Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
28. 6. 2008
... ještě mám pocit, že je to nedokonalou výrobní technologií (jakou její fází nevím) a je zajímavé, že se to paradoxně vyskytuje nejčastěji u panovníků, kteří při tom razily relativně kvalitní mince, zatímco ti, co razily mince s nižší ryzostí se paradoxně tato koroze vyskytuje méně (nebo alespoň co to tak sleduji, u Václava ll., Jana Luc. je toto nejčastější, u Karla lV. je to méně a u dalších panovníků se s touto korozí člověk setká vzácně.) Usuzuji ale jen z toho, co jsem dosud viděla, takže se mohu samozřejmě mýlit.
Zaregistrován
21. 11. 2011
Mi to ted vysvetloval nekdo, ze takhle zkorodovane mince zkoumal s chemiky. Samozrejme jsem to zapomnel, ale nebylo to spatnou technologii ale ulozenim v zemi, kde je snad moc drasliku ci jineho prvku, tam zacina specialni chemicka reakce s tou latkou, kde ty chemicke slouceniny pronikaji do mince a vyziraji med uvnitr, takze to udajne s technologii nema nic co docineni, jen s mistem ulozeni.
Zaregistrován
15. 7. 2007
k te specialni chemicke reakci - ja nerikam ne, ale asi kazdy uzna, ze by to chtelo presnejsi informace. slitina medi a stribra je problem sam o sobe - kdybyste se podivali mikroskopem, uvidite, ze neni homogenni, ale jsou v ni oblasti bohate na med a oblasti naopak bohate na stribro - to proto, ze se stribro a med skoro nemisi. ve vhodnem prostredi pak mate v ruce "specialni chemickou reakci" alias elektrochemicky clanek.
jenze tim nevysvetlite ty tenoucke vrstvicky kompaktniho, temer ryziho stribra, ktere se odlupuji a ktere jsou naprosto ocividne videt napr. na vybrusu mince. tyhle vrstvy vam vznikly prave pri vyrobe mince - belenim z povrchu odleptate ze stribra med - vznikne vam ciste ale houbovite stribro, ktere se razbou slisuje do kompaktni vrstvy, ktera, dokud se nanarusi drzi a vypada dobre.
a proc je to spis u tech panovniku, co jeste meli slusny obsah stribra v mincich? opet je to snadne. pokud mate v minci stribra malo, tak beleni nema smysl - medi kterou odleptate je hodne a stribra malo, tudiz nevytvori tu houbovitou vrstvu a okamzite odpadne
a proc se to loupe? uz jsem psal - kdyz se ta vrstvicka stribra narusi, zacne korodovat material pod ni, kde prece jen nejaka ta med je. zde probiha ta specialni chemicka reakce, vysledkem jsou oxidacni produkty, ktere maji vetsi povrch a tu vrtsvu stribra nad sebou nadzvednou a tim se odloupne
kdysi sem to popsal (s vyuzitim znamych zdroju) tady:
Zaregistrován
16. 2. 2008
Oliver - Velmi pěkně vysvětleno, děkuji.😉
Zaregistrován
22. 7. 2011
Na numismatice je hezké to, že když sběratel načerpá nějaké vědomosti, je dále schopen rozvíjet svoje teorie, kterými dokáže přesvědčit i ostatní, že se to tak ve skutečnosti mohlo být.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
16. 2. 2008
Evropo, mám pocit že jsem ve Tvém příspěvku vycítil ironický nesouhlas. Máš-li lepší teorii tak šup sem s ní.😉
Zaregistrován
7. 10. 2006
no vzhledem k tomu, že Oliver je Dr. chemik, tak jeho "teorie" jsou založeny na empirických zkušenostech, takže už to nejsou jen teorie😃
Zaregistrován
22. 7. 2011
Ne, naopak. Já jsem velkým odpůrcem stavby vlastního numismatického domu pouze na tom, co vyprojektoval někdo jiný a vždy po získání nějakých základů, podporuji vlastní práci, která se může někdy na první pohled pohybovat pouze na tenkém ledě. Proto fandím těm, kteří dokáží svými argumenty přesvědčit druhé, dostat je na svoji stranu a společně z vody uvařit chutné jídlo.
Moje glosa měla vyznít na podporu zmiňovaného článku, jako správná cesta autora.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Zaregistrován
16. 2. 2008
Jak píše pan Vančura v Rozmarném létě:
“Na své cestě za výrazem dospěl jste k nesrozumitelnosti takřka zajímavé” 😃 😉
Zaregistrován
22. 7. 2011
Vážím si lidí, kteří jdou s kůží na trh, i když to je někdy pro ně nevýhodné, protože pochopili, že věčným schováváním se za něčí názory, z důvodu alibismu, ničeho nedosáhnou.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.