Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
on ti nikdo neodpovedel, tak se ztrapnim ja🙂
provedeni pismen "S" odpovida pozdejsim typum IV a V
evidetne otevrena koruna vyrazuje variantu IV a/1
rozdelovaci znamenko (krouzek) mezi KAROLUS a PRIMUS vyrazuje varianty V b/1 a V c
rozdelovaci znamenko (ruzice) mezi GRATIA a REX vyrazuje var. V b/2
tudiz nam zbyvaji varianty IV b/1, IV c/1 a var. V a/1-5
M ve slove PRIMUS vyrazuje var. V a/4, na zaklade tvaru pismen S lze snad vyradit i var. V a/3
z koruny se da vycist, ze neodpovida typu IV b/1
ted zbyva pet variant IV c/1, V a/1, V a/2 a V a/5... lev je u vsech techto variant stejny, takze nam neposlouzi, zda je pod nim mezi slovy GROSSI a PRAGENSES trojlistek si neodvazim 100% vyloucit, ale zda se me, ze je tam nepatrny zbytek ctyrliste ruzice, coz by vyradilo vsechny zbyvajici varianty typu V a (maji trojlistek)...
tim nam zustava jedina varianta: Pinta IV c/1
pripominam, ze toho vim o grosich prd, takze se na to pls Pavlovi nekdo mrknete...
Zaregistrován
25. 4. 2007
Tak pridám aj ja jeden grošík na určenie.....S priateľom sme pomerne dlho diskutovali čo by to mohol byť za typ a variantu, ale nejako sa nám to neporadilo jednoznačne učiť.
Zhodli sme sa na tom, že sa jedná určite o typ Pinta I-III, podľa rozdeľovacieho znamienka medzi GRATIA a REX.
Ďalej podľa leva by to mohol byť typ III, ale pri korune sme zostali stáť.
Skrátka už sa priznávam, že ďalej neviem a poprosím Vás o pomoc pri určení.
A teraz foto:
[
[
Vopred ďakujem za pomoc pri učení😉 😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
lidiiii, tady je to mrtvy, Karel IV. upadl v nemilost? dva neurcene grose... 😞
jako slovo do pranice tvrdim, ze vyse uvedeny gros je prechod mezi typem II a III, koruna II a/1, lev III a/1-b/1... presneji mi to nejde... ale rekneme, ze je to II a/1 s III a/1 dohromady?
tak kuciiiiii, neblbnete, kouknete na to nekdoooo
Zaregistrován
20. 8. 2007
Zdravím - konečně bylo trochu klidu a mohl jsem na to kouknout s literaturou v ruce
to pavelgregor (a Oliver) - ten Karel IV. zde na fóru z 1.8. je podle mne Pinta V.a/1
podle mne rubní rozdělovací znaménko vypadá spíše na trojlístek než čtyřlistou růžici - s grošem v ruce by to šlo určit asi lépe jinak koruna jasně typ IV.c nebo V. ale tvar písmene S v lícním opisu také spíše odpovídá V. typu
to facctory (a Oliver) - tady zcela souhlasím s Oliverem - podle mne také líc II.a/1 a rub III.a/1 tedy přechodový typ ?
zároveň je tenhle Karel IV. zcela stejnej s tím, který jsem sem na fórum s doměnkou že jde o přechodový typ II./III. typ dal já 16.6.2008 - je vidět o pár příspěvků výše na této stránce tohoto fóra
co na to další a určitě i větší odborníci ???
Zaregistrován
20. 8. 2007
Takže žádný další názor na groše od pavelgregor a facctory ?
Zaregistrován
15. 7. 2007
Myslim, ze odbornici zaryte mlci a cekaji co Patason... 😁 asi to bude vazne orisek... a nebo se nam skryte smejou... druha moznost...
btw. u toho Pavlova grose je to potiz jednak ze tam toho moc videt neni, za druhy proto, ze kopie Pinty co vlastnim je hur nez udesna... ale s tim trojlistkem presto nesouhlasim... zda se me to jako ruzice, ale pravda je takova, ze sem takovej grosovej zoufalec, ze sem snad ani nazivo trojlistek jeste nevidel... 😁
jeste chvili pockame a pak napiseme Patasonoj nekam, kde to cte😉
Zaregistrován
10. 6. 2006
Pinta by sa mal prekresliť, ten čo máme (máme ho asi všetci) za veľa nestojí. Preto je určovanie grošov Karla IV. pre mňa dosť bolestivé. Každopádne sa venujem hlavne Jánovi Luxemburskému a Václavovi IV. Karolovi som sa trochu vyhýbal, ale budem to musieť promptne zmeniť, čaká ma určovacia fuška aj v tejto téme.
Oliver, veľa ľudí sa asi vyhýba (alebo nevyhýba) odpovedi z toho dôvodu, ktorý som spomenul. Nemáme v rukách kvalitný scan. Nechcem teraz vyzerať ako kacír, naozaj nie, ale nebolo by dobré keby sa niekto začal venovať dôkladnému katalogizovaniu grošov Karla IV. Pinta sa mi osobne zdá dosť divoký, nič mu nevyčítam, ale napr. Hána je oveľa prehľadnejší (čo sa týka Václava IV.). Možno by si niečo také mohla pobočka dať ako svoj cieľ, urobiť aktuálnu katalogizáciu grošov Karla IV.
Ak som vyznel ako debil, tak sa ospravedlňujem všetkým.😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
no, ja nemam moc kvalitne ani ty Patasonovi Vaclavy, ale uznavam, ze je to urcovani (byt tech variant je vic) o neco snazsi, mohu-li to posoudit z pohledu cloveka, ktery zkusil urcit jen par kousku (a zdaleka ne vsechny spravne)...
ja k tomu jen dodam, ze muzu zaridit kvalitni scan za podminek vsem znamym... a za predpokladu, ze bude z ceho...
myslim, ze u Karla IV. ceka jeste rada variant na objeveni, nechce se me verit tomu, ze by jeho typologie byla relativne tak malo obsahla...
mimochodem mam rozpracovany klic na urcovani ceskych denaru a az to kolega naprogramuje (pobezi to jako webova aplikace), chtel sem stejny program s mirnymi upravami aplikovat i na grose jednotlivych panovniku... podobny pocin by sel i odborne publikovat, pripadne zafinancovat nejakym grantem (zpenezit to ale nechci, bylo by to zdarma), nechcete do toho nekdo jit jako jeden ze tri spoluautoru (mame ideu, mame programatora, nemame zaruku odbornosti)...
Zaregistrován
20. 7. 2007
to Oliver: dobrá myšlenka. Mít ty odbornosti, šel bych do toho. Takto se jen mohu jako neodborník těšit na výsledek.
Zaregistrován
20. 8. 2007
to Oliver : rád - moc rád - bych se přidal asi by mě to i dost bavilo, čas - při nejhorším po nocích by se snad také našel - jen mám pochybnosti o svých odborných schopnostech
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.