Zaregistrován
26. 3. 2011
Pro Jaromíra, též jsem svého času sloužit u Západního vojenském okruhu,
přesněji v Kynšperku nad Ohří , dnes tam je věznice .... též si vzpomínám
krásný výraz " oni sú tu neni ".
Zaregistrován
10. 2. 2006
Tak nikdo se nechytil? Alespoň ten bager...
Bager - česky bagr se na vojně říkalo polévkové lžíci. Uvedený "bagr" byl ohnutý a nosil se většinou v kapse kalhot uniformy, nebo i v náprsní kapse, aby byl kdykoliv k dispozici. Byla to výsada mazáků, nováčci nuseli používat příbor.
Když jeden voják podával již zmíněnému Pištovi Horváthovi hlášení při slavnostním nástupu před celým útvarem vypadl mu "bagr" z kapsy a cinkot na kostkovaném dláždění se pěkně rozlehl, že to bylo slyšet po celém nástupišti. Vojáci to nevydrželi a následovala salva smíchu celého útvaru před všemi možnými potentáty (bylo tam zrovna velení z divize). Pišta Horváth zrudl, nevydržel to a před celým útvarem zakřičel: "Já vám dám bager, zatvoriť vás (zavřít)".
To jsou příhody, které si člověk pamatuje celý život.
Zaregistrován
9. 11. 2006
:shock: Uh.. ja taky 😃
V jakym roce a u ceho si byl?
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Zaregistrován
7. 6. 2010
Jaromir: ano je to lyzica, preto sa mi to zdalo povedome, prave ma to napadlo s jednym slovenskym filmom Nevera po slovensky kde Edizon v Diamandbare jedava segen s bagrom, a ma zahnuty koniec :-)...
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Zaregistrován
12. 1. 2010
"novacci museli pouzivat pribor" .. a kdyby si nekdo z nich poridil bagr, tak by dostal na budku?😃
Nektere veci, o kterych jsem se doslechl, ze se na vojne deji, mi vzdycky prisly divne az pripotrouble. Mozna byl takovy charakter cele predlistopadove armady, nevim. Kazdopadne mi nikdo asi nemuze mit za zle, ze jsem stejne jako vetsina me generace zkousel vojne uniknout a kdyz se to pres doktory nepovedlo, tak jsem volil civilku (a na rozdil od vetsiny spoluzaku a kamaradu jsem si jeji vezsinu odslouzil hezky manualne na technickych sluzbach🙂 ).
Rikal otec, ze je fakt jina doba, ze si pamatuje (slo o polovinu 60. let) jak jednoho mistniho grazla nevzali na vojnu a ten clovek, co nemel respekt pred nikym a nic mu nikdy nevadilo, brecel jak male dite... pro nas nepochopitelne🙂
Zaregistrován
12. 1. 2010
BTW, teprve ted jsem pochopil, proc ve filmu Vrat se do hrobu jedne z kruznic kouka z kapsy bagr😆
Zaregistrován
20. 7. 2010
Zaregistrován
6. 7. 2009
ach jo...
Zaregistrován
10. 2. 2006
Totalitní vojna je na dlouhé povídání. Sloužil jsem v létech 1975 -77 a dlouho jsem to pokládal za ztracené dva roky. Bezprostřední následek vojny bylo výrazné zvýšení mojí fyzické kondice (ale to u většiny).
Až po létech jsem zjistil, že se dovedu lépe rvát s překážkami a problémy a že jsem se naučil určité sebekázni.
Tehdy byl na vojně docela dril, hierachie, určité zvyky (rozhodovalo číslo do civilu), ale případy šikany, o kterých se nyní pořád píše na školách a učilištích tam byly naprosto vyjímečné. Případy šikany jsem tam kupodivu zažil ze strany důstojníků - vojáků z povolání (nikoliv mazáků).
Nyní naši profesionální armádu pokládám za zcela nebojeschopnou. Když vidím v televizi naprosto nevojenské vystupování představitelů armády i některých důstojníků na misích, tak nevím zda jsou k pláči či smíchu.
Nejlepší důstojníky jsem zažil, kteří bojovali ve Svobodově armádě za II. světové války. Nemuseli zvýšit hlas, přitom z nich šla přirozená autorita.
Já nevím jak kde a kdy, ale modrá knížka za totality tehdy nebyla jak se dnes říká zrovna in...
Sice se řada lidí snažila vyhnout vojně, ale co vím, tak holky na kluky s modrou knížkou zrovna neletěly a chlapi ve fabrikách se zase na nevojáky dívali tak trochu jako na tělesně postižené.
Zaregistrován
26. 7. 2007
pekne napisane , a tak to pocuvam aj ja. a nepocul som nikoho znameho zatial co by na vojnu nadaval ze to bola blbost a stratene roky... kazdy ma odtial milion prihod a spomienok🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.