Moderátoři: smith, Guldiner, Charon

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#111 - 5. 3. 2022, 16:59

Nechcem vám do toho moc kecať ale podľa mňa pootočenie, hrubší a tenší strížok nieje varianta.

.....
.....

Pro jozo 9

Myslím, že správná reakce.. Za mne souhlasím, že se v daném případě nejedná o variantu..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#112 - 6. 3. 2022, 10:55
Určitě jsem pro, aby se s maximální přesností vše definovalo a pokud možno správně zařadilo, v podstatě na tomto základě pokud dobře chápu je založeno tohle vlákno, abychom jako numismatici a sběratele dokázali danou problematiku zde diskuzí řešit..

Ach jo, ustupuji "hrubému násilí "...😉
Dobře, v seznamu u každé položky přepíši slovo "varianta" , které vás tak irituje, na to "správné"...
Ale protože z mnoha osobních i internetových diskuzí vím, že co člověk, numizmatik, sběratel to nato, co je "správné" je jiný názor, chci se jednou pro vždy vyhnout dalším debatám, chci tedy nyní po Vás přesnou definici, kterou budete uznávat (nehodlám to po každém příspěvku někoho dalšího, přepisovat...😉 )

Asi shodneme na tom, že naprostá většina položek, bude mít označení "zmetkovitá ražba" - například nedoražený obraz mince, neúplný nebo chybějící vlis na hraně, vynechaná část opisu, pootočený rub oproti lícní straně, jednostranná ražba, různé deformace tvaru mince a tak podobně. (/viz z definice p. Petráně...

Asi uznáme i jeho definici "chyboražby"- tzn. mince s chybným opisem, nápisem nebo obrazem. Vzniká razidlem, které bylo řezačem vytvořeno (ať už ryto nebo puncováno) chybně. Všechny mince z tohoto razidla jsou pak chyboražbami." Ale které mince z mého seznamu zařadíte mezi chyboražby?

No a ta "varianta"? Jaká je podle vás tedy přesná definice? Které mince konkrétně zařadíte do této kategorie?
Kam paptří 10 a 50 hal s tečkami a bez (záměny razidel), kam ražby kremnice a Leningradu u prvních haléřových mincí z roku1953?

Slovo "odchylka" bych vůbec nepoužíval....

Tak máte hřiště volné... čekám, jak se domluvíte, pokud se domluvíte na jednotných definicích, čekám na Vaše názory ... nemám problém to přepsat.

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#113 - 6. 3. 2022, 10:57
Miky na 20kč 34 je také otočená vlnovka a ještě překřížená Obrázky: ...

Děkuji, zařadím... (nově jako zmetkovité ražby...)

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#114 - 6. 3. 2022, 12:12

Miky: Nechtel jsem uz zasahovat, ale pokud se budou upravy seznamu delat, tak muj nazor:
Jako varianty bych nechal

• mince typu 5 Kc 28 var. a,b mala a velka vlnovka
  • 10 hal 63 a 50 hal 69 s teckami a bez tecek
  • ruzne mincovny u 1953 a 1991
  • 5 Kcs 66
  • odchylky v letopoctech (5 Kcs 1974 apod)
  • 10 Kcs 1990 TGM var. a,b,c,d,e
    Varianty uvedene v katalozich bych oznacil v souladu s katalogy - napr. i pismeny a,b,c,d,e a mozna i uvedenim zdroje (kat. Novotny napr.)
    Ostatni mince bych vyresil salamounsky - nic bych k nim jednotlive nepsal, jsou to vse zmetky.
    Chyborazby zadne nejsou (?)

Fakticka poznamka k mincim
5 Kč/1929 - minc. Kremnica, varianta – v ornamentu na hraně vždy dvě spojené vlnovky
5 Kč/1938 - minc. Kremnica, varianta – v ornamentu na hraně vždy dvě spojené vlnovky
Nerozumim slovu "vzdy" - vetsina vlnovek je v poradku, spojeni je jen na jednom miste.

numismat@seznam.cz

MikyM

Uživatel

Zaregistrován
26. 2. 2020

#115 - 6. 3. 2022, 14:02
Miky: Nechtel jsem uz zasahovat, ale pokud se budou upravy seznamu delat, tak muj nazor: Jako varianty bych nechal mince typu 5 Kc 28 var. a,b mala a velka vlnovka 10 hal 63 a 50 hal 69 s teckami a bez tecek ruzne mincovny u 1953 a 1991 ...

Beru na vědomí, zatím je to první názor. Víceméně souhlasím, jen pokud u mince nebude uvedeno varianta nebo chyboražba, tak uvedu zmetkovitá ražba.
K tomu slovíčku "vždy" - asi nešťastná formulace, myšleno, že na minci je vždy spojena vlnovka, ok, uvedu, že spojeni je jen na jednom miste.

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#116 - 6. 3. 2022, 16:39
Miky: Nechtel jsem uz zasahovat, ale pokud se budou upravy seznamu delat, tak muj nazor: Jako varianty bych nechal mince typu 5 Kc 28 var. a,b mala a velka vlnovka 10 hal 63 a 50 hal 69 s teckami a bez tecek ruzne mincovny u 1953 a 1991 ...

To jsem si právě nebyl jistý zda to značení použít. Když se podíváš u mě do tabulky 1kč, 2kč od r. 1993, tak je jasně vidět, že stejné varianty Novotný značil dál podle abecedy v dalším roce a potom jsi v ... pytli, dojdou ti písmena.
Možná by bylo lepší to přejmenovat.......

Možné to je použít u 10kč 1990 ale jinak nevím.

Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb

numismat

Moderátor

Zaregistrován
25. 7. 2006

#117 - 6. 3. 2022, 17:30
To jsem si právě nebyl jistý zda to značení použít. Když se podíváš u mě do tabulky 1kč, 2kč od r. 1993, tak je jasně vidět, že stejné varianty Novotný značil dál podle abecedy v dalším roce a potom jsi v ... pytli, dojdou ti písmena. Možná by bylo lepší to přejmenovat....... Možné to je použít u 10kč 1990 ale jinak nevím.

Myslel jsem u 5 Kc 1928 a,b, ev. u 10 Kcs 1990 zejmena a,b,c. U techto minci se to bezne pouziva napr. na Aukru.

numismat@seznam.cz

martinvon

Uživatel

Zaregistrován
16. 3. 2017

#118 - 6. 3. 2022, 18:02
Myslel jsem u 5 Kc 1928 a,b, ev. u 10 Kcs 1990 zejmena a,b,c. U techto minci se to bezne pouziva napr. na Aukru.

jj, ale poraď mi jak mám postupovat já, mám to přejmenovat? asi jo jen to uvedu vedle...

Díky, za každý nový přírůstek do chyboražeb

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#119 - 6. 3. 2022, 18:41
Ach jo, ustupuji "hrubému násilí "...😉 Dobře, v seznamu u každé položky přepíši slovo "varianta" , které vás tak irituje, na to "správné"... Ale protože z mnoha osobních i internetových diskuzí vím, že co člověk, numizmatik, sběratel to nato, co je "správné" je jiný názor, chci se jednou pro vždy vyhnout dalším debatám, chci tedy nyní po Vás přesnou definici, kterou budete uznávat (nehodlám to po každém příspěvku někoho dalšího, přepisovat...😉 ) Asi shodneme na tom, že naprostá většina položek, bude mít označení "zmetkovitá ražba" - například nedoražený obraz mince, neúplný nebo chybějící vlis na hraně, vynechaná část opisu, pootočený rub oproti lícní straně, jednostranná ražba, různé deformace tvaru mince a tak podobně. (/viz z definice p. Petráně... ...

:)
Miky neboj, to nějak všichni společným usilím zvládnem, samotná tabulka ve výsledku, podpořena zdejší diskusi bude mít mnohem ,, větší váhu(uznání) ,, mezi námi sběrately, v neposlední řadě ona správná definice určuje i cenu mince..

Myslím, že dobře provedená, detailně prodiskutovaná tabulka, by mohla čas od času pravidelně doplnit i numismatické listy..

Platí to i v případě tabulky matinvona, kde bohužel chybí větší podpora zdejších sběratelů platného oběživa, kteří by se mohli zapojit do diskuzí a doplnit, či případně reagovat na konkrétní mince v tabulce . Prozatím aktivita není tak výrazná jako zde..

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

stani

Uživatel

Zaregistrován
23. 11. 2015

#120 - 6. 3. 2022, 22:01
Ach jo, ustupuji "hrubému násilí "...😉 Dobře, v seznamu u každé položky přepíši slovo "varianta" , které vás tak irituje, na to "správné"... Ale protože z mnoha osobních i internetových diskuzí vím, že co člověk, numizmatik, sběratel to nato, co je "správné" je jiný názor, chci se jednou pro vždy vyhnout dalším debatám, chci tedy nyní po Vás přesnou definici, kterou budete uznávat (nehodlám to po každém příspěvku někoho dalšího, přepisovat...😉 ) Asi shodneme na tom, že naprostá většina položek, bude mít označení "zmetkovitá ražba" - například nedoražený obraz mince, neúplný nebo chybějící vlis na hraně, vynechaná část opisu, pootočený rub oproti lícní straně, jednostranná ražba, různé deformace tvaru mince a tak podobně. (/viz z definice p. Petráně... ...

10/ 50 halier- chyborazba.
Kremnica vs Leningrad- varianta.
Odchýlka, ktorá sa opakuje- varianta.
-s-

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.