Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
28. 6. 2008
..ano, takhle by to bylo logické. Je pravda, že u haléřů, které mají také nízkou ryzost, jsem to také moc, pokud vůbec, neviděla. Takže to by bylo vysvětlení.
Tou odlišnou výrobní technologií jsem ale myslela něco jiného. Když se podíváme na mnohé PG právě Václava ll, Jana Lucemburského a některé i Karla (právě všechny, u kterých je koroze nejčastější) pak mají většinou pravidelný kruhový tvar, pokud nebyly okrojeny. Naopak některé groše Karla, a hlavně Václava lV. jsou velmi nedbalých tvarů, takže mne napadlo, že výrobní technologie se někde lišila. (nejsem si jistá, zda se groše Václava lV. do kruhového tvaru nedoklepávaly, tím by se malinko také změnily fyzikální vlastnosti kovu, nebo je to nesmysl?) Myslím, že jak se dělaly střížky, na to existuje také hodně teorií, takže jsem hledala možnou souvislost v tom. Jak to ale vysvětluje Oli, to zní dobře 😉
Zaregistrován
15. 7. 2007
kovanim kovu (slitiny) se jeji vlastnosti samozrejme menit budou. podle me bude zalezet i na tom, zda za tepla nebo za studena apod. vic to to tu rozvadet nechci, mam v hlave jeden problem a jeste jsem ho nedal na papir😉
Zaregistrován
6. 7. 2009
m.j. o vyrobe strizku na PG se jiz diskutovalo zde: https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/vyrobni-postupy-pri-vyrobe-pg-8707
Zaregistrován
28. 6. 2008
Kucera- no když tu diskuzi v odkazu vidím- já snad kecám opravdu do všeho 😆 😆 😆
Oli- tak se budeme těšit až vznikne článeček😃 (jinak zatím pokračuji ve sbírání obrázků PG Jiřího, ale jde to pomalu, i když jsem dala výzvy na mnohých detektorářských fórech)
Zaregistrován
15. 7. 2007
jo, jen abych se k tomu vubec dokopal :/ zatim mam rozdelanou takovou zabavnou blbustku, az to nekam poslu, uvidim, co dal. trosku me mrzi, ze uz rok cekam na vyjiti jednoho clanecku a nic, coz rekneme trosku brzdi dalsi pracovni elan 😎
ale je dobre, ze shanis, on kdyz je material, nejake resume z toho bude a vzhledem k tomu, ze nas to nezivi, nezijem ve stresu alespon v tomto smeru
jak sme koukal na to forum, vzpomnel jsem si, jak jsem vyrabel penizky se ctyrrazem😃
Zaregistrován
23. 6. 2007
Oli : Minulej tejden jsme o tom zrovna s Milstrem mluvili. Jestli ještě máš pokusný kousky, vem je do KH. Já vezmu ty svoje a hodíme řeč.😆
Zaregistrován
15. 7. 2007
ledaze me slibis, ze spolu o tom napisem elaboratek😃
jasne ze vemu, jen me to pls pripomen. a mam u tebe mincicku doufam jeste.
Zaregistrován
12. 2. 2010
Jinak všem díky za komenty......😉
Zaregistrován
7. 6. 2011
Dneska prisel,Karlos der lV.,co mu rikate,neni roztomily??
Obrázky:
Zaregistrován
12. 2. 2010
V.a/3??? Jestli jsem se nesek...jen rychlovka......😳
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.