Moderátoři: numismat, smith

Shimy

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2015

#51 - 27. 4. 2015, 11:06

stále mám pocit, ze polovica ludí tu v diskusii si myslí, ze tým, ze som zalozil diskusiu, som ja chcel prispiet do chaosu - práve naopak, chcel som vysvetlenie tej rychlosti rezervacie, a potom neskor naslednych cien, pre laika.
dakujem tým, ktorý to pochopili a prispeli mi nejakými informáciami, ale aj tak nie som o nic múdrejší, zdá sa, že až čas ukáže, ako to bude.
nikoho som ani nechcel uraziť, proste sa snažím získať čo najviac info a prezentujem to od začiatku s pohľadu začiatočníka, ktorý pozná kremnicu, ale nie tu druhu firmu.

frauke 14

Uživatel

Zaregistrován
19. 6. 2013

#52 - 27. 4. 2015, 11:29
ja si nemyslim, ze je to dobry obchod - myslim to vydanie Zobek a dalsie nasobky z tej verzie - to je pre mna zlaty pliesok ,od mne nic nehovoriaceho vydavatela. Cely cas sa ale dotazujem na nazor niekoho, kto sa viac vo veci orientuje, ci ta kremnicka jubilejna verzia by mohla byt slusna investicia, a ako je prijimana odborníkmi, pretoze mne ako laikovy pride hodnotnejsia.

Já myslím stejně ,jako ty.Projekt je to pěknej.Pěkný motiv.Jen to divadlo těch šmelinářů by nemuselo být to je hrůza.Ale jinak by měl sam.do budoucna být lepší Kremnický,protože Zobek to bude razit do nekonečna.Na druhou stranu je to stejné,tak ti to nikdo neřekne!!!!

Fidzi

Uživatel

Zaregistrován
10. 3. 2009

#53 - 27. 4. 2015, 12:54

Shimy, ako si už aj sám pochopil, numizmatika je hlavne o peniazoch. Budeš počuť 100 názorov za a 100 názorov proti. Pri konečnom úsudku aj tak ostaneš sám. Tak zbieraj čo sa ti páči a nenechaj sa strhnúť vlnou, ktorá sa síce pomaličky vzdúva, ale rýchle opadá. 😉
à propos: Vieš čo je najvzácnejšie na najdrahšej minci? No predsa človek, ktorý ju kúpi. 😃

Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Tovy

Uživatel

Zaregistrován
21. 11. 2011

#54 - 27. 4. 2015, 13:22

Presne tak - zjistil jsem, ze numismatika je naprosto individualni "sport". Kazdemu se libi neco jineho. Ja treba z meho oboru nechapu, jak mohou lidi davat stovky EUR za doryvane mince. Vidim to skoro kazdy den. Premyslel jsem o tom dlouho a nakonec jsem dosel k nazoru, ze to nemusi byt nezkuseni sberatele, spise mam pocit, ze se jim to libi a maji penize, tak si to koupi. To same u ruznych pochybnych pozlacenych minci - lidi si to kupuji, protoze je to leskle, vypada to jak zlate a libi se jim to. Tak to koupi. Podobne je to i u jinych minci. Kde je poptavka, tam jsou mince. Smelinari si vydelaji, vsichni jsou spokojeni. A ostatni se zabavime alespon v pseudonumismatickofilozoficke debate, zda to ma ci nema smysl🙂

Shimy

Uživatel

Zaregistrován
22. 4. 2015

#55 - 27. 4. 2015, 16:43

vdaka moc, presne takýto som nakoniec získal pocit, asi je to individuálne, co sa komu páci, koho osloví aká história mince, alebo príbeh týkajúci sa mince a podobne..

Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován
17. 3. 2014

#56 - 27. 4. 2015, 19:26

Byl jsem zrovna u toho, když pán přišel s tímto návrhem na dukát do Aurey. Měl jsem ho v ruce a kdybych tušil, co kolem toho bude, prohlídl bych si ho líp. Pro mě to v tu chvíli byl nezajímavý žetonek, jakých je v každé hrabačce plno. Vyvolávačku tehdy myslím stanovili na nějakých 20 tisíc a pán se hrozně divil, proč tolik. Já teda taky.🙂

lanci

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2011

#57 - 27. 4. 2015, 20:17

=numismatik-fj
Mám několik poznámek k tvorbě Josefa Šejnosta, o které píše ve svém příspěvku číslo 13 "Ander".

V roce 1922 vyhlásil ministr Alois Rašín veřejnou anonymní soutěž na umělecké provedení nových československých dukátů a podmínka byla, aby na líci dukátu byl obraz knížete Václava a opis NEDEJ ZAHYNOUTI NÁM I BUDOUCÍM. Tato soutěž byla obeslána více než 80 návrhy a soutěže se zúčastnili přední čeští výtvarníci jako Jaroslav Benda, Ladislav Beneš, Jaroslav Brůcha, Jan Čejka, Zdeněk Dvořák, Josef Fojtík, Emanuel Hrbek, Antoním Mára, Antonín Odehnal, Josef Sláma, Otakar Španiel a také Josef Šejnost.
V umělecké porotě, která posuzovala návrhy zasedali význační českoslovenští výtvarníci a také numismatický odborník a první předseda Numismatické společnosti československé Eduard Fiala. Ze soutěže vyšel vítězně návrh autorů malíře a grafika Jaroslava Bendu a profesora Otakara Španiela. Porotou oceněné návrhy byly vyobrazeny v časopise Výtvarná práce ročník 1923, 2.číslo.

Bohužel návrh Josefa Šejnosta nebyl vybrán a on se cítil rozhodnutím a jednáním komise komise poškozen a proto požádal mincovnu v Kremnici, aby mu umožnila vyrazit dukáty ve své vlastní režii. Byl odmítnut a proto se rozhodl požádat mincovnu v Paříži (dopis ze dne 7.7.2013) o ražbu jeho návrhů na dukát a tato provedla ražbu a dne 9.10.1923 obdržel mistr zásilku z Paříže, která obsahovala dukát značený "ESSAI" a 20 kusů bronzových odražků taktéž značených "ESSAI". Dukát věnoval mistr vdově paní Karle Rašínové a větší část bronzových odražků různým osobnostem a dokonce jeden odražek zaslal mincovně v Kremnici, která ho ovšem odmítla přijmout.

Dne 22.9.1924 obdržel mistr další zásilku z Paříže, která obsahovala další dva dukáty, které již nebyly značeny "ESSAI", ale pařízká mincovna je označila puncem "delfínem" a tyto dva dukáty si mistr ponechal.

Další zajímavostí je, že pan Polívka Eduard měl ve své sbírce také jeden odražek tohoto dukátu s nápise "ESSAI", ovšem jako kov je uveden mosaz a podle všeho je na tomto odražku číslo 259 (víc informací o tomto odražku nemám).

A jako třešničku na dortu, přidávám informací, že na aukci ČNS Praha 15.12.2001, položka 1721 byl vydražen bronzový odražek značený "ESSAI" (0.0) za cenu 40.000 Kč.

Použitá literatura:
Jiří Boháč: Medaile a plastiky Josef a Zdeněk Šejnostové
Eduard Polívka: Československé mince 1918-1997
Aukční katalog ČNS Praha
a další odkazy.

co tak to napisat cele.z historie je zjavne a zname,ze vyhral sejnostov namet a nie od spaniela a bendu. namet zmenili po atentate na rasina.vitazny namet bol od sejnostu.takze ked nieco napises,napis vsetky fakty.

lanci

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2011

#58 - 27. 4. 2015, 20:20
Tak jak říká nerva81 !!!! nejenom že inspiroval Kremnici ale i Zobeka a Vránu ! ty dukáty 2014 měly ještě smysl pokud to nebudou razit každý rok ale todle ? ostatně proč ne ... originál až už měděný nebo zlatý je nesehnatelný ..... ale taková pohádka a ty čachry machry na Aukru a na Burze mincí ...... všechno fiktivní příhozy a zvedání ceny ! tak například z mých asi 50 známých sběratelů a investorů a klientů chtělo sv.dukáty 2014 asi polovina zbytek na to nadával. Ale todle zatím nechtěl po mě nikdo a ani o tom nemluvil tak nechápu co zájmová skupina , která je do toho namočená tak píše že v Čechách je po tom hlad a pomalu se tu o to bijeme ! jediná manipulace je ze Slovenska ! jak se toho páni a mincovna rychle za těch 650 eur nezbaví tak to neprodají za měsíc ani za 300. Ostatně náklady na ražbu + DPH jsou asi kus 4000Kč , autorské práva jsou zadarmo jelikož vypršely . Jen díky bohu že Šejnosti jsou aspoň označeni znaménkém mincovny na rozdíl od dukátů 2014 :-( A co bude další ? už tu máme vzácné svaté václavy novoražby , nerealizované vzácné ražby doražby a na zasmání ,,prvoražby,, 5 haléře 1924 , že by další na řadě byly Sokolové , stotiny a řepy ?

som registrovany na strane burza-minci.com a v zivote by som si nedovolil tvrdit co pises ty,ze sa umelo navysuje cena dukatu od sejnostu na tejto stranke.po tom sejnostovom dukate je vysoky dopyt a nie ziadne fiktivne obchody.a mimochodom,dopyt z ciech naozaj je.ze z tvojho okruhu to nikto nechce ma byt vypovedat co?je to len zrnko piesku a nie vsetci zberatelia.

lanci

Uživatel

Zaregistrován
27. 2. 2011

#59 - 27. 4. 2015, 20:31

cele mi to nadavanie na razbu pripada takto:niekto si ich nestihol rezervovat,tak skripe od zlosti a nadava na razbu.ale stavim sa,ze keby ste pani mali moznost si ich kupit za emisnu cenu,tak by ste si ich kupili a spievali ody

dula77

Uživatel

Zaregistrován
1. 8. 2010

#60 - 27. 4. 2015, 20:38

je to to isté, ako medaila Karla Gota, len tu hráte inú pesničku. S dukátom to nemá nič spoločné.

blasko.juraj.ml@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.