Moderátoři: smith

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#21 - 14. 5. 2013, 22:27

Ďalším je strieborný pripínací odznak z obdobia II. svetovej vojny Grenzbesetzung 1939. Má priemer 40 mm a punc 0.800 . Zaujímavé však je, že nemá značku autora alebo výrobcu. Pritom je nádherne, priam cizelérsky vypracovaný. Má krásne zvlnený okraj a vyzerá ako tepaný. Nevšedne pôsobí aj motív tohoto odznaku. Je to vojenská prilba - podotýkam, že švajčiarská a v nej znázornený helvétsky kríž spoza ktorého akoby vychádzali paprsky slnka. Nápis Grenzbesetzung - obsadenie hraníc a letopočet 1939. Táto symbolika na prvý pohľad, hlavne u laikov evokuje myšlienky na medaily Wehrmachtu, kde bola zobrazená prilba, svastika a meče. To však boli odznaky udeľované za zranenia v boji. Pravdaže také pocity to vyvoláva v bežnom človeku i pre nápis v nemčine a samozrejme znázornenej prilbe, ktorej podobnosť so švajčiarskou je evidentná. Koľko krát musím vysvetliť známym, ktorí sú v týchto veciach laici, že to nie je hitlerovský odznak!

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#22 - 14. 5. 2013, 22:48

Posledný z týchto odznakov, ktoré tiež súvisia z týmto obdobím, je bronz o priemere 33 mm, značený Huguenin Le Locle, s dátumom 1. 8. 1940. Zobrazuje matku s dieťaťom v náručí, ktorá je symbolom vlasti a národa. Pod nimi pochodujúca armáda je akoby pripravená ich ochrániť. Tento odznak vznikol v ťažkých časoch aj pre Švajčiarsko, krátko po páde Francúzska. I oni mali namále, pretože už vtedy existoval plán generálneho štábu Wehrmachtu na obsadenie tejto alpskej krajiny pod krycím názvom - Tanenbaum.
Tento odznak má tiež klasickú pripínaciu ihlu. Bolo ich vyrobených pomerne málo a preto má i dosť vysokú katalógovú hodnotu. Ešte musím dodať, že 1. august je vo Švajčiarsku štátnym sviatkom už od 19. storočia.

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#23 - 14. 5. 2013, 22:55

Ďalšie príspevky nabudúce. Prosím admina aby vymazal príspevky, ktoré sa týkajú tejto témy v sekcii Historické medaily a žetóny aby sa to tam sprehľadnilo. Teda príspevky moje a obrázok, ktorý tam vložil turtleoverhead. Zatiaľ ďakujem .

jano7B9

Uživatel

Zaregistrován
26. 7. 2007

#24 - 14. 5. 2013, 23:12

ok , premazeme😉

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#25 - 19. 5. 2013, 19:02

ZDRAVÍM.
Dnes budem pokračovať v prezentácii ďalších medailí Švajčiarska, ktoré súvisia s touto tématikou. Ako som uviedol vyššie, v tejto streleckej kategórii sa spolu s medailami, či pamätnými plaketami udeľovali aj odznaky. Chcel by som zobraziť ešte zopár odznakov, ktoré sa udeľovali chlapcom za strelecký výcvik. Sú to odznaky s nápisom Knabenschiessen, čiže chlapčenské streľby s hviezdami. Tie určovali jednotlivé stupne zdatnosti. Sú z obecného kovu, rozmerov 25 x 20 mm,so znázornenou puškou a bielomodrým erbom. Posledný najmenší je pamätný, má výšku len 12 mm, ale je to skutočne podľa mňa raritka, pretože je to striebro, Ag 925, punc HF - čiže Huguenin. Váži len 3,7 gramu a je zaujímavé komuže sa tochcelo s tým piplať. Punc s rýdzostným číslom zbadať až pod dobrou lupou. Vzadu má malý závit a šrubovaciu pätku.

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#26 - 19. 5. 2013, 19:44

Teraz prejdem k ďalšej kategórii a to k pamätným medailám na stužkách. Tých je nespočetné množstvo a pravdaže v rôznych prevedeniach. Ľudia, ktorí sa tejto oblasti nevenujú si ich často mýlia s vojenskými. Samozrejme je to aj vďaka tomu, že sa na nich často vyskytujú vojenské motívy alebo vojenské názvy. Pritom čisto vojenské rády, vyznamenania alebo insígnie sú vyrábané a potom udeľované podľa prísnych kritérií, ktoré sú presne definované v daných zákonoch krajiny. No čo sa týka Švajčiarska, tam pri návrhoch a výrobe ocenení a je to jedno z akej oblasti, tvorcovia popustili uzdu fantázii až neskutočne. I čo sa týka samotných návrhov z výtvarnej, či dizajnérskej stránky, nehovoriac už o výbere jednotlivých kovov, či zliatin alebo stužiek, kvalita vypracovania je na špičkovej úrovni. A pri tom všetkom je zaujímavé i to, že niekedy sa na internetových stránkach dajú kúpiť za veľmi dobré ceny. Napríklad aj za 6 - 7 eur za kus! Kto si u nás trúfne vyrobiť medailu za takúto cenu? Môžem začať medailou z mesta Chur 1949.

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#27 - 19. 5. 2013, 20:08

K tejto a aj ostatným medailám na stužkách by som dodal, že sú vyrobené zo zliatin obecných kovov a žiadna nie je napr. zo striebra ale jednoducho každá má svoje čaro. Pravdaže musím dodať, že všetky sú značené výrobcom. A ak ich človek zoberie do rúk, riadne to cítiť. Najmenšie vážia 20 - 25 gramov a tie najväčššie i cez 40 gramov. Piemery sú od 25 do 40 mm. Laikom sa to možno nezdá veľa, no zberatelia vedia o čom hovorím! No a k tomu niektorí výrobcovia pridali pre istotu aj 15 cm dlhé stužky. No čo k tomu dodať. Určite i nejeden ruský výrobca takýchto ocenení by zbledol závisťou. Povestný výrok ....................
.... Vsjó baľšoje ................sa niekedy vymkne aj z ruských predstáv !

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#28 - 19. 5. 2013, 20:19

Moje ukážky sú náhodne vyberané zo zbierky a nebudem ich všetky podrobne opisovať. Väčššia časť sa dá vyrozumieť z popisu na averze. Sú to ocenenia buď mestských alebo kantonálnych streleckých spolkov a niektoré prevedenia nepostrádajú ani značnú invenciu návrhára, či autora. Ako napr. táto z r. 1952.

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#29 - 19. 5. 2013, 20:27

Pri tejto medaile s levom si nie som istý, či na stužku patrí tento malý červený kríž, možno ho niekto dofarbil, lebo tak to vidieť zblízka. Avšak takto som ho kúpil. A zamestnanci tejto ZOO mi to určite odpustia.

Obrázky:

TONY-KK

Uživatel

Zaregistrován
2. 5. 2013

#30 - 19. 5. 2013, 20:42

Ďalší kúsok nechal vyrobiť pri jubileu Kantonálny strelecký spolok mesta Zurich.
Specialstich sa dá preložiť ako špeciálna rytina alebo vydanie.

Obrázky:

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.