Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
28. 6. 2008
..tak to jsem měla kliku :-))
Zaregistrován
15. 7. 2007
Jsem trochu v rozpacich s timto grosem. Dle Pintovy typologie z roku 2010 je to typ V., varianta a. Slovo PRIMVS je normalni, takze to bude 1-3 a 6. S-ka v KAROLVS a PRIMVS mi prijdou odlisna, takze bych rekl V. a/1.
A co se mi nezda? Takze predne je otazka, zda muj zaver s S-kama sdili i nekdo jiny (resp. cele urceni). Druhy se tyka znamenka mezi GRATIA a REX. Je tvar listku ctyrliste ruzice normalni, nemely by byt spicate?
Obrázky:
Zaregistrován
20. 8. 2007
olivere - V.a jistě, V.a/1 - může být (asi ano s Skama u této typologie a této její části mám chronický problém)
znaménko mezi GRATIA a REX je rozhodně zajímavé - docela veliké, lístky až ke konci se rozšiřující, vodorovné lístky s vykrojením dovnitř - vzhledem k netypickému tvaru všech lístků bych neřekl, že jde o vadu ražby
při tom jaké obecně bývá provedení posledních variant Karlových grošů asi vznik neobvyklého tvaru znaménka nemusí být zcela nečekaný - i když jsem takový asi ještě neviděl
Zaregistrován
15. 7. 2007
Ok, diky. Ono i ty krouzky jsou takove divne - mezi REX a BOEMIE mi prijde, ze je maly a neni cely, zbyle dva jsou pomerne velke. Listky - taky kazdy jiny.
Kdyby k tomu nekdo mel jeste nejakej postreh, budu rad.
Zaregistrován
28. 6. 2008
.. to S mi spíše připadá jako u varianty a/3
Zaregistrován
6. 11. 2010
Zrovna u tohoto kusu mi přijde, že to je spíš věštění z koule.. Nicméně asi bych na základě eSek (která už jsou jako na potvoru stejně téměř nečitelná) vyloučil var. a/1 a přiklonil se buď k a/3 nebo a/6. Zde pro porovnání přikládám foto eSka v KAROLVS z varianty a/1.
A osobně bych si ke groši napsal jen V.a a měl bych klid😃
Obrázky:
Zaregistrován
28. 6. 2008
Hurley- Jsi si jist, že toto S je a/1?
Podle tabulky S u varianty a/1 má tvar jakoby osmičky. Tady hodně vyčívají ty ostré hrany, takže i toto tvé S mi připadá jako b či c a to i dle obrázků v Pintově typologii. Od kud to je?
Zaregistrován
6. 11. 2010
Ten je můj, podívej se na obě ty eSka, jistý si samozřejmě nejsem, ale myslím si, že to moje eSko v KAROLVS a jeho smyčky jsou téměř oddělené od sebe, čímž se dost liší od toho druhého ve slově PRIMVS. A schválně se podívejte i zde na čtyřlistou růži, myslím si, že do špičata nejsou skoro nikde a tato růžice je celkem nápadná té Oliverové.
Obrázky:
Zaregistrován
6. 11. 2010
růžice
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
:D za chvili nase paranoia dojde k tomu, ze se nedomluvime ani na tom, ze je to S-ko.
ted vazne. Jak rika Hurley, ta S-ka sou hrozne mizerny, o tom neni sporu. presto si myslim, ze se je mozne dostat dal. prikladam detaily a dole barevne srovnani, kde jsou S-ka otocena tak, aby byla "na radku".
polozme si otazku - jsou stejna? ja tvrdim, ze nikoliv (viz posledni obr.). pokud bych mel pravdu, bude se jednat o varianty 1, 3 nebo 6. pravdu mate v jednom. jednicka to neni, protoze tam S-ko ve slove PRIMVS nema patky. v trojce je zas prvni S-ko uzsi a druhe sirsi, coz neni pravda, je to presne obracene. coz splnuje var. a/6
a ted alternativa druha - pravdu nemam. tudiz S-ka jsou stejna. to je var. 2.
mam-li vybirat mezi 2 a 6, davam prednost V. a/6
nechci, aby vznikl dojem, ze chci prosadit za kazdou cenu svuj nazor, ale chci slyset nejake argumenty, proc ne🙂
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.