Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#71 - 24. 10. 2008, 16:02

tak já se dostal na net až teď
taky díky velice
chronologii rád pročtu a budu v praxi používat

Denarius

Uživatel

Zaregistrován
20. 9. 2008

#72 - 24. 10. 2008, 16:15

Patason: Velké díky za chronologii a také že je volně i pro nečleny.😉

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#73 - 1. 11. 2008, 11:47

To vsichni jeste studujete tu novou typologii? Je to tady jak kdyby tady chcipla gresle...

Chtel bych poprosit o pomoc pri urceni tady toho Karlika, kerej sice neni ve vystavnim stavu, ae ja ho mam i presto rad:
[

Obrázek vložený uživatelem

](http://www.richtera.cz/miscellaneous/karel_iv_02.jpg)

Kdyz se na to podivam z pohledu Pintovy typologie, tak co je dobre videt je jednoznacne koruna, ktera je rekl bych okate nizka a siroka a to me vede k typu IV. Vzhledem k tomu, ze ma pet relativne dobre patrnych perel na obruci a zadne, ani naznakem, na lilich, tak bych to zaradil jako typy IV. c az V. I kdyz je to s podivem, v dobrem svetle a pod vhodnym uhlem se me podarilo temer kompletne rozskryt rozdelovaci znamenka v opisech kolem koruny:
+KAROLVS°PRIMVS a ...DEI°GRATIAxREX°...
coz me ale moc nepomuze, mohu ale vyradit dve varianty typu V. b, ale porad jsem mezi typy IV. c az V. c/a5.
Myslel jsem, ze me pomuze misty zachovale pismo v opisu, ale tam sem teda vubec nepochodil. Pismena "S" v KAROLVS a PRIMVS mi prijdou, ze maji trosku vystouple konce (nejsou to takove ty jednolite hroudy s dvema dirkama). Zajimave je i pismeno "L" ve slove KAROLVS, ktere velmi dlouhy konec podobny spise starsim typum (I.-III.). Kdyz dam uvedene dohromady, rekl bych, ze se jedna spise o typ IV. c nez o varianty typu V. Takze podle teto strany bych gros zaradil jako IV. c/1.
Rub je mnohem horsi...
Podle toho, ze konce rozdvojeneho ocasu konci v ruzne vysce, lze rici, ze se nejedna o typy I a II. Podle prvniho mesicku v hrive (je jakoby polozeny), bych vyradil i typ III. Coz teda nevyvraci urceni dle licni strany, ale take ji nijak nepotvrdi ci neupresni. Je patrne, ze hlava lva vycniva z perlovce, ale je-li tato skutecnost v teto situaci k necemu dobra, netusim... Opis je necitelny, rozdelovaci znamenko mezi GROSSI a PRAGENSES moc jako ctyrlistek nevypada, tohoto znamenka je patrna necela polovina a to jeste velice spatne... pokud by mohl ctyrlistek byt v pozici: x (stat na dvou hrotech) a ne + (stat na jednom hrotu), tak neni co resit... pokud to ale nejde, tak by to znamenalo, ze se jedna o typ V. No a sem v koncich...

Zkousel jsem to i podle nove typologie (ma nejake oficialni znaceni?). Tam je tahle koruna jednoznacne u typu VI. Tady se vsechny ty znaky co jsem popisoval (ta "S" s vystouplymi konci, dlouhy konec "L" a podezreni na trojlistek dobre schazeji na variante VI. a/4. Pokud by to nebyl trojlistek, tak pak VI. a/1.

No a to je cele, tak dokaze s tim nekdo pohnout a rozseknout to?

P.S. Mam dotaz na Patasona. Bude soucasti te nove typologie i prevodni tabulka ze stare? Vim, ze ne vzdy to jde (vsak nevadi, ze to nemusi byt zcela jednoznacne) a ze to je prace navic... ale zavedeni nove typologie to myslim zprijemni... napr. u Halacky me to hrozne stve, ze neco takoveho neexistuje (resp. nevim o tom)...

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#74 - 3. 11. 2008, 00:27

já bych řekl :
Pinta IV.c/1
dle upravené typologie VI.a/1
myslím že mezi GROSSI a PRAGENSES je čtyřlístek, koruna je jasná
tedy vpodstatě souhlas s Tebou

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#75 - 6. 11. 2008, 00:03

Jacx diky za ohlas... chvili sem cekal jeste na nejaky dalsi ohlas, ale vsichni radsi fnukaji nad tim, co jim kde uteklo v aukcich 😈

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#76 - 6. 11. 2008, 00:15

Oliver: Veľa ľudí tu rozoberá svoje úspechy a neúspechy v aukciách, nevidím na tom nič zlé. Nehovorím za ostatných, ale keby som mal ohľadom Tvojej mince pre Teba nejaké relevantné informácie, resp. by som Ti vedel pomôcť, predpokladám že vieš, že by som Ti pomohol.

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#77 - 6. 11. 2008, 00:35

Archy, ja na tom taky nevidim nic zleho, jen jsem si malicko posteskl... uprime by me to taky nastvalo, kdyby me to nekdo tak vyfouk... za ty prachy bych nevahal ani chvili...

jen tak nejak clovek nevi na cem je, jestli se nikomu ta mince nechce urcovat, pac je obyc a spatne zachovala ci nema cas (asi hlavni duvod?) nebo proste nikdo nevi (pochybuju) nebo s tim jeste nekdo souhlasi (pak by stacilo napsat, ze souhlasi)...

S Jacxem sme se shodli, ale myslim, ze ani jeho (natoz pak me) neurazi, kdyz nad tim poduma i nekdo jinej, zkusenejsi napr... s novou typologii ja nemam zkusenosti uz vubec, cekal sem, ze se k tomu vyjadri vic lidi, nemyslel sem jenom tebe 😁 ... i ostatni...

Archypov

Moderátor

Zaregistrován
10. 6. 2006

#78 - 6. 11. 2008, 00:44

Priznám sa, že mám celkovo dosť problém s určovaním Karla IV. Doteraz som mal k dispozícii len Pintu, bohužiaľ nie v príliš dobrej kvalite. Trochu som tento problém odsúval, až som zistil, že sa v Karolovi v podstate neorientujem. Nemám problém priznať to, mal by som s tým však niečo robiť. A to urýchlene. Lenže tu je ten problém, na ktorý si poukázal aj ty... A to je čas. Všetko okolo nás letí tak strašne rýchlo, že toho času nie je v podstate na nič. Teraz hovorím konkrétne za seba.
Prečo sa k tomu ostatní nevyjadrili to neviem, ja som svoje pohnútky vysvetlil. Tiež ma mrzí keď sem skočím s nejakým dotazom, obzvášť, keď je to pre mňa dôležité. Preklikávam hore dole, či je nejaký príspevok. Viem že toto nie je tvoj prípad, nepreklikávaš či niekto odpovedal na tvoj príspevok, ale ja sa priznám, že to občas robím. Opakujem, keď je to pre mňa dôležité.
Takže asi tak.

kacuro

Uživatel

Zaregistrován
7. 10. 2006

#79 - 6. 11. 2008, 07:42

bohužel také nemohu radit, neb ten Pinta co tu koluje v pdf je v tak špatné kvalitě, že ať to tisknu jak chci, pořád tam není skoro nic vidět ....😞

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#80 - 6. 11. 2008, 08:52

ok, dik za odpovedi, chapu, beru na vedomi dik. Btw. ta nova typologie je citelna dobre 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.