Zaregistrován
14. 1. 2018
Dobrý den,
Sbírám sady mincí a nedávno jsem zakoupila na internetu od docela aktivního prodejce sadu mincí 1994 v matném provedení, ale mám o ní trochu pochybnosti. Nezdá se mi tam hlavně 20 haléř, mám pocit, že mu chybí ražební lesk a že by s ním nemuselo být všechno v pořádku. Pokusím se sem vložit scan, který jsem musela hodně zmenšit (1994 matna 2M 01; 1994 matna 2M 02), ale tam to není až tak moc vidět, ve skutečnosti to vypadá trochu horší. V sadě jsou mince dvou mincoven: HM a BJ, ale viděla jsem, že jeden další docela známý obchodník má v nabídce tuto matnou sadu a u ní uvedeny 3 mincovny: HM, RCM, BJ, bohužel z jeho fotky nejdou mincovny přečíst a na můj mail s dotazem mi neodpověděl.
Proto Vás prosím o váš názor a případně informace, kdo by mi mohl sadu prohlédnout a zodpovědně říct, zda je v pořádku nebo ne. Nejlépe v JM kraji, ale v případě nutnosti přijedu i jinde.
A ještě bych měla jeden dotaz. Dá se někde zjistit, které mincovny by měla každá sada 1993 a 1994 obsahovat (pokud to nebylo tehdy vkládáno do těch sad vyloženě náhodně)? Tyto sady jdou bohužel otevírat a tak tam může být vloženo cokoliv. Mám sadu 1994 – 3 mincovny HM, RCM, BJ a v ní je 20 haléř HM, který mi připadá jako matný (viz. scan 1994_3M_mat20h 01; 1994_3M_mat20h 02).
Nebo sem můžu vložit tabulku, které mincovny mám v sadách já.
Předem mockrát děkuji za odpověď.
Tak bohužel, nevím, jak vložit obrázek, aby šel po rozkliknutí zvětšit (při normálním vložení je to dost malé).
Zaregistrován
14. 1. 2018
Tady je výřez halířů z té matné sady 1994, je to ale malé, fakt nevím, jak to sem dát, aby se to zobrazilo větší.
Obrázky:
Zaregistrován
23. 11. 2011
matnou sadu dělal snad jen Jablonec, ne? Z té fotky mi to příjde ok, je tam matná úprava povrchu z mincovny, co to ale dělá s mincemi po čtvrtstoletí...
Zaregistrován
14. 1. 2018
Moc děkuji za odpověď. Už jsem pohledala na netu a zkontrolovala jsem si ty mincovny a u všech sad mi mincovny sedí. Podle informací, co jsem našla, by měla být ta matná sada pouze z Jablonce a to 2 mincovny. Někdy se zkusím podívat k tomu prodejci, co ji prodává jako "3 mincovny", třeba to bude zajímavé a možná se jen spletl. Taky ji ukážu jednomu zkušenému sběrateli, ať mám jistotu s tím 20 hal.
Tak ještě jednou díky.
Zaregistrován
3. 7. 2015
Vzdy je nejlepsi podivat se do specializovaneho katalogu. Odpovede na vase otazky naleznete zde (napriklad o sadach 1994 na str. 64-65):
https://www.zlate-mince.cz/Katalog_minci_a_medaili5.pdf
Ostatně soudím že EU musí být zničena.
Zaregistrován
27. 5. 2015
Tak koukám, že sada ke vzniku Československa bude narůstat asi hodně na ceně. Na Aukru je už za 3000,-.
😉
Zaregistrován
27. 5. 2015
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.