Moderátoři: smith, Kucera, jan322

pavelgregor

Profilový obrázek
Moderátor

Zaregistrován
23. 6. 2007

#541 - 4. 7. 2023, 15:38

Tekly mně slzy, že jsem se nemohl zúčastnit. 😞 Byly to pěkný kousky.

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#542 - 4. 7. 2023, 16:04
Tekly mně slzy, že jsem se nemohl zúčastnit. 😞 Byly to pěkný kousky.

Byl to boj🙂 v tom náhlém sletů příhozů se mi vše seklo, možná krátký výpadek WiFi nevím,jen tak tak jsem zabránil vzteku a vyhození laptopu na zahradu,nakonec u dalšího draženého haléře se to povedlo...😎

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

PetrPan1977

Uživatel

Zaregistrován
21. 1. 2018

#543 - 17. 7. 2023, 20:06

Dobrý podvečer, povedl se poměrně pěkný Vratislavský groš ale nevím si rady s tímto drobáčkem. Nemůže se jednat o nějakou Slezskou ražbu?
Moc díky za případnou radu. Petr

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Kucera

Moderátor

Zaregistrován
6. 7. 2009

#544 - 17. 7. 2023, 21:25

Vypadá to na kvartník města Štětín
https://wcn.pl/archive?q=Szczecin kwartnik

Guldiner

Moderátor

Zaregistrován
28. 10. 2015

#545 - 11. 8. 2023, 20:43

Po stopách záhadného Těšínského haléře 1442-1452

Rád bych se podělil se svou novou zkušenosti ,spolupráci s našimi polskými kolegy k rozluštění záhady kolem městského haléře Těšín, také bych jim rád touto cestou poděkoval.
Zprvu jsem kontaktoval naše Těšínské muzeum,po zaslání fotografií s popisem a odkazem k článku s publikace pana profesora Spyry, se zmínkou o variantě přeražby s městského haléře Hlohov,mi následně bylo doporučeno abych kontaktoval Polské muzeum v Těšíně,konkrétně pana Borowského.
Po konzultaci s panem Borowskim mi byly zaslány fotografie mincí, Těšínské haléře s daného období,všechny exempláře ze sbírky muzea, včetně onoho haléře o které se zmiňuje pan profesor Spyra a který by se měl nacházet v muzeu.Bohužel pan Borowski nemohl jednoznačně potvrdit skutečnost takových informacích ,pouze předpokládá, že by se snad mohlo jednat o tento haléř viz.poslední foto..
Po porovnání fotografií jsme s panem Borowskim nemohli na mincí nalézt jakoukoliv shodu, či podobnost vady, která by jakkoliv potvrdila teorii o přeražbě.
Nakonec mi pan Borowski doporučil kontaktovat profesora Paszkiewicze, dle jeho slov snad nejpovolanějšího člověka na těšínském ražby v Polsku.
Kontaktoval jsem ho a také pana profesora Spyru.
Profesor Spyra mne v emailu ,,ujistil,, že není zrovna ta správná osoba na kterou se mám obrátit a publikaci mince v dávném Těšíně sestavil na žádost Muzea a to z několika odborných knih k těšínským ražbám ve spolupráci s muzeem a stejně tak jako profesor Borowski mne odkazal na profesora Paszkiewicze.
Pan profesor Paszkiewicz mi poslal tento e-mail, který je z mé strany bez jakýchkoliv pochybnosti.
Nepochopím, že mne to hned nenapadlo, že se jedná o efekt die-ghosting, opakovaně na sběrateli jsme tento,, jev,,na mincích probírali.

Szanowny Panie,

dziękuję za wiadomość. Moim zdaniem to, co Pan widzi na stronie z literą T, to wklęsłe zarysy orła z drugiej strony tej samej monety. Podobnie na stronie z orłem zobaczy Pan wklęsły zarys litery T, a nawet pierścieni z przeciwnej strony. Brytyjczycy mówią na to "die-ghosting" - to dość częste zjawisko na monetach z cienkiej blachy, o mocnym reliefie.

Niezależnie od tego, jest to bardzo piękny okaz halerza, dobrze wybity i dobrze zachowany.

Łączę pozdrowienia

Prof. Borys Paszkiewicz
Instytut Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego
Pałac Matuschków, ul. Szewska 48
50-139 Wrocław, Poland

Obrázky:

Konzultace a poradenství v oboru numismatiky
https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b
https://pin.it/4kDaagI
milan.heczko@yahoo.com

jara22

Uživatel

Zaregistrován
18. 10. 2008

#546 - 14. 1. 2024, 12:30

Zdravím ve spolek,
mám dotaz ohledně tohoto krnovského haléře z roku 1561.
Prošel jsem mě známou literaturu, ale bohužel bez výsledku.
Psal jsem i do muzea v Krnově, jestli ho náhodou nemají v num. sbírce, tady stále čekám na odpověď.

Tak bych se chtěl zeptat zkušenějších, zda tento drobáček (krom tohoto od Künkera z roku 2015) někde v minulosti zahlédli nebo jestli se o této minci zmiňuje v mě neznámé literatuře, nějakém numismatickém časopisu nebo článku.
Díky 😉

Obrázky:

Koniáš

Moderátor

Zaregistrován
3. 11. 2010

#547 - 14. 1. 2024, 13:09

Tady na sběrateli o tomhle penízku proběhla kdysi diskuze. Zaměřil bych se spíš na Hohenzollerny.

Igni probatur aurum, virtus miseria...

jara22

Uživatel

Zaregistrován
18. 10. 2008

#548 - 14. 1. 2024, 13:36

A můžu se zeptat ve kterém vlákně to bylo, nedaří se mi to dohledat..

Koniáš

Moderátor

Zaregistrován
3. 11. 2010

#549 - 14. 1. 2024, 13:50

Koniáš

Moderátor

Zaregistrován
3. 11. 2010

#550 - 14. 1. 2024, 14:11

Až teď jsem si všiml,že ten penízek z chlubírny je o rok mladší a se zkráceným letopočtem,tak nic.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.