Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith
Zaregistrován
19. 1. 2008
to bertik-b1 ...... kdo ?? ... trošku nerozumím dotazu .... na fotce je blanc lucemburského vévody Václava I .. 😃
Zaregistrován
20. 8. 2007
na osvěžení paměti 😉
harly27 napsal/a:
narazil jsem na tuto minci,muze mi nekdo poradit o co se jedna? diky
Obrázky:
kekule napsal/a:
blanc gros, v tomto případě Václava IV . .... vyskytuje se ještě stejně vypadající mince, též se jménem Václava, ale pouze titulem vévody, a to se jedná o Václava I. (tuším bratra Karla IV ?? - opraví mě někdo ? )
Zaregistrován
19. 1. 2008
jooo ...... tak je to stejný nominál, ale jiný panovník ...... jednou je to Václav I. (nevlastní bratr Karla IV.) a jednou náš Václav IV. .. rozdíl je v titulatuře .... pokud není u Václava uvden titul krále českého, jedná se o Václava I.
Zaregistrován
10. 6. 2006
kekule si tieto veci predsa nemôže pamätať, veď už má predsa len svoj vek.😉 Tak všetko najlepšie...
Zaregistrován
20. 12. 2012
Nové Čechy(Česká Falc).Patří to sem?Časově by to mohlo odpovídat.
Obrázky:
Zaregistrován
15. 7. 2007
patri to spise do drobne mince grosoveho obdobi. ale uplne mimo nejsi. zde je to spis urceno (ac to neni vylozene receno) hrube minci
Zaregistrován
20. 8. 2007
nějaké mince těchto zahraničních lén České koruny jsou v sekci Drobné peniaze grošového obdobia
Zaregistrován
23. 6. 2007
Bertík: Myslím si, že to máš správně. Falc, mincovna Erlangen, Václav IV.
typ podle Nechanického jako BXXXII.
Pěkná věcička. Líbilo by se mu u mně.😆
Zaregistrován
11. 3. 2009
Dám sem na ukážku můj poslední přírůstek :
Tourský groš Karla IV Lucemburského. Rok ražby ani místo není přesně známo. Podle titulu REX by mělo jít o období 1346-1355, ražba před rokem 1349 je však málo pravděpodobná. Raženo nejspíš v některé z říšských mincoven (Cáchy?, Frankfurt?, jinde ?), 3,48 g.
Nemám k tomu žádnou literaturu, takže jenom z netu : občas zazní pochybnosti, zda se nejedná o ražbu francouzského krále Karla IV Sličného (Le Bel) (1322–1328 ). Na všech aukcích v poslední době je však anoncován jako Lucemburková ražba. To h v KhAROLVS přitom není typické ani pro jednoho z nich. Nemáte k tomu někdo něco víc ?
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
15. 5. 2009
Kluge, č. 901 ho uvádí jako Karla IV., mincovnu píše Frankfurt s otazníkem. Totéž č.902 s císařským titulem po r. 1355.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.