Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 5. 2013, 18:52

oliver napsal/a:

maly mesicek u lva na prvnim grosi neni polozeny, to se stava?

to K v KAROLVS mi prijde jako B, muze to byt ono BAROLVS, tj. V.c/8-10 nebo to musi jeste vypadat jinak

K první otázce- není položen moc, ale trošku přeci jen ano- mrkni na sklon zbývajících malých měsíčků.
Co se týká B, ve slově Karolus- osobně takový grošík nemám, takže to také nemám moc nakoukané, ale pokud jde o ten první grošík, tam je to K bohužel nedoražené. Nevím, asi bych ho dle S typla na něco podobného, jako c/2, pokud tedy to K nebude to B (nepřipadá mi)

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 5. 2013, 19:07

..musela jsem se jít podívat do sbírky- je to tak- sklon prvního malého měsíčku se od ostatních liší, může být skloněn hodně, skoro leží, nebo opravdu jen nepatrně, jako např. u tvého. Neobvyklé to ale není.

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
14. 5. 2013, 19:12

jasny chapu, diky🙂 ted to jen urcit😃😃😃

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
14. 5. 2013, 19:17

Neboj, až se někdo zapojí, tak určitě potvrdí nebo vyvrátí ty seky, co jsem tu dosud vyplodila 😆
Ten druhý bych typla dle S na c/3, jako Barolus mi to totiž také nepřipadá, ale bez záruky 😉
..a jdu zase něco dělat, snad se tu objevím dříve, než zase za čtrnáct dní 😃

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
14. 5. 2013, 19:18

maci

Uživatel

Zaregistrován:
31. 7. 2008

Vytvořeno:
14. 5. 2013, 19:19

V mene panovníka podľa mojho názoru bude písmeno "K". Aj keď nie je písmeno B v BOEMIE celé dorazené, sú viditeľné rozdiely v jednotlivých puncoch /predpokladám, že by použili rovnaký punc na B v BOEMIE aj na B v Barolus 🙂 /
Oliver pozri na detail hornej časti písmena K v KAROLUS, či tam nie je zachovaná patka

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
14. 5. 2013, 20:04

zda jsou puncy obou B stejne, nevim. pismena ve vnitrnich opisech byvaji mensi, ale zda je to tak napr. i u Karla nakoukane nemam, ale u tech mala co mam se zda, ze puncy jsou odlisne.

to ale nic nemeni na tom, ze je treba podrobit kritice moje pismenka, takze jsem vzal mikroskop a davam v poradi gros 1 - B vnitrni opis, B vnejsi opis, pak gros 2 - B vnitrni opis, B - vnejsi opis:

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 19:36

nikdo nic?😞 to je skoda.

koho to zajima, mam info k tomu grosi z prispevku 1089, tedy k tomu, co neni razbou oficialni

v rychlosti se podarila dnes analyza a jeji vysledky lze shrnout zatim takto. mince je dle predpokladu stribrna, ale jeji puvodni ryzost byla nejvyse cca 700/1000 (to je opravdu maximum, velmi pravdepodobne to bude jeste mnohem mene). mince rozhodne nenese stopy pokoveni. mince, resp. strizek prosel klasickou technologii, tj. belenim. tudiz v tomto pripade bych to ja osobne neoznacil za falzum, ale za napodobeninu.

casem bych k tomu rad neco sepsal a opublikoval, proto se zde obracim na pritomne, zda nemaji neco podobneho a nechteli by se pripojit. ziskaji tim pomerne drahe analyzy zdarma a nabizi se jim i moznost stat se spoluautory prispevku.

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 20:17

a mam tu jeste jeden "problem". pokusil jsem se urcit tyto dva grose dle Pinty 2010 (tj. te v M&B). ze je to V.c je mi jasne. maly mesicek u lva na prvnim grosi neni polozeny, to se stava? koruna u prvniho neni tak otevrena... jenze tyto znaky mi nepomahaji, nemam to vubec nakoukane ...

Já tam ty patky vidím u obou grošíků, takže bych se rovněž přiklonil k "obyčejnému" Karel, nikoli Barel🙂
Do těch eSek se moc pouštět nechci, mám u sebe jen nějaký nekvalitní scan a tvary písmene moc od sebe nerozluštím.

Hurley

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2010

Vytvořeno:
15. 5. 2013, 20:22

.. a ještě jedna poznámka k tomu prvému, je to nejspíš úplně ten poslední typ co Varel IV. zarazil - viz koruna podobná jako na prvních groších jeho syna.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.