Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
15. 7. 2007
Hurley - ja jsem na tom s urcovanim PG Karla IV. dost na stiru, nejak se totiz nemuzu rozhodnout, podle ktere z typologii bych vlastne mel urcovat😃
ale presto si dovolim vyjadrit pochybnost nad tim, ze ten tvuj je V. a/1 - to S ve slove PRIMVS ma prece jasne patky. neni to spis V. a/2 nebo 3?
Obrázky:
Zaregistrován
23. 4. 2008
Nebo taky 6...
Zaregistrován
6. 11. 2010
No prvně bych chtěl napsat, že tahle typologie mi vůbec nesedí. Jak varianty S, tak teď nově i varianty korun.
U toho mého eSka mi připadalo, že ty dvě vnitřní škvírky jsou větší a oválnější než pouhé malé kroužky a že se jakž takž dotýkají, což by bylo vlastní právě a/1. Ale já už jsem z toho teď skutečně jelen a začínám pochybovat zda to S je opravdu písmeno S jak jsi hezky napsal 😁
Zaregistrován
15. 7. 2007
krokodill napsal/a:
Nebo taky 6...
jj, na tu sem zapomnel...
Hurley napsal/a:
No prvně bych chtěl napsat...
zacinam mit pocit, ze puvodni typologie nebo prip. typologie upravena Hanou byla proste lepsi. rozumim, co te k tomu urceni vedlo. a uprimne - ac zpochybnuju tve, nejsem schopny jednoznacne rict, co je spravne. pocitam, ze 2, 3 a 6 se v podstate lisi pouze vzajemnym pomerem sirek pismen S (samozrejme alespon dle typologie 2 a 3 maji delsi patku u L v KAROLVS)
Zaregistrován
6. 11. 2010
No ale teď koukám a můj groš a/1 taky určitě nebude. To druhé S je celkem jasné. Vlastně se dá říct že oba tyto groše by mohly být identické, oba mají u těch prvních eS dost výrazné patky. Takže ano, V.a/2,3,6🙂
Zaregistrován
6. 11. 2010
oliver napsal/a:
[zacinam mit pocit, ze puvodni typologie nebo prip. typologie upravena Hanou byla proste lepsi.
Tohle by mne docela zajímalo, mám Pintovu starší, tj. rok 2005, upravenou Hánovu ale nemám.
Zaregistrován
17. 8. 2010
Ta ctyrlista ruzice je zajimava. Co se tyka urceni Oliverova grose tak bych se priklonil k te variante V. a/6, vzhledem k rozdilne sirce pismen S (byt zachovalost neni uplne idealni).
Jinak je panove videt, ze jste v praci velmi vytizeni - nez jsem se stacil podivat do Pinty tak tu pribylo dalsich asi 20 prispevku😁 ...
Zaregistrován
23. 4. 2008
Tady jsem našel sken Pinty z "Mince a bankovky" z r. 2011
http://www.ulozto.cz/xvqVdb1/pinta-2011-karolvs-primvs-typologie-grosu-pdf
Zaregistrován
28. 6. 2008
..no, nakonec dojdeme k tomu, že se tu variantu budeme snažit určit podle těch korun, jak to vyšlo v tom článku 😆
Zaregistrován
15. 7. 2007
xjert01 napsal/a:
Ta ctyrlista ruzice je zajimava. Co se tyka urceni Oliverova grose tak bych se priklonil k te variante V. a/6, vzhledem k rozdilne sirce pismen S (byt zachovalost neni uplne idealni).
diky za nazor
no ja mam jeste dovolenou, ale v praci ted opravdu na skok jsem😞
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.