Moderátoři: smith
Zaregistrován
2. 11. 2008
majkle, mě může urazit jen inteligent, nebo odborník přes notafilii!😉 S těma studentama máš pravdu, zažíval jsem to doma 2x po sobě!😉
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
2. 11. 2008
chybotisky napsal/a:
uklidněme emoce, musím se Marcela zastat, nemyslí to určitě zle a co píše má logiku, jeho problém je v tom, že ho ani tak nezajímá a netěší co sbírá, ale klíčová je cena, za kolik bankovku do sbírky pořizuje. Pokud nekoupí pod cenou, bankovka mu radost neudělá.
Emoce jsou klidné, rád se dozvím od nastupující generace, jak se vlastně sbírájí mince a bankovky!😁 Shání bankovky ve stavu 4(skoro hadry) a ve sbírce má UNC?🙄 Třeba na 1000k/1919 v UNC, by mu nestačilo všechno kapesné od narození!😁
Každého z nás potěší, když koupíme bankovku pod katalog.cenu, ale pod nominál??? To snad ne! Lidový vypravěč hadr!😁 😁
vše okolo Darexu, Tuzexu a jejich poukázek
Zaregistrován
31. 8. 2008
Na to snad ani nemá cenu reagovat, tak jen snad na pár záblesků věcnosti - mluvím-li o českých bankovkách, nemyslím československé. Takže od r. 1993. Série Z mne nezajímají, ale mám na mysli například 500,- Kč, r. 1995 ve stavu UNC. A nesehnal jsem je jako dvou- nebo tříletý...
Prvorepublikové bankovky (třeba zmiňovanou 1000/1919) nesbírám.
Sháním stav 4 u těch bankovek, které nemám.
Je na každém, zda mu 4 stačí nebo ne, sám jsem ale psal, že bych jej rád měl alespoň zatím, než seženu lepší.
Nemám radost jen z bankovky koupené pod cenou. Nechci ale ji přeceňovat. Musím zvažovat, jak naložím s penězi, které mám. Miliony, jak už jsem psal, nedisponuji. I kdybych jimi ale nedisponoval, přeplácet bych nechtěl.
Nejrozumnější by bylo, kdyby, když se mnou nechcete ani obchodovat, ani mi poslat odkaz, jste vůbec nereagoval, stejně to nemělo žádný smysl.
Vážně a skutečně - chorá mysl. Chcete nadávat a zesměšňovat, přitom ani číst pořádně neumíte. Nejsem hulvát, jen se bráním Vašemu hulvátství.
Confidentia dimidia pars profectus, proscipientia ea alia!
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Zaregistrován
27. 2. 2010
MMER, tedy malá korekce: "Kupříkladu za žádnou českou bankovku" - tím "žádnou" se rozumí Kulhánek mínus Zaire mínus série Z. Všechny takové jsi získal za nominál. Na tom není nic překvapivého: pod nominál to nejde a nad nominál většina z nás získala jen II. vydání. S trochou trpělivosti jistě v UNC je/bylo možné získat i II. vydání za nominál. To, že si většina lidí u některých platných bankovek připlatí max. 10% nad nominál, je sice běžné, ale nijak bych o tom nediskutoval (je to cena za netrpělivost a pohodlí). Inflaci je třeba započíst vždy, což pohled na "za nominál" posouvá někam jinam, ale budiž.
Potud Kulhánek. U těch ostatních věcí si sbírej, co chceš, ale mnoho zkušenějších sběratelů ti potvrdí, že kupovat (jakkoliv lacino) stavy 4 není nic jiného než vyhazování peněz.
Zaregistrován
31. 8. 2008
Tady se obávám, že nyní ne já, ale Vy jste mimo realitu a neznáte současné ceny. 10% přirážku si mnozí účtují tak u posledních vydání. Třeba zmíněné pětistovky 1995 se v době, kdy jsem je (v UNC) sehnal za nominál prodávaly až ke čtyřem tisícům, dnes jsou zhruba na polovině, ale pořád mnohonásobně nad nominálem (nejen o 10%), stejně tak dvoustovku, stovky, padesátikoruny atd. U 1993 je přirážka u UNC 50 - 300% /co běžně vídám v aukcích a na burzách/. Na ostatním se shodneme, sám raději investuji do lepších stavů, ale když je mnohdy mezi AU a UNC /třeba/ rozdíl i přes 50%, tak radši sáhnu po AU. Ovšem někdy je UNC zkrátka nedostupné, i proto, že jej mnozí přeceňují, protože vědí, že sehnání kupce je zde skutečně snadnější, a to často i za nadsazenou cenu /bohužel/. Kdyby všichni nakupovali jako já, nepovedlo by se jim to.
Neustále aktualizovaný seznam bankovek a mincí, které sháním a nabízím, Vám rád pošlu e-mailem.
Zaregistrován
27. 2. 2010
Já myslel 10% v rozumném čase po vydání. Série A jsou teď samozřejmě dražší a cenový pohyb u sérií B je známý.
Zaregistrován
24. 2. 2009
Myslím, že tady se není o čem bavit. jako příklad uvedu stránky např. od Klima, kde se vždycky objevují nově vydané série + přirážka do max. 10 %. Takže kdo si chce zajistit 100 % hned tak si mírně připlatí, kdo nechce hledá a doufá , že se mu dostane k rukám za nominál. Nevidím v tom žádnou chytrost ani jiné umění, takhle bankovky nakoupit. Stejně jsem to dělal i u bankovek Slovenska, a kde jsou ceny dnes !!!
A jinak k Vašim sporům asi tolik, každý investuje tolik, kolik si může dovolit. Ale je 100 % jisté, že kupovat bankovky ve stavu 4 je vcelku špatná investice. Nicméně i já mám pár takoých kousků ve své sbírce, ale většinou z důvodu zvláštní anebo málo se vyskytující se perforace. tzv. pro dokumentační účely, jestli to takhle sbírá i MMER 3 tak je to v pořádku, pouze jako přehled na ukázku bych to bral.
Zaregistrován
14. 9. 2008
uz davno nejsou na polovine, t.j. na 2000 Kc. Posledni nabidky byly za 800-900 Kc, coz se sotva proda - viz treba:
http://aukro.cz/500-kc-1995-serie-b-stav-n-i2994349941.html
http://aukro.cz/500kc-1995-serie-b-unc-i2984908742.html
Za nominal ti muze vylezt i z bankomatu, obcas se to postesti ...
Zaregistrován
31. 8. 2008
Pak je to jiná, ovšem je třeba přihlédnout k mému věku a tedy tomu, že jsem je v rozumném čase po vydání sehnat nemohl (vzhledem k tomu, že jsem buď ještě vůbec nebyl, nebo jsem přinejmenším ještě nesbíral). Takže o kupování po vydání nemůže být řeč (leda u posledních vydání, a ty jsem také stáhl hned z oběhu v UNC, tady nebudu Klimovi dávat 10% a poštovné, to je nesmysl).
Zaregistrován
14. 9. 2008
a jeste drobna poznamka:
ono odkladani v momente vydani bankovky (za nominal) taky nemusi nutne byt vyhrou ...
treba kdyz si nekdo 500 Kc 1995 odlozil take v roce 1995, tak v tom ma uz skoro 20 let zakonzervovanych 500 korun. A asi netreba dokazovat, ze 500 v roce 1995 a 500 dneska, tak to je nekde uplne jinde (s ohledem na to, co si za to muzu koupit).
Takze kdyz 500 serii B koupim dnes za 800, porad je to vyhodnejsi, nez kdybych ji odlozil v roce 1995.
I kdyby mi jen lezela na uctu a vydelavala 3% rocne, tak uz tam po dvaceti letech mam neco malo pres 800 Kc, a to i po odecteni dane z uroku🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.