho než jsem tyto pocity získal zpět 👿
Teď se o totéž pokouší EU ale to je zas jiná historie.

Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

Vytvořeno:
21. 4. 2020, 12:04

Jasně a hrál by jste na Floridě ping-pong. Já bych asi smrděl a rozkládal se ve společném hrobu.Prostě zrádce je zrádce

Ladislavaliev@atlas.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.