Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
analyzy jeste nemam. muj dojem z nej (co se materialu tyce) je rozporuplny. na fotce to tak nevyzni, ale v realu zas tak stribrne nevypada (i kdyz neco podobneho jsem uz analyzoval a nakonec to stribro bylo).
premyslim nad tim, zda je tam opis poblbnutej nebo to mohlo vzniknout nahodou prerazenim. jenze pred tim BOEM je proste krizek videt :/
jinak vazi 1,7 g. utratil jsem za nej dneska 250,- takze to dneska bude bez vecere 😃
vypadá to tak, jak píše LukeH2O - aspoň nakolik lze okem posoudit
- zřejmě dobová napodobenina (falzum)
ovšem dost zdařilá:
- co se týká obrazu koruny i lva (i když u lva asi drobné detaily odlišné byly)
- stejně tak litery opisů nejsou na první pohled nápadně odlišné
- napadné je odlišné rozdělovací znaménko ve vnitřním lícním opisu a zřejmě stejné je i ve vnějším lícním opisu, který se navíc zdá být korumpovaný - nezdá se mi že by to bylo způsobeno vícerázem a pootočením, řekl bych, že vnější lícní opis začíná slovem BOEMIE a končí možná slovem REX
- stran materiálu pouhým pohledem na fotku těžko posoudit - vyloženě nápadně nepůsobí, i když nějaké světlejší fleky na líci u 1, 18 a mezi 9-11 hod a na rubu na hlavě lva jsou ?
Asi by stál za to, aby ses mu olivere podíval na zoubek - na víc se lze možná podívat lehce pod povrch za písmenem M v BOEM
Prostě zajímavej chudáček grošík, nebohej, falešnej.
ano, na nekolika mistech je material "odprysknuty", takze tam bude urcite smerovat snaha o urceni slozeni🙂
i kdyz myslim, ze se toho asi moc neukaze a vic argumentu prave prinese rozbor obrazu. s tim BOEM mam stejny dojem, ale rad jsem to slysel i od nekoho jineho.
a kdepak mame dalsi prispevatele 😁 😁 😁 ? Hurley? Korunka? Kekule? Archy? A dalsi? Ma / videl nekdo neco podobneho?
Mě to hned na první pohled připomnělo ta dvě pobaltská falsa uveřejněná v článku v NL 66 2011/3 od Lukeho, ale ta vypadají primitivněji než tenhle grošík, zde to vypadá na důkladnější práci. Rozhodně zajímavá věc a za hubičku🙂 A jak píše jacx, je zajímavý to posunutí slovosledu ve vnějším opisu, nic takovýho jsem ještě neviděl, i když to není v mým případě nic zvláštního, já toho viděl pramálo🙂
jj, ta pekna pobaltska falza jsem mel moznost mit i v ruce, takze se mi take vybavila hned, ale presne jak pises, jejich provedeni bylo o dost primitivnejsi
..určitě bych rozlišovala slova "dobová napodobenina" a "falzum"
Nevím, zda se tím někdo blíže zabýval, ale dle mého názoru jsou to dvě rozdílné věci. Pod falzem si představuji minci, která obsahuje mnohonásobně menší podíl stříbra, takže šizení, zatímco dobová napodobenina je mince, která může mít ryzost podobně vysokou jako originální mince, jen je to obrazově "napodobenina"vzniklá z neoficiálních razidel. Je to můj osobní výklad těchto dvou pojmů. Docela by mne zajímalo, zda to někdo někde specifikuje také tak, nebo odlišně...
dik. souhlasim s koruncinou poznamkou a rozdil mezi temito pojmy vnimam v podstate stejne. mohou ovsem nastat pripady, kdy to pujde rozlisit stezi.
protoze analyza neni jeste provedena, nelze se priklonit ani k jednomu z techto pojmu. osobne to mam tedy zavedeno jako obe z toho. intuitivne se priklanim k tomu, ze to bude napodobenina.
a mam tu jeste jeden "problem". pokusil jsem se urcit tyto dva grose dle Pinty 2010 (tj. te v M&B). ze je to V.c je mi jasne.
maly mesicek u lva na prvnim grosi neni polozeny, to se stava?
koruna u prvniho neni tak otevrena... jenze tyto znaky mi nepomahaji, nemam to vubec nakoukane
to K v KAROLVS mi prijde jako B, muze to byt ono BAROLVS, tj. V.c/8-10 nebo to musi jeste vypadat jinak (vyfoceny V.c/9 v publikaci zrovna toto misto obstojne videt nema)?
diky za rady i postrehy (jo a kvalitnejsi fotky jsem dal em](http://leteckaposta.cz/883533490), at si nekazite oci)
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.