Moderátoři: smith, Misak33, tenzor

flaksik

Uživatel

Zaregistrován:
7. 11. 2012

Vytvořeno:
7. 11. 2012, 08:06

Může mi někdo, prosím, pomoci s určením této antické mince? Předpokládám, že jde o kopii, přesto by mě zajímalo, čeho je to kopie 😉 Fotky nejsou nic moc, ale mám tu mizerné světlo,takže momentálně lepší kvalitu nevyčaruji.
Předem díky

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
7. 11. 2012, 08:18

Máš to tam krásně napsané ... Marcia Otacilia Severa .... manželka císaře Philipa I. Araba

tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

Vytvořeno:
7. 11. 2012, 08:56

Tak napsané to tam sice je, ale určitě chtěl znát i další podrobnosti.. předloha byl tento sestercius:
http://wildwinds.com/coins/ric/otacilia_severa/RIC_0209a.5.jpg
Jak už bylo řečeno, Marcia Otacilia Severa byla manželka císaře Philippa zvaného Arabs (podle původu z provincie Arábie), který vládl v letech 244-249. Některé její mince (zvláště antoniniány a sestercie s hrochem) bývají nesmyslně předražovány.

Jestli je to kopie nemůžu na 100% říct kvůli (ne)kvalitě fotek, ale už jen kvůli tomu že naprosto pravidelný tvar byl u sestercie v té době zázrak, tak nejspíš ano.
Zajímavé je, že revers vypadá jako padělek s umělou zelenou patinou zatímco avers působí celkem důvěryhodně a vypadá, jako by tam byla hnědá patina + písečná "patina"🙂
Takže kdyby byl lepší fotky (ono stačí lepší světlo a zaostřit🙂 ), tak bych se nezlobil.

flaksik

Uživatel

Zaregistrován:
7. 11. 2012

Vytvořeno:
7. 11. 2012, 09:29

Díky moc! Já jsem sice ten nápis rozluštila, ale vzhledem k tomu, že antika není moje hobby, tak jsem nevěděla, kam přesně tu "paní" zařadit 🙂
Odlišnost aversu a reversu jsem způsobila já svým "fotografickým umem".Realitě více odpovídá revers. Kopie to jistě bude, protože ten tvar je úplně pravidelný-jakio když vytáhnete pětikorunu z peněženky 😉 ,linie jsou ostré,nikde žádný škrábanec ani poškození.....
Kolegův dědeček si tuto minci přivezl z Indie jako suvenýr a chtěl vědět, co si to pořídil.
Takže ještě jednou díky moc všem.

kekule

Uživatel

Zaregistrován:
19. 1. 2008

Vytvořeno:
7. 11. 2012, 20:43

.... je to určitě kopie ......

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.