Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 15:02

nikdy nerikej nikdy, takze ted tu mame V.c/3 a vsimnete si, jak to M ve slove BOEMIE je zase jine nez v typologii. a S-ka? no ta maji patrne dirky. a v typologii nejsou. fakt traga.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

maci

Uživatel

Zaregistrován:
31. 7. 2008

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 15:25

Pekný kúsok, gratulujem.

K tej typológii: Neviem, možno som až veľmi povrchný, neskúsený, ale nevidím žiadný prínos, praktičnosť v tak "až absurdnom" detailizme typologie PG Karla IV

A teraz kameňujte😁 .

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 16:02

nikdy nerikej nikdy, takze ted tu mame V.c/3 a vsimnete si, jak to M ve slove BOEMIE je zase jine nez v typologii. a S-ka? no ta maji patrne dirky. a v typologii nejsou. fakt traga. Obrázky: ...

....připadá mi, že už to pitváte trochu moc. Bohužel je pravda, že ta S jsou prostě nešťastná.
Jinak co se týká toho M, nechápu.. nic oproti typologii nevidím, co konkrétně myslíš? Pokud myslíš ten kratší střed, pak bych to neřešila. Někdy jsou tvořeny obloučky, které jsou i u M ve vnitřním opise.

Bohužel je při určování nutné si uvědomit jeden důležitý faktor- typlogie by měla uvádět "dokonalý tvar" písmene. Je totiž jasné, že u různých grošů (použitých razidel) budou různé drobnější nuance jednotlivých písmen. Proto by se tvar písmene měl brát jako orientační s tím, že někde budou prostě drobné odchylky, jako ostatně u tohoto. To je ten hlavní důvod, proč mají být v typologii jen velmi zásadní znaky. Možná že takové velké množství popsaných variant svádí k tomu, určovat groše až příliš detailně. Co s tím, fakt nevím. Dost na to myslím při tvorbě typologie Jiřího z P. Snažím se o jednoduchost. Na štěstí za dva roky ražby jeho grošů moc variant díky bohu nevzniklo 😃 (to mi připomíná, že už to musíme konečně dodělat 😉 )

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 16:37

korunko, to budem muset😉

myslim to M ve slove BOEMIE, ktere u V.c/3 ma mit zobacek, ale zde ma obloucek jak v PRIMVS, ale stejne puncy to nejsou.

maci diky, udelal mi radost, k dokonalosti ma sice daleko, ale urcite patri u Karla k tem lepsim kouskum, navic neni okrajeny, je to fakt "kolo"

LukeH2O

Uživatel

Zaregistrován:
30. 5. 2009

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 18:52

Oli já bych to moc neřešil. Například moje V.c/3 taky nemá zobáček. Přikládám odkaz moje groše na porovnání :-)
[

](http://2i.cz/58687a5083)

Když nejde o život, tak jde o h..no
http://cnspg.cz

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 19:40

jasny, ja si ani nemyslel, ze to bude nejaka specialitka. jen mi to nedalo si "rypnout", jak se nekdo hnipe temer nepostihnutelnym zpusobem v S-kach a pritom vynecha tak zajimavy / rozhodujici (?) znak...

no nic, co mi poradite k tomuto kousku? prikladam hlavne detail "S" - to je to velke S dole - pro srovnani je zmensene vedle kazdeho S u typu V. ja vim, ze tu padlo, ze se tema S nemam ridit. ale jak potom ten gros urcit? jsem z toho fakt jalovej...

na minci je KAROLVS (se skutecnym K), spicate M, slovo PRIMVS a dva krizky. tudiz se muze jednat o:

V.c/2
V.c/7
V.c/11 (slovo BOEMIE neni bohuzel citelne)

ma nekdo sedmicku, abych si mohl rict, zda to odpovida?

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 19:53

aha, neco mi doslo a tak si vzapeti sam odpovim. uz vim, co za tim je - pouhe otoceni puncu...

takze V.c/2, souhlas?

Obrázky:

Profilový obrázek
oliver

Moderátor

Zaregistrován:
15. 7. 2007

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 20:03

coz mne ale vede na kacirskou myslenku - nemohla byt S jako jsou popsana u c/1, c/7, c/13 a c/15 vytvorena pouhym otocenim kolku pismene S u c/4 a c/10

nevznikaji ci nezanikaji nam tu timto zpusobem nove varianty?!

Obrázky:

jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 20:26

oliver napsal/a:

Obrázky:

také si to myslím
ukázka otočeného puncu na tvém dříve zde prezentovaném groši

Obrázky:

korunka

Uživatel

Zaregistrován:
28. 6. 2008

Vytvořeno:
18. 5. 2013, 21:54

korunko, to budem muset😉 myslim to M ve slove BOEMIE, ktere u V.c/3 ma mit zobacek, ale zde ma obloucek jak v PRIMVS, ale stejne puncy to nejsou. maci diky, udelal mi radost, k dokonalosti ma sice daleko, ale urcite patri u Karla k tem lepsim kouskum, navic neni okrajeny, je to fakt "kolo"

Aha, tak to je vlastně to, co jsem už popsala. Ono to M je v podstatě složeno ze dvou I a zobáčku (zde obloučku), takže stejné jak sám píšeš opravdu určitě nebudou. Ve vnějším opise je písmo větší, tedy i použité puncy, což je samozřejmě všem jasné.Ten oblouček si ale myslím, že by mohl být použit stejný jak ve vnitřním opise, tak ve vnějším, ale nikdy jsem to do hloubky nezkoumala, takže bez záruky. Jen vím, že se může objevit, a objevuje, u obou opisů- vnitřním i vnějším a možná klika, že to typologie nezaznamenala, jinak bychom znali spousty dalších variant 😈

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.