Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#1161 7. 3. 2015, 17:21

Osobne si myslim ze ich bolo minimalne 1000, ked si uvedomime kde vsade sa museli z mincami oboznamit, banky, firmy, tovarne, ludi atd...
Pocet vyrazenych kusov sa nikdy nedozvieme asi

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
kabesl

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2014

#1162 7. 3. 2015, 17:30

Co se týče možnosti dalšího výskytu, bankovní instituce apod., tyto vzory (mincí, bankovek) uchovávají ve skladech jako etalony, nebo je po uvedení běžného oběživa likvidují, neví někdo jak to v praxi funguje?

Profilový obrázek
Trutnovak

Uživatel

Zaregistrován:
12. 12. 2009

#1163 7. 3. 2015, 19:07

kabesl: tuto minci vlastnim take, pokud chcete vice informaci ozvete se mi na mail trutnov@centrum.cz

Přebytky sad oběžných mincí Československo a ČR
http://coins.czechian.net/sady/

Profilový obrázek
Ander

Uživatel

Zaregistrován:
11. 3. 2009

#1164 8. 3. 2015, 02:50

numismatik-fji napsal/a:

Bohužel, pan Moravec se o počtu vyražených bankovních vzorů nezmiňuje a rovněž tak nepopisuje jaké nominály a ročníky bankovních vzorů byly raženy ...

Popis bankovních vzorů podle nominálu a ročníků dle Moravce (viz. zde str.11):

napsal/a:

Bankovní vzory českých oběžných mincí připravené v roce 1993 a stříbrných mincí do emise 1995 II („Šafařík“) včetně pocházejí ze sériové výroby a jsou na lícních stranách opatřeny značkou ve tvaru tečky o průměru cca 0,6 mm. Bankovní vzory oběžných mincí připravené v roce 1998 jsou na lícní straně opatřeny písmenem S o výšce cca 2 mm resp. značkou ve tvaru půlkruhu o velikosti cca 0,8 mm. Všechna označení jsou provedena puncováním do hloubky. Bankovní vzory oběžných mincí nových variant (10 Kč 1995 a 20 h 1998 ) a stříbrné mince od emise 1995 III („OSN“) pocházejí ze zvláštní výroby a jsou na lícní straně opatřeny nápisem SPECIMEN, provedeným reliéfně při ražbě mince. Vzory zlatých mincí se nepřipravují a nerozesílají. Množství vzorů je vždy zahrnuto v celkových nákladech uvedených u jednotlivých mincí.

˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#1165 8. 3. 2015, 05:41
kabesl: tuto minci vlastnim take, pokud chcete vice informaci ozvete se mi na mail trutnov@centrum.cz

Pokud máš více informací, dej je sem. Jistě to bude zajímat více lidí.
Sice se jich vyrazilo přes tisíc ale teoreticky mezi sběratele neměla přijít žádná. To z ní dělá určitou raritu a jsou lidé kteří za to dají majlant. Naštěstí mezi ně nepatřím.😉

Profilový obrázek
kabesl

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2014

#1166 8. 3. 2015, 08:24

Děkuji za další informace k minci SPECIMEN, je zajímavé co se člověk vše nedoví o našem oběživu (další poznatky o vzorových mincích vítány:D). Mám ještě jeden nález, foto přikládám. Též 10 Kč r. 1993 (odlišná u nápisu Brno), už jste se s ní setkali? Můj dotaz na Vás znalce je obdobný, původ, počet ks, rarita či běžná věc. Děkuji všem.
Zdraví L.K.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Trutnovak

Uživatel

Zaregistrován:
12. 12. 2009

#1167 8. 3. 2015, 09:08

Tato desetikoruna 1993 je pouze prasklé či zanešené razidlo a nápis BRNO je již setřelejší, cena záliby, na aukru tuším prodána několikrát za pár stokorun.

Přebytky sad oběžných mincí Československo a ČR
http://coins.czechian.net/sady/

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#1168 8. 3. 2015, 09:30

"Ander" - zajímavá informace, bohužel pan Moravec ji sice uvedl v publikaci, jejíž název jsem zde již zmiňoval, ale bohužel v 6. vydání a v 8. vydání (které vlastním) již není uvedena. Je škoda, že tato zajímavá informace z nového vydání vypadla.

"Kabels" - poškozené razidlo, tento zmetek se vyskytuje občas i na aukcích Aukra a cena se pohybuje mezi 62 až 460 Kč podle zachovalosti mince.
Ovšem u tohoto ročníku desetikoruny se vyskytují další zmetky, jako například stejná chyba v ražbě, ale na pravé straně (1.obrázek - 68 Kč), bez signatury autora LK (2.obrázek - 54 Kč), pootočený líc oproti rubu o 45 stupňů (3.obrázek - 1.514 Kč), pootočený líc oproti rubu o 90 stupňů (4.obrázek - 362 Kč) a tak bych mohl pokračovat i nadále ve výčtu zmetků tohoto nominálu a ročníku.

Pokud se týká ceny Vaší mince, tak si myslím, že bychom ji mohli cenově přirovnat k variantě desetikoruny ročník 1993 s malým označením nominálu KČ. Je známo, že tuto variantu vyrazila mincovna Hamburgische Münze, Hamburg jako účelový odražek v počtu 1000 kusů, ovšem nějakým nedopatřením se dostala do oběhu a její cena na Aukru již dosáhla ceny 31.211 Kč (5.obrázek), je to pouze můj nepodložený odhad ceny.

Obrázky:

Profilový obrázek
kabesl

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2014

#1169 8. 3. 2015, 10:04

děkuji za užitečné informace, naše 10 Kč mají poměrně pestrá provedení:)
Jsou Vám známé i jiné chybné ražby u ostatních nominálů?

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#1170 8. 3. 2015, 14:12

Předem musím upozornit, že se již nevěnuji sbírání československých mincí, svoji sbírku jsem rozpustil po "sametové revoluci" a to když se z numismatiky stal pouze byznys, tím mám na mysli byznys v ražbě českých mincí po roce 1993.

Pouze ze záliby a také proto, že jsem se ještě nesetkal se žádným ceníkem zmetkovitých ražeb, jsem začal sledovat výskyt (počet a ceny) různých odlišností na československých mincích (varianty, zmetky a tak podobně) a to hlavně na aukcích Aukra, kde se dá získat mnoho informací a hlavně obrázků té které mince.

V současné době mám ve svém PC asi 300 různých zmetků československých mincí a to od 3 haléře po 5.000 korunu. Ovšem nejčastěji se vyskytuje 2 Kčs 1977 s nálitkem u letopočtu (1.obrázek a cena od 148 do 790 Kč), 2 Kčs 1981 s nálitkem u letopočtu (2.obrázek a cena od 85 do 250 Kč), 20 h 1993 s pootočeným lícem oproti rubu o 180 stupňů (3.obrázek a cena od 103 do 211 Kč), 10 h 1996 bez signatury autora JP (4.obrázek a cena od 10 do 2O5 Kč), ovšem zde musím upozornit, že do své databáze nezařazuji "šrotové zmetky", které se dají zakoupit i za nižší cenu než jsem uvedl.

A jako třešničku na dortu uvádím zmetkovitou ražbu 5000 koruny 2012 u které byl na obou stranách mince vyražen pouze líc a prodala se za 120.100 Kč (5.obrázek) a navíc se na Aukru více neobjevila.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.