Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
26. 7. 2007
Tak treba zalozit temu starych faktur, uctov, ucteniek atd🙂
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
27. 12. 2010
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.
Zaregistrován
23. 11. 2010
Vďaka za link - zaujímavá je anketa o tom, kto aký písací stroj vlastnil, ktorú jednoznačne vyhral CONSUL - takže skôr než nová téma týkajúca sa "starych faktur, uctov, ucteniek atd" sa možno oveľa skôr sformuje skupina fanúšikov tejto značky ;-)
Čo sa týka tej ceny (1989) tak pre veľa ľudí to bol jeden mesačný plat. Otázku ceny v súčasnosti ale nemôžeme urobiť nejakým "kurzovým" prepočtom - v 90-tych rokoch u nás došlo k veľkej zmene technológií a na prelome storočia nastúpil internet, a čokoľvek off-line súvisiace so záznamom a zhromažďovaním dát je mimo hru - aspoň z pohľadu masovej produkcie a obchodu. Spomeňte si na pomerne krátke obdobie, keď nastúpili elektronické písacie stroje - jednou z vecí na ktoré som chcel v rámci prieskumu poukázať je to, že aukciách sa vôbec nepredávajú (čo je trochu škoda, lebo to pre ne neveští nič dobré - mimochodom používa v súčasnosti niekto elektrický alebo elektronický písací stroj ?).
V spojení s režimom pred prevratom ´89 sa mi ešte vybavil film "Životy tých druhých" (Das Leben der Anderen, 2006), o praktikách sledovania východonemeckou "Stasi", kde stopujú autora textu napísaného na písacom stroji a autori filmu v nás vyvolávajú dojem, že "Stasi" mala k dispozícii databázu a vzorníky písma všetkých strojov v NDR - kto vie, či je to pravda ... alebo len umelecká nadsázka na dotvorenie atmosféry toho filmu. Možno tou cenou písacích strojov pred ´89 nepriamo eliminovali nákup strojov do domácností - čo byt, to samizdat ...
PS: Postupným čistením sa mi podarilo rozpohybovať celú klávesnicu a dokonca sa začala prevíjať aj páska - stroj má malé "perličkové" písmo, takže úder malým "o" 2x za sebou zanechal jednoznačnú dierku v páske :-) Stroj už teda píše, ale ešte dve veci nepracujú správne, ale zdá sa mi, že ich tiež vyriešim vyčistením ... hlavne, nerozkýchnuť si šróbiky :-)
Obrázky:
Zaregistrován
27. 5. 2015
dobrá práce a hlavně ty šroubky mě dostali😃
Zaregistrován
1. 6. 2010
u nas doma sa pouzival tento
stal nas nejakych 200 korun
otec na nom robil faktury
Obrázky:
joeolahfamily@azet.sk
Zaregistrován
26. 7. 2007
Tomi - to si fotil kamenom? :-)
Ledva precitam ze to je nejaky Rheinmetall
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Zaregistrován
1. 6. 2010
Zaregistrován
23. 11. 2010
Neviem, či ste postrehli, ale mne sa zdá, že po vzniku tohto vlákna, podstatne stúpla ponuka písacích strojov na aukre (denne pribudne 7-12).
Vrátim sa k spomínanému sledovaniu aukcií.
Ebay(de) – sledoval som 100 aukcií, z ktorých sa za asi 32 hodín (31.VIII.-2.IX.2015) predalo 24 písacích strojov – myslím si, že v ČR a SR takýto počet strojov zmení svojho majiteľa v podstatne dlhšom období (na aukre sa v rovnakom čase predali len 3 stroje).
Samozrejme vzorka je malá, ale na druhej náhodne vybratá (kto chce môže zhromaždiť a vyhodnotiť informácie a bude ich mať možnosť porovnať s týmito).
V prvom rade musím opraviť svoje povrchné tvrdenie, že elektronické a elektrické stroje sa nekupujú – predalo sa ich totiž 5 (20% z predaných). Podiel predvojnových je 30% a mechanických strojov novšej výroby 50% z predaných.
Čo sa týka značiek:
Olympia 25 %
Adler 12.5%
Brother 12.5%
Ideal 8.3%
Ostatné len po jednom kuse.
Dosiahnuté ceny sa pohybovali v rozmedzí 1-81€ s priemernou cenou 14.82€
1€ = 25%
do 5€ = 12.5%
6-11€ = 25%
12-19€ = 0%
20-29€ = 30%
30-80€ = 0.25%
nad 80€ = 0.25%
Najvyššiu cenu dosiahol písací stroj Adler (1910) zo štartovnej ceny 60€ na 81€ po 4 prihodeniach. Priemerná cena predvojnových predajných strojov je na úrovni 26€.
Aspoň takými číslami, čo sa týka cien, som chcel podložiť svoj názor, že očakávania väčšiny predajcov sú nereálne nadhodnotené vzhľadom k súčasnému pomeru ponuky a dopytu, a tiež z pohľadu diskutabilného (ČR) a v podstate nejestvujúceho (SR) „trhu“. Nemyslím si, že je možné v našom priestore operovať s niečim ako „tržná cena“.
Pokiaľ na aukre začnete od koruny, tak stroje, ktoré som už spomínal sa predali jeden za 4 Kč (Erika !!!), potom nie celkom vzhľadný (ale z môjho pohľadu predsa len) Hermes Baby za 5 Kč. O niečo lepšie dopadol Remington 12 predaný za 494 Kč (ten však od koruny nešiel a aj podľa obrázkov vidieť, že je to stroj inej kategórie než ten zúbožený Hermes – tá Erika to bol fakt „Kauf“).
Zaujímal som sa ešte o počet prihodení. Ani jeden stroj sa nepredal cez pevnú cenu (sofort kaufen – kúp teraz). Na všetky predané stroje bolo spolu 68 prihodení, v priemer 2.83 ponuky na jeden stroj. Len na základe jednej ponuky sa predalo 50% strojov z 5 len za štartovaciu cenu 1€ (to opäť potvrdzuje, čo som napísal vyššie). Najviac ponúk (12) padlo na stroj Gossen Typa bordovej farby, ktorý to však z vyvolávacej ceny 1€ dotiahol na nadpriemerných (v porovnaní s vyššie uvedenými údajmi) 32.47€, pričom víťaz pôvodne počítal, že snáď vystačí s ponukou 12€ (ak sa nemýlim, tak 12 ponúk podalo 7 záujemcov – teda toto bola najzaujímavejšia aukcia zo sledovanej vzorky :-)
Myslím si, že na niekoľko otázok položených na začiatku, sme odpovede našli. Ďalšia diskusia ukáže, kde sa mýlim (na čo som zabudol z toho, čo som tu chcel napísať) a tiež som zvedavý, ktorým smerom sa táto diskusia ďalej vyberie.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Teraz trošku "teórie" zo základnej typológie písacích strojov z pohľadu ich účelu (veľkosť a hmotnosť), pri ktorej môžeme rozoznať tri typy:
1., CESTOVNÉ stroje (traveller, portable) majú najnižšiu hmotnosť a najmenšie rozmery. Ich hmotnosť sa pohybuje od 3.5 - 5 kg. Údajne najmenším písacím strojom je GROMA GROMINA (kto má, prosím o doplnenie konkrétnych údajov). Gromina bola predchodcom pravdepodobne druhého najmenšieho stroja vyrábaného tou istou firmou a síce veľmi populárneho typu GROMA KOLIBRI - výrobca upozorňuje najmä na jeho rekordne nízku výšku 6 cm (pozri obrázky s údajmi o rozmeroch). Na treťom mieste by mal byť HERMES BABY, aj keď s úplnou istotou to poradie nemusí byť takéto, pretože GROMA uvádza rozmery bez kufra, zatiaľ čo kovový kufor HERMES BABY je integrálnou súčasťou stroja. Ideálne by bolo mať ich k dispozícii všetky naraz a porovnať ich (na snímke, kde sú štyri stroje, je Groma Kolibri vľavo hore a Hermes Baby vpravo hore - ešte dodám, že parametre mojich Hermesov sa síce zhodujú v rozmeroch zatvoreného kufra 287 x 287 x 67 mm, ale jeden váži 3893 a druhý až 4075 gramov). Zaujímalo by ma aký je najmenší stroj československej výroby (žeby sme to tu skúsili zistiť, či to nebude opäť niektorý CONSUL ;-)
2., PRENOSNÉ stroje boli vyrábané na občasné používanie. Tiež bývajú označované slovom portable, ale tu naozaj len v zmysle kufríkový, pretože s hmotnosťou 5-10kg to na časté nosenie nie je. Niektorí výrobcovia používali pre stroje tejto triedy typový prívlastok MEDIUM.
3., KANCELÁRSKE stroje sú najkvalitnejšie či už pre rýchlosť písania (čo potvrdzovali práve výsledky rôznych súťaží) alebo pre rozsah a úplnosť znakov a symbolov. Za túto kvalitu však mali najväčšiu hmotnosť a rozmery. Boli však projektované do zavedených kancelárií s obrovskou písomnou produkciou. (Možno by sme tu mohli zase prísť na to, kto má najväčší a najťažší písací stroj ;-)
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Priebeh „diskusie“ v tomto vlákne nevnímam ako monológ, pretože nepriamo (aj so mnou) komunikujete spôsobom, akým ste začali podávať svoje ponuky, buď priamo, alebo na príslušných miestach internetu :-)
Terajší stav som charakterizoval prevahou ponuky voči dopytu. Preto si myslím, že pre Vás môže byť zaujímavé, čo pri ponukách zaujíma niekoho, kto si občas nejaký písací stroj zakúpi.
Ponuka (inzerát) by mala obsahovať:
1., fotografiu
2., popis
Spôsob, akým písací stroj predstavujete, naznačuje aj to aký typ komunikácie je možné ďalej očakávať ...
1., FOTOGRAFIA
Inzerát bez fotografie, s popisom „Predám písací stroj.“ Cena „dohodou“. NEZAUJME.
Nezaujme ani fotografia typu „satelitný snímok“, kde je napríklad snímka stroja zo žabej perspektívy s tým, že stroj je položený na dvojmetrovom šatníku hore (taký inzerát aktuálne jestvuje :-)
V podstate stačia dva obrázky (odporúčam však využiť taký počet, aký príslušný portál umožňuje aspoň zadarmo).
a., CELKOVÝ POHĽAD – stroj, pokiaľ teda nie je jedinou vecou na snímke, by mal na fotke aspoň dominovať a už tohto snímku by mala byť zrejmá značka a stav opotrebovania (ďalšie fotky by mali obsahovať pohľad na klávesnicu, na všetky nápisy a prípadné poškodenia; to platí o kufríku a ďalšom príslušenstve) – už touto prvou fotkou je dobré odlíšiť svoju ponuku od stoviek iných – to neplatí len pre písacie stroje, ale všeobecne.
b., KLÁVESNICA – PÍSMO = z druhého obrázku by mal záujemca zistiť, akú má stroj klávesnicu. Nie vždy sa však podarí odfotiť všetky klávesy tak, aby sa dali prečítať, preto by som ako druhý základný obrázok navrhol skôr NÁHĽAD strojom napísaného textu (obr. č. 1). Takýto náhľad dokladá, že stroj je funkčný, dokladá v akom stave sú jednotlivé typy – proste ako stroj píše a naklepaním všetkých znakov (bez šiftu a so šiftom) dostane záujemca vlastne kompletnú informáciu.
IDE TOTIŽ O TO, že niektoré sériovo vyrábané stroje majú rôzne originálne (až jedinečné úpravy), môžu mať zaujímavé písma (fraktúra-švabach; kurzívne písma napodobňujúce rukpoisný text), prípadne iné zvláštnosti, na ktoré takto môžete upozorniť – tým sa stroj stane zaujímavejší nie len pre zberateľa.
EŠTE STÁLE SÚ ĽUDIA, KTORÝ NA STROJI PÍŠU !!! Ja píšem na stroji takmer každý deň. Samozrejme zhruba dve tretiny mojej písomnej produkcie pokrývajú počítače, veľa píšem rukou, ale niektoré veci píšem zásadne len na stroji.
Ukážky zujímavých až kurióznych typov písma písacích strojov sa dajú ľahko vygúgliť a možno práve ten Váš také nezvyklé písmo obsahuje, len sa z Vašej ponuky o tom nikto nedozvie ...
2., POPIS
Mal by obsahovať značku a typ.
Pokiaľ k stroju už nemáte žiadne papiere, tak nápisy na stroji obsahujú dostatočné informácie, ak sú zošúchané tak pri výrobnom čísle býva spravidla aspoň „Made in“.
Záujemca chce vedieť, akú má stroj klávesnicu (nedá sa tak ľahko "prepnúť" ako na PC) - prípadne typ a veľkosť písma (ja napríklad zháňam dobre píšuci cestovný stroj so slovenskou klávesnicou s malými typmi – 2.3 mm a menšímí – ak vôbec také sú ...).
Nepokúšajte sa veľkosť písma udávať v bodoch, je totiž viacero systémov (noriem) a pravítkom, či šublérou sa to dá veľmi jednoducho určiť tak, že záujemca tomu jednoznačne porozumie. (Odmerať veľké písmeno "I").
V podstate celý tento popis týkajúci sa klávesnice vyriešite spomínaným „druhým náhľadovým obrázkom“, ktorý som tu nazval „KLÁVESNICA-PÍSMO“ – jeho výrobou si ušetríte priestor v ďalšej komunikácii a naviac Vaša ponuka sa tým výrazne odlíši od ostatných; ďalej to, že ste si s tým dali prácu u kupujúceho zarezonuje veľmi pozitívne a "zapôsobíte ako pedant" – v záplave ponúk je to výhoda.
Popis teda obsahuje identifikačné údaje, funkčnosť (prípadné defekty) a upozorňuje na zvláštnosti, pre ktoré je stroj „zaujímavejší než ostatné“ ;-) Internetové vyhľadávače nikdy nespia ...
Aby ste mohli vypočítať poštovné, potrebujete poznať hmotnosť – preto je lepšie, odvážiť to hneď a hmotnosť zaradiť do opisu už pri podávaní ponuky.
ZLOŽITÉ a PREHNANÉ?
ZHRNIEM:
1., Stačia iba dve fotky: celkový pohľad a písomný prejav stroja.
2., Popis obsahuje, názov a typ stroja a ďalej informácie, ktoré sa dajú nahradiť druhým obrázkom – „písomný prejav stroja“ (opäť obr. č. 1).
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.