Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith
Zaregistrován
23. 11. 2010
... keď som sa tu zaoberal najmenšími písacími strojmi, tak som naznačil, že to poradie nemusí byť jednoznačné. Väčšinou sa totiž výrobcovia predháňali v uvedení výšky stroja, pričom ostatné parametre bez obhliadky reálneho stroja neuvádzajú ani veľkí fanúšikovia strojov na svojich stránkach - a je ich veľa ...
Za najmenší "vreckový" písací stroj niektorí považujú aj akýsi "štítkovač", ktorý síce vytláča typizované písmo ale len na pruh papiera - ak som to správne pochopil - či to je písací stroj alebo nie nechávam na posúdenie odborníkom (prvý obrázok).
Proletárske noviny NEUES DEUTSCHLAND z 22. decembra 1948 informovali, že najmenší písací stroj na svete konštruujú práve súdruhovia z ľudového Maďarska a to v budapeštianskej firme DANUVIA, ktorý mal mať výšku len 5 cm (Groma Gromina z NDR má 6 cm) so základňou 30 x 19 cm a na trh mal byť uvedený už v roku 1950 (druhý obrázok).
Lenže na začiatku 1950-tych rokov, sa už vo Francúzsku vyrábal stroj ROOY Portable, ktorý mal výšku len 4 cm a naviac úžasnú konštrukciu kufra - skutočne kompaktné riešenie. (Na poslednom obrázku porovnanie Hermes Baby - hore a ROOY dole).
Takže vyriešiť otázku: Kto má najmenší ? - nebude také ľahké ...
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Mal by som prosbu na majiteľa písacieho stroja KRIŽAN - NIKA.
Okrem rozmerov, hmotnosti a písma by ma zaujímalo, kto, kde a kedy ho vyrábal.
Zvláštnosť tejto značky sa mi spojila s reklamou na tento písací stroj - niekedy v 1980.-90. rokoch, kedy sa mi zdá, že sa o tomto stroji písalo v časopise, buď ELEKTRÓN, ZENIT PIONIEROV, alebo ELEKTRÓN+ZENIT (E+Z), dokonca sa mi marí, že tam bola nie len reklama, ale aj článok o výrobcovi (?). To všetko by sa mohlo dať zistiť práve priamo zo stroja, či pripojenej dokumentácie.
Proste mi to vŕta v hlave. Ďakujem.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2010
Výstava písacích strojov v Žiline
Obrázky:
Zaregistrován
22. 9. 2014
Vyhodím toto vlákno nahoru.Našel jsem na půdě zvláštní stroj asi psací. Moje intuice mi říká , že jde o psací stroj pro slepce, ale nejsem si jistý. Další věc myslím si, že pochází z doby cca 1930 - 1940. Vpředu je nálepka KARL NEUBERT BUNDEN SCHREIBGERAT LEIPZIG W33. Je asi v komplet stavu , ale sem tam rez a chtěl by rozchodit. Zajímá mne jestli to má nějakou cenu, nebo to prsknout do popelnice ? Omlouvám se za foto je to foceno mobilem , protože mi odešel foťák. Díky všem, jo a bylo by to případně k prodeji pokud by to někdo chtěl.
Obrázky:
Zaregistrován
16. 11. 2014
Juro,myslím že je to velmi zajimavá věc pro sběratele.............chtělo by to restaurovati a pak cena bude někde jinde. Každopádně to není často videt. Jo a roky okolo 1930 si určil fajně !!!
Zaregistrován
22. 9. 2014
Ještě dodám, že nevím zda je kompletní, kovové části jsou orezlé, ale myslím,že by asi šel bez problémů rozchodit. Jak jsem ho snášel z půdy , tak se část určená k psaní jakoby posunula na stranu a já jelikož neznám systém, tak ji nedokáži vrátit, takže si myslím, že by po renovaci mohl být funkční. ALE NEZARUČUJI, protože tento mechanický systém neznám a nedokáži to spolehlivě říci. Ten válec pro papír (?) je asi dřevěný ...
Zaregistrován
22. 9. 2014
Dík, ty brďo v prvním okamžiku jsem myslel, že jsem na půdě objevil Enigmu😃😃😃 Protože děda mé ženy po válce natahal domů různé krámy, které ukradl z věcí, co byly na hromadách po němcích při odsunu😃 Možná to neukradl, ale pokud vím, tak v té rodině nikdo nebyl slepec... kde se to tam vzalo je pro mne záhada. Třeba to vůbec není psací stroj, fakt nevím...
Zaregistrován
16. 11. 2014
Taky si nejsem ůplně jist,ale nikdy sem nic podobného neviděl,a to už sem něco viděl!!! A " ENIGMA" to 100 % není,tu sem již viděl!!! Ale i tak ,uvažuj o restaurování a prodej až pak. Uvidíme,třeba to nekdo upřesní!!!!
Zaregistrován
22. 9. 2014
Stando já nemám nikoho , kdo by to restauroval ... Tak to budu muset nechat na případném sběrateli ten už bude vědět co s tím. Já se radši ten válec ani nesnažím vracet zpět , abych něco nepoškodil neznalostí té mechaniky. U normálního stroje bych věděl, ale tady si netroufám. No třeba si toho mého příspěvku zakladatel vlákna všimne a řekne vo co gou. S tou Enigmou jsem si dělal kozy samosebou😃
Zaregistrován
23. 11. 2010
Mašinka je z roku 1902.
( http://www.collezionipedrali.it/elenco_macchine_da_scrivere.html )
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.