Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

Hurley

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2010

#851 - 16. 7. 2012, 23:12

Jinak stejný groš se tu už trochu "nakousl" viz příspěvek #717 (str.29 tohoto vlákna)..

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#852 - 16. 7. 2012, 23:42
A ten kroužek ve smyčce být u IV.d nemusí ne? Pinta 2010 uvádí dva typy lva, jeden s a druhý bez.

to je pravda. ale na krouzek mezi KAROLVS PRIMVS to (alespon zatim) nevypada... na strane druhe ale krouzky mezi DEI GRATIA a REX BOEMIE to alespon dle stavajici typologie vymezuji, ze se muze jednat max. o typ V a (tudiz krizek by tam vubec byt nemel)

pokud budu ignorovat, ze tam vidim krizek (muze byt skutecne jen zdani), pak vidim vzadu mezi GROSSI PRAGENSES ctyrlistou ruzici, tj. typy I.b/1 (lze vyloucit s ohledem na ikonografii lva), II. - III. (lze vyloucit, lev neni Löweluv nebo Rotlevuv) a IV.

mezi GRATIA REX vidim jasne ctyrlistou ruzici se zaspicatelymi konci a dutym stredem, takze se opravdu bavime o typu IV, ale i V.a.

dale jak jiz bylo ostatne uvedeno, mezi DEI GRATIA a REX BOHEMIE jsou krouzky. to opet vymezuje jiz uvedeny rozsah IV. - V.a (s pominutim starsich typu, ktere nesplnuji vyse uvedene podminky).

lev mi pripada spise jako Rotlevuv (vykresleni cumacku a ucha), ale tolik zkusenosti nemam, abych to tvrdil jiste. potiz je rozdelovaci znamenko, protoze to by mel byt trojlistek. se ctyrlistkem je Löwel. dalsi, co muze pomoct je provedeni pismen "S". ta podle mne nemaji s typem IV. nic spolecneho, coz by sedelo zas na tu V-tku.

stale se mi tu ukazuje, ze neni konzistentni avers a revers. tudiz revers je podle me spis IV (i kdyz jisty si nejsem tim lvem) a avers spis odpovida typu V.

na reversu se pohybujeme tedy uz pouze v typu V.a. s ohledem na zminene provedeni pismene "S" to mohou byt varianty 2, 3 a 6. s ohledem na provedeni pismene "M" taktez, to nam nepomuze (ale alespon to nevyvraci)

jaky je tedy mezi 2, 3 a 6 rozdil? mezi 2 a 3 minimalni. u varianty 3 je jedno "S" (ve slove PRIMVS) je sirsi. posoudime pozdeji. a cim se lisi od 2 a 3 varianta 6? pismeno "L" ma kratsi nozicku. o dost. a to, i kdyz je tu rozpite, nema. tudiz sestku skrtame a zbyvaji nam var. 2 a 3.

zbyva rozhodnout, zda jsou "S" stejne siroka. dole je obrazek, zda se, ze ano (toho chybejiciho konce si nevsimejte, to nebylo dorazeno, resp. se slivalo). protoze se zda, ze stejna jsou, myslim si, ze se jedna o V.a/2 (avers) a IV (revers).

a ted me pranyrujte 😈

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#853 - 16. 7. 2012, 23:48
Jinak stejný groš se tu už trochu "nakousl" viz příspěvek #717 (str.29 tohoto vlákna)..

ahaaaa. koukam, ze gros je vylozene putovni... ale nejak jsem z te diskuse nepochopil, jak jste ho teda nakonec urcili vy...

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#854 - 17. 7. 2012, 00:09

bohužel se domnívám, že ve stávající typologii se nelze zcela 100% spolehnout na pérovky a to částečně i u lva, ale především v písmu resp. tvaru písmene S u typu V.

jen letmo k diskutovanému groši :
revers dále jak IV.d nelze (čtyřlistá růžice na rubu)
avers IV. c,d, Va

křížek (či dva) - přestože na fotce to tak vypadalo - bych ve vnitřním lícním opise nečekal - u těchto posledních variant je myslím už provedení výrazně jiné - tvar písmen a taková celkově "zhoršená fabrika"

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#855 - 17. 7. 2012, 00:11

takze nakonec temer shoda?

Hurley

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2010

#856 - 17. 7. 2012, 00:19

Vcelku zajimavy a logicky rozbor, ale jedna vec mi tam porad nestimuje.. Vlastne dve. A to ctyrlista ruze mezi Grossi a Pragenses, ta preci u V.a neni. Za druhe je to tvar pismen S, totiz jestli dobre koukam, tak u variant IV.d a V.a jsou docela podobne, i kdyz pripoustim, ze preci jen je podobnejsi te petce. Na druhou stranu ty tvary pismen S jsou opravdu vselijake a muze se casto jednat o stejny tvar akorat jinak zachovaly nebo nedorazeny atd., zkratka tohle nemuzu s jistotou vyloucit nebo naopak potvrdit.
Z te drivejsi diskuse nad timto grosem ktery jak se zda si prehazujeme jak horkej brambor🙂 vyplynulo i to, ze by v te korune mohla byt jeste jedna perla, ktera splyva s obruci. To by zase potvrzovalo variantu V.a (tedy co se aversu tyce), pripadne i IV.b (ale tam jsou ta eSka uz natolik odlisna, ze bych tuto variantu s kludnym srdcem vyloucil).
No a pak je tu tedy jeste jedna moznost, a to ta kriizena razba, tedy avers V.a a revers IV.d, coz by nebylo podle obdobi razby techto dvou variant asi nic zvlastniho.
A lev mi pripada spis Loeweluv.
Co rici zaverem, jsem velice zvedav na ten novy Pintuv rozbor a prispevek, treba budeme moudrejsi..

oliver

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
15. 7. 2007

#857 - 17. 7. 2012, 00:23

no vsak prave. jestli jsi cetl muj prispevek hned, tak jsem ho pak jeste poupravil a vysledek byl ta krizena razba V.a/2 / IV. pak napsal jacx myslim totez a ted vlastne ty take.

Hurley

Uživatel

Zaregistrován
6. 11. 2010

#858 - 17. 7. 2012, 00:32

jj uz na to koukam😉 tak asi tak

jacx

Moderátor

Zaregistrován
20. 8. 2007

#859 - 17. 7. 2012, 00:40

nevylučuji IV. c, d ani zkříženou ražbu IV./V.

• možná lze ještě upřesnit, ale mé momentální rozpoložení dalšímu bádání není nakloněno - omlouvám se 😉

korunka

Uživatel

Zaregistrován
28. 6. 2008

#860 - 17. 7. 2012, 14:02

..je to čtyřka, když jsem ho měla doma, určila jsem si jej nakonec jako IV.a/1, protože mi koruna připadala ve srovnání s ostatními rovnější. To co se tu řeší - rozděl. znaménko ve jméně panovníka mi spíše připomínalo kroužek.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.