Zaregistrován
11. 3. 2009
A ještě jedna z netu
Obrázky:
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Zaregistrován
10. 3. 2009
Dnes som zažil päť minút v raji...
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.152 Auctions / 35.000 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
30. 9. 2010
fuuu...
tak nad Apafim mozes len slintat,
toto sa beznemu zberatelovi len tak nepritrafi .
kde to maju,
niekde v Rumunsku ?
jacisin76@yahoo.com
Zaregistrován
10. 3. 2009
Magyar Nemzeti Muzeum. Majú tam ešte zopár zaujímavých kúskov... Bol to šok a orgazmus zároveň.
Obrázky:
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Ešte stále je pred tou vitrínou natrepaný abakus z Kremnice? 😉
Ináč, na môj vkus tam majú až priveľa zaujímavých kúskov "dovezených" zo Slovenska (hlavne Bardejov, ale aj Kremnica, atď.). Ale múzeum je to skutočne krásne a zaujímavé. Tešil som sa, že uvidím zbierku mincí grófa Ferenca Széchényiho, ale nakoniec tam bolo len pár vitrín s mincami a v jednom tmavom kúte bola jeho mincová skrinka s asi tak 2-3 vytiahnutmi zásuvkami pre oko laikckého diváka...škoda.
Zaregistrován
21. 1. 2015
V Magyar Nemzeti Múzeum mi padla sánka ako je to krásne spracované a čo tam majú za exponáty. Len toho zlata napr. z eneolitu a z bronzovej doby. Úžasná zbierka. Napriek tomu ma trocha škrelo že z logickej chronologickej panorámy bola úplne vytesnená slovanská téma. Aj keď nie som prehnaný propagátor slovanskej kultúry, však čo sa týka hmotných pamiatok nebola ničím výnimočná, ale ten prístup maďarskej národnj inštitúcie, ako keby schválna ignorácia, je pravdepodobne zotrvačnosťou nejakým smradom pretrvávajúcim ešte z 19. storočia.
Príspevok trochu off topic ospravedlňujem sa všetkým.
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
Ešte stále je pred tou vitrínou natrepaný abakus z Kremnice? 😉
Neviem síce čo je to abakus, ale presne pred tú skrinku natrepali nejakú truhlicu či čo, takže k tomu Apafimu nešlo poriadne pričuchnúť😞
sigur napsal/a:
Ináč, na môj vkus tam majú až priveľa zaujímavých kúskov "dovezených" zo Slovenska (hlavne Bardejov, ale aj Kremnica, atď.). Ale múzeum je to skutočne krásne a zaujímavé.
Ja som deťom rovno povedal, že to ukradli. Je tam toľko sakrálnych stredovekých predmetov zo Slovenska, že by celé poschodie mohli nazvať stredoveké umenie na Slovensku.
sigur napsal/a:
Tešil som sa, že uvidím zbierku mincí grófa Ferenca Széchényiho, ale nakoniec tam bolo len pár vitrín s mincami a v jednom tmavom kúte bola jeho mincová skrinka s asi tak 2-3 vytiahnutmi zásuvkami pre oko laikckého diváka...škoda.
Síce len dva šuplíky, no poriadné šupy... Ale česť múzeu, že vystavené mince sú fakt v pekných stavoch. Nie ako tie pliešky čo majú na našich hradoch a zámkoch...🙂
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
10. 3. 2009
fukiwara napsal/a:
Napriek tomu ma trocha škrelo že z logickej chronologickej panorámy bola úplne vytesnená slovanská téma. Aj keď nie som prehnaný propagátor slovanskej kultúry, však čo sa týka hmotných pamiatok nebola ničím výnimočná, ale ten prístup maďarskej národnej inštitúcie, ako keby schválna ignorácia, je pravdepodobne zotrvačnosťou nejakým smradom pretrvávajúcim ešte z 19. storočia.
Na mňa rovnako pôsobila atmosféra na výstave "1000 rokov maďarského zákonodarstva" v múzeu v parlamente. Najhoršia bola časť venovaná Trianonskej mierovej zmluve a povojnovému "násilnému" rozdeleniu Uhorska. Len plač nad nespravodlivým a násilným rozdelením Uhorska a miliónmi maďarov násilne odtrhnutých na zmiešaných územiach. Na druhej strane ako jediné múzeum ponúkali audio sprievodcu v slovenčine, čo príjemne prekvapilo.
Sent from my ZX Spectrum
Zaregistrován
24. 3. 2010
Fidzi napsal/a:
Neviem síce čo je to abakus, ale presne pred tú skrinku natrepali nejakú truhlicu či čo...
Abakus je stredovelá kalkulačka, počítací stôl, kde sa pomocou počítacích žetónov (početní groše) robili jednoduché matematické operácie s veľkými číslami. Myslím, že sa ich celkovo veľa nedochovalo, aj v literatúre sa ťažko nájde obrázok. Tento bol navyše z Kremnice, takže je to taká numizmatická relikvia schovaná v tieni vitríny so zlatými táckami bezbožne obúchanými toliarovými a dukátovými razidlami. 😉
Zaregistrován
10. 3. 2009
sigur napsal/a:
je to taká numizmatická relikvia schovaná v tieni vitríny so zlatými táckami bezbožne obúchanými toliarovými a dukátovými razidlami. 😉
Razbu na hrubých strižkoch, zlaté tácky a šesťuholníky by som ešte dokázal pochopiť, ale prečo obúchal aj hviezdičku a mesiačik?😲 Transylvánsky princ rozhodne núdzou netrpel.🙂
Sent from my ZX Spectrum
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.