Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#981 28. 1. 2015, 16:27

kacuro ad místní mince
Zdánllivě logické. Z nutkání sběratele si také nějaký ten pěkný kousek z peněženky sem tam odložím. Ale vážněji to asi nelze brát.
1) Je to nesmírná konkurence - místní jsou rození sběratelé a každý všechno má.
2) I ceny zdejších franků jsou vysoké proti Čechám.
3) Místní měna je (až na výjimky) v podstatě stejná od reformy v roce 1850. Takže máš 175 let tutéž minci - jen s jiným letopočtem. Viděl jsem v neděli obrovské série - hele to je strašná nuda!
4) Starší a zajímavější kantonální ražby (třeba tolary) jsou krásné a zajímavé, ale strašně nepřehledné a pro laika-cizince neproniknutelné. Navíc velmi drahé.
5) Prostě k tomu tady nemám žádný vnitřní vztah. Historie Habsburků je jaksi "naše", člověk o tom aspoň něco ví, nějak to cítí. Navíc mince FJI a pod mi přijdou krásné. Sbírat CH nebo FR by mne prostě netěšilo (zatím?)

Ale díky za podnět.

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#982 28. 1. 2015, 16:29

Voloda
No - právě že jsem začínající, takže na nějaké velké aukční rozjíždění to u mne fakt zatím není. Když se odhodlám nakoupit za 10.000 Kč, už to hodně pocítím. A vlak do Německa či Rakouska by mne stál třeba 200 CHF = teď už skoro 6000 Kč. Moc drahá sranda... :-(

Profilový obrázek
Filozof

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2015

#983 28. 1. 2015, 16:33

martas01
Díky, to je konkrétní rada. Na aukru jsem zatím (ca rok) koupil ca 30-50 kousků (?). Zatím více méně spokojenost, ale zda jsem nekoupil falza či repliky asi ještě neumím zhodnotit. Snad ne. Ale na druhé straně - jsem před ním pořád varován, no tak se přirozeně bojím... Raději bych našel nějakou cestu, jak kupovat na aukcích ČNS, kde tomu věřím přeci jen víc a snad tam není tolik předraženo. Jen je tu ten problém s dobírkou - kdyby to zasílali normálně a platba převodem, zařídil bych si to.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#984 28. 1. 2015, 16:41

No jo no, musíš tedy zvážit své možnosti a přehodnotit, jestli je pro Tebe sbírání za těchto podmínek vhodné či nikoliv. To mi za Tebe nerozhodneme😃 Takže buď se smíříš s tím, že budeš mince do sbírky pořizovat jen občasně, možná i dráže než v ČR, ale budeš z toho mít i přesto radost, nebo se na to vykašli a věnuj se něčemu jinému, co Tě může v současné situaci naplňovat. Je to filozofická otázka a Ty jako filozof se s tím jistě nějak popasuješ😉

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#985 28. 1. 2015, 16:42

no já nevím, já tam také nejezdím, i když se skoro pokaždé chystám🙂
poštovné tě stojí cca 7-10 eur, takže zbytek je pak jen cena mincí. a věř, že i u raucha, kunkera a pod. se najdou hezké a běžné mince. i když např. v konvolutu. spíš je to o tom zkusit to a nebát se toho. mají to nafocené většinou slušně (ale to pomalu už i u nás) a např. naposled jsem koupil dva konvoluty Leopolda I., jeden nic moc, ale druhý 5x 15kr. za cenu jak u nás snad 2 ks ... i když samozřejmě ty nejhezčí z nich

u čns bych spíš viděl problém, že jen zlomek mincí je nafocen...

Profilový obrázek
alarich

Uživatel

Zaregistrován:
15. 4. 2010

#986 29. 1. 2015, 08:37
V tom případě je spíše lepší sbírat Švýcarské mince, které tam seženeš patrně za hubičku. Nebo nějaké Německo či Francii. Zkrátka něco, co má k této oblasti blíže a dá se sehnat za přiměřené peníze ...

ve Švýcarsku, švýcarské mince za hubičku😁
silně pochybuju!!!!
počítám v momentální době tak 4x dráž než u nás. teda pokud by nechtěl sbírat nějaký šrot😉

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#987 29. 1. 2015, 09:17

Filozof
já mám podobný problém jako Ty, žiju v Sydney a Bohemika se tu objeví na aukci jednou za uherský rok🙄 má to ale výhodu, skoro nikdo na ni nepřihazuje😉
Většina mých mincí pochází z eBay, Aukra a různých internetových obchodů.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#988 29. 1. 2015, 10:52

Filozof: Svycarsko je na sbirani minci mozna nejhorsi zeme na svete.. ze se neposila do Svycarska, je na eBayi snad nejcastejsi veta, mince na aukcich ve Svycarsku klidne udelaji dvojnasobek toho co v Nemecku, nezavidim..

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#989 29. 1. 2015, 10:59
Voloda No - právě že jsem začínající, takže na nějaké velké aukční rozjíždění to u mne fakt zatím není. Když se odhodlám nakoupit za 10.000 Kč, už to hodně pocítím. A vlak do Německa či Rakouska by mne stál třeba 200 CHF = teď už skoro 6000 Kč. Moc drahá sranda... :-(

Tak zalezi na castce investovane do minci, pri nakupu minci v hodnote 20 000 se to nejspis vyplati i se zaplacenim hotelu.
A jinak pochybuju, ze by byl vlak tak drahy, to je mozna castka bez jakychkoli slev, ale pri cestovani po Evrope se mi nestalo, ze bych za cestu do 500 km platil vic jak nejakych 60 EUR.. ale pokud je, tak proc nejet levneji autem?

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#990 29. 1. 2015, 11:01

Tomu nerozumím, proč se neposílá do Švýcarska ?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.