martas01
Díky za konkrétní radu. Jak jsem psal výše, pro mne není bohužel osobní účast na aukcích a burzách v ČR možná - s tím prostě nehnu. Proto hledám jinou možnost (přebytky sbírek pokročilejších sběratelů ap.)
Aukro v jisté omezené míře (nechat si to zaslat na něčí adresu v ČR) mám, ale nemohu zneužívat přátel moc často. A především mne každý varuje, že "Aukro NEEE!" Tak se trochu bojím.
Bleší trhy jsou i zde - ale to je takové náhodné občas a trefit tam na kvalitní minci bych považoval spíš za zázrak než náhodu.
Aukce ČNS s dražením na dálku by byly občas řešením, ale oni neposílají s platbou na účet, pouze dobírkou!
Děkuju.

kacuro
Pobývám v Basileji a o burze, na které jsem tu byl v neděli, jsem psal výše. Mincí z našich končin (oborů) málo a drahé (i díky průšvihu s kurzem :-(((() Čili naděje na koupi něčeho zde, je malá. Pro příklad - bežné koruny FJI 1912 - 1916, které se v ČR dají sehnat ve špičkové kvalitě za 150 Kč, zde (po přepočtu) vyjdou na 400 Kč. To prostě není použitelné. U krámů předpokládám to samé.
Čili pro mne je cesta spíš v tom - nějak vyřešit občasný nákup na dálku v Čechách (podle foto třeba), zaplatit převodem a pak si to moci odebrat třeba 2x za rok. Vím, že je tu každá rada drahá, ale musím vyjít z toho, v jaké situaci jsem.
Ježdění po celé Evropě - jak mi někteří radí - je pro mne z časových i finančních důvodů nepoužitelné. (A vzhledem k začátečnickému repertoáru i znalostem i zatím nesmyslné.)
Kdyby Tě něco rozumného napadlo, budu vděčen.

Filozof:
Co se týče toho Aukra řeknu ti ještě jednu věc. Z pohledu mě před nějakými 3-4 lety kdy jsem začínal se sbíráním aktivně tj. že jsem začínal nakupovat mince jsem nakupoval jen v numismatických obchodech, jsem z OV a tady v okolí jsou zhruba 3 a jeden myslím v Havířově + ty bleší trhy. Pak ale jsem zjistil, že pro mě jako začátečníka je lepší běžnější ročníky kupovat na Aukru kde se dají sehnat v lepší zachovalosti (i 0/0) za podstatně nižší cenu, která je blíž těm co jsou uvedeny v různých internetových katalozích. Na tom Aukru je základ dobrá fotka, ať vím do čeho jdu, když není tak prostě nepřihazuju. Samozřejmě že jsem se už i spálil například mi domů přišla mince co se leskla jak psí kulky, bohužel ze scanu se to nedá poznat jestli je nebo není čištěná, z dobré fotky, která je focena na denním světle ale ano 😉 To jsou moje postřehy co se týče Aukra a já naopak říkám, že pro začínajícího sběratele je Aukro nejlepší možnost, hlavní je vybírat si aukce s kvalitníma fotkama a moc nepřeplácet 🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.