Zaregistrován
20. 7. 2010
Nevím, tohle je recept od restaurátorů starých tisků, kde lep samozřejmě nehraje roli. Nicméně, musí jít o opravdu silný koncentrát - 90% a víc. Docela bych však věřil, že lékařský benzín, který lep nepoškozuje, by mohl dosáhnout stejného smrtícího účinku na dotyčnou plíseň (bez záruky).
Zaregistrován
10. 2. 2014
Tak jsem zkoušel na vyřazený známce ze zvědavosti to savo proti plísni, abych věděl co to udělá s lepem a lep šel do kytek. Známka je bez lepu. 😁
Zaregistrován
17. 11. 2006
Myslím, že použitím Sava šla do kytek i známka.
Zaregistrován
9. 11. 2006
Myslim ze v beznych domovnich podminkach jako jsou dnesni normalne obyvany byty nebo domy (i s plast. okny) kde se normalne topi a aspon obcas vetra onu plisen nikdy nechytite. Pokud teda nemate v pokoji botanickou zahradu nebo nemate znamky ulozeny nekde v koupelne nebo v kuchyni kde denne varite 5 hodin ovar, drstky nebo starou slepici.. nebo pokud denne ve vlhky garsonce s plisni na zdi v obrovskym hrnci na sporaku nevyvarite pleny pro vase trojcata tak jako driv :-)
Podle mne byly vsechny ty rezaty znamky dlouhodobe skladovany nekde na pude, ve sklepe, v kulne nebo nekde na dvorecku v byvaly kralikarne..
Ale dal bych si samozr. pozor i na moznost nakazeni od nejakejch jiz infikovanejch po case pridanejch k tem zdravejm..
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Zaregistrován
10. 2. 2014
Kéž by jsi měl elle pravdu. Tak vývařovnu a prádelnu doma nemám, ale je fakt že mi jednou když sem hodně vyvařoval a měl zabedníno, zrezly činky a z oken se lilo. -)) Ale ted už mám mikroventilaci tak snad nic nehrozí. -)
Zaregistrován
7. 4. 2013
Známku bych se bál máchat celé hodiny v jakémkoliv koncentrovaném alkoholu, kdoví, co to udělá s barvami. Co se týče lepu, třeba isopropylalkohol by se ho nemusel dotknout, je už dost "mastný". Ale podstatné je, že s rezavými skvrnami to asi nehne ani po usmrcení plísně, které bych řekl, že v ethanolu proběhne velmi rychle. Savo je +/- 95% voda, takže není divu, že se lep při ponoření známky rozpustí.
Zaregistrován
7. 4. 2013
Nejšetrnější zabití plísně by bylo poslat na známku 20-25 kGy radiace, ale to se praktikuje v domácnosti dost špatně😃.
Zaregistrován
10. 2. 2014
A co to zkusit v mikrovlnce? -)))
Zaregistrován
7. 4. 2013
To by bylo jako "operace se zdařila, ale pacient zemřel"
Zaregistrován
7. 4. 2013
Jinak rezavé skvrny se dají poměrně úspěšně chemicky odstranit z ražených známek, nebo známek bez lepu, ale nechci to moc propagovat, aby se nám zase nerozjeli "domácí kutilové" a na odrezené známky pak vesele nenatírali nový lep nebo netiskli falešná razítka...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.