Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
cernunos

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2012

#811 8. 12. 2014, 18:50

Tak opět děkuji za názory ale opět jako bych házel hrách na zed😕 Prostě máte svoje zkušenosti a praktiky v čištění a nahlížení mincí a já zas svoje lety ověřené.Citronka není nešetrná metoda,když se to s ní nepřežene a není použita na nízkorizostní ag mince,soda jakbysmet,možná by dokázala leda mikroskopicky poškrábat minci v ražebním lesku.Tohle praktikuje mnoho hledačů i numismatiků.Jasně-cenné mince raději nečistit nebo jen velmi šetrně.Jak říkám,na koplých mincích,kde je často koroze rozjetá do poslwdní fáze a kde je krusta bodrelu a hlíny tak tlustá,že minci poznáte jen podle velikosti,tam si netřeba brát sevítky a minci zjezdím mosazným kartáčkem,stříbro pak citronkou a sodou a mám mince pěkné,holt ražební lesk a stav 0/0 to už nikdy nebude,opakuji jde o mince ležící věky v agresivní půdě,nevím co na nich chcete zachranovat,nemám trpělivost je máchat půl roku nebo rok ve speciálních chemických čistidlech anebo olejích,s tím at si hrají jiní.Možná že někteří z vás tady profíků by takto zaneřáděnou minci z hlíny ani vyčistit nedokázali-néé těmi vašimi ušlechtilými způsoby🙂 Navíc ještě jednou pro ty ,co to asi přehlídli- ten groš takto byl už po vyndání z hlíny a už tehdy jsem podle stavu soudil že to bude měd potažená stříbrem takže jsem jí čištěním nedoprasil,jak si myslíte,prostě takový stav byl vyvolán hlínou,to jen aby tu zas někdo nelamentoval,jak jsem groš zkurvil🙄
Paul: Nikoho nepřesvědčuju že je soda NEJ,jen jsem psal že mi jakožto laikovi bohatě vystačuje,tudíž nevím,proč bych se tímto vyznáním měl ztrapnit,netřeba mít ten odborný nosánek až tak vysoko ne...??😆

Profilový obrázek
cernunos

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2012

#812 8. 12. 2014, 18:55

Kačuro: Samo že těch 80 mincí nějakou větší-menší numismatickou hodnotu má,jen jsem měl na mysli,že ty nálezové stavy jí značně tlačí dolu,tzn. že například najdu třeba 10 krejcar vzácný ročník ale jelikož je sedřený,děravý nebo obouchaný a prohlý od pluhu tak jako takový má pro mě cenu už jen citovou a pro potěchu oka,ale to bys měl vědět,sám jsi hledačem byl nebo ne?
Apropo: Tenhle groš už ti také přistál na tvém mailu,který ti poslal můj kamarád-kolega hledač,s kterým se znáte,tak kdybys o něm měl info,tak mu ho sděl nebo napiš Jiřímu budu moc rád,zda se dopídíme zda je to falzum nebo ne.Přeji ti pěkný večer

Profilový obrázek
cernunos

Uživatel

Zaregistrován:
15. 8. 2012

#813 8. 12. 2014, 18:59

Jinak když už jste mě dostatečně vypeskovali,jaké že to jsem numismatické prase(bez urážky),tak bych se rád dozvěděl zda je to falzum nebo origoš a nějak to třeba podepřít něčím.A na ocenění se radši po druhé již nezeptám,abych nepřátelům detektoristů nedával do rukou zbran v podobě "důkazu" o tom ,jak hledač kope pro prachy.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#814 8. 12. 2014, 19:37

Jiste, tady jsou sami nepratele detektoristu, proto se tady vedly ostre debaty s kritikou archeologu😁

Co dodat, kdyz je nekdo presvedceny o sve neomylnosti, i kdyz vi houby a odmita uznat, ze nekdo, kdo ma v danem oboru spickove odborne znalosti, by mohl mit pravdu...

Mozna jen doporucit cist si opakovane Pauluv prispevek z 16:53... i kdyz je mi jasne, ze to bude hazeni hrachu na zed.

Profilový obrázek
kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

#815 8. 12. 2014, 19:45

aby se to tu nezvrhlo, tak je opravdu potřeba odpovědět přímo na hlavní otázku, i když kolega oliver už odpověděl. ANO, je to pravý groš Jana Lucemburského, není to žádné falzum. Cena v tomto stavu do 100 Kč

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#816 8. 12. 2014, 20:00

Ne už nehledám. Jirkovi jsem psal.

Jinak odpověděl sis už vlastně sám a důkaz sis podal také sám tím zářezem a zjištěním, že je v něm také Ag. Takže jak řekli kolegové, je to groš z kutnohorské mincovny a nejedná se o dobové falzum.

Divil by ses, jak se může i z na první pohled "obyčejné a bezcenné" mince vyklubat nepopsaný typ či varianta, to laik opravdu nemůže a neumí rozpoznat. To platí zvláště u středověkých mincí ...

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#817 8. 12. 2014, 20:55

cernunos napsal/a:

... a jakožto hledač mám trochu svéráznější přístup k mincím,které z 95% stejnak postrádají numismatickou hodnotu.přeji vám pěkný den.

Tím že postrádají numismatickou hodnotu máš jistě na mysli, že se nedají dobře prodat že? A co třeba hodnota historická? Kvůli lidem jako ty bude detektorování zakázané a čím dříve tím lépe.👿

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#818 8. 12. 2014, 21:08

kptjaros napsal/a:

cernunos: Děláš to dobře a nenech si od nikoho radit, máš svůj postup a je to dobře.
Já to dělám taky tak, ...

Další inteligent 🙄 hlavně si nenechat od nikoho radit😃

Profilový obrázek
PETR 1979

Uživatel

Zaregistrován:
5. 8. 2012

#819 8. 12. 2014, 21:30

cernunos-nic ve zlém,ale kolegové mají pravdu se šetrným čištěním.
Jsem taky příležitostný hledač,ale sám si nechám poradit.
Ačkoliv tohle není můj nález,ale mince zakoupená na A...u.
Tak jsem poprosil Oliho o odborné vyčištění ,se kterým mi vyhověl -děkuji😋
Můžu říct,že jsem nečekal žádné zázraky ,ale výsledek čištění je zřejmý.
Neber to jako nějaký útok,ale spíše radu.
Mincí nebude přibývat,ale bohužel ubývat😞
Přeji Ti hodně krásných nálezů .
Ahoj Petr

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

pe.kusak@seznam.cz

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#820 8. 12. 2014, 21:43

Tak toto je majstrštyk 😲 Moc pěkně vyčištěno!

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.